Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, december 15, 2021

Hoe kunnen wappies worden geholpen?

De menselijke geest is boeiend. Wat we er mee kunnen is onvoorstelbaar! De menselijke geest is helaas ook makkelijk te beïnvloeden. Politici en andere marketeers weten dit al heel lang en helaas zijn er mensen die misbruik maken van hoe kneedbaar wij zijn. Het is ontzettend moeilijk om echt voor jezelf te blijven nadenken want sommigen zijn zeer overtuigend. Van nature zijn wij zeer goed van vertrouwen. Vooral wanneer iemand zich voordoet als lid van dezelfde 'stam'; mensen die tot 'onze groep' behoren vertrouwen wij veel makkelijker dan 'de anderen'. Populisten weten dat velen van ons goedgelovig zijn.

=========================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

=========================================

Complottheorieën lenen zich uitstekend om mensen te overtuigen van een standpunt want onze hersenen zijn letterlijk geprogrammeerd om verbanden te zien: hoe ouder wij worden, des te meer 'kanalen' er ontstaan in onze hersenen. De hersenen van kinderen zijn veel flexibeler. Daarom hebben kinderen een grotere fantasie dan volwassenen. Bij volwassenen zijn de hersenen minder goed in staat om niet te denken in 'als dit, dan dat'. 

Dan zijn er nog de mensen van wie de amygdalea zijn beschadigd. Ofwel door een defect tijdens de fabricage wanneer wij van embryo langzaam een mens worden, danwel op latere leeftijd door een klap op het hoofd of beschadiging door gebruik van diverse soorten drugs. Als de amygdalea niet goed werken, dan wordt 'het stemmetje in je hoofd' uitgeschakeld: je ziet geen verschil meer tussen reële en ingebeelde gevaren en hebt moeite om goed en kwaad van elkaar te scheiden. 

Je 'morele kompas' wordt uitgeschakeld en je hypocriet en leugenachtig gedragen ga je zelf zien als normaal. Erg jammer want het is dan moeilijk je thuis te voelen in de samenleving. Je gaat je buitengesloten voelen en wordt nóg vatbaarder voor de woorden van oplichters, populisten en andere mensen die het niet zo nauw nemen met normen en waarden. Enger nog: er bestaat een gerede kans dat je zélf zo'n egoïst wordt!

Recent voorbeeld zijn de mensen die 'wappies' worden genoemd: in wezen vaak nette, normale mensen. Maar om wat voor reden dan ook 'beschadigd': door (jeugd)trauma's, jarenlang gebruik van alcohol of andere drugs en soms door een chemische onbalans in de hersenen. Je kunt je afvragen waarom mensen zoals in de volgende voorbeelden de dingen doen en denken die zij doen maar weet dat het onmogelijk is hen met argumenten ervan te overtuigen dat wat zij denken gewoon niet waar is. Je drijft hen dan alleen maar verder van de samenleving af en meer in de armen van mensen die misbruik maken van deze 'schapen'. 

Deze mensen zijn zelfs bang dat wij kunnen worden gevaccineerd door besproeid te worden met een vaccin vanuit helicopters en putdeksels. Wereldwijd sterven misschien 100 mensen per jaar door de gevolgen van een vaccinatie en 'anti-vaxxers' vinden dat gegeven doodeng. Anderzijds sterven jaarlijks miljoenen mensen doordat zij níet zijn gevaccineerd maar 'een paar miljoen op een totaal van miljaren mensen is helemaal niet veel dus het is onzin daar bang voor te zijn.' Is het raar om dat te denken? Ja. Maar normaal voor mensen die slachtoffer zijn geworden van mensen die er (vaak financieel) belang bij hebben hen te beïnvloeden. Kijk maar naar het aantal mensen dat producten koopt via websites met de woorden 'truth' of  'natural' in de naam van de webwinkel.

Anti-covid vaccins hebben magische bijwerkingen: er hoeft maar één iemand te beweren (ik zeg helemaal niet dat ik het gerucht verspreidde onder een nep-accountnaam als onderdeel van een sociologisch onderzoek) dat je lichaam Bluetooth signalen uitzendt nadat je bent gevaccineerd en zelfs Willem Engel maakt van die onzin een feit. Superhandig!
De beschadigde mensen (ik zeg toch nog vaak 'wappies' want dat is lekker kort en makkelijk) hanteren een apart soort logica:
Alsof je niet zwanger kunt zijn als je geen zwangersapstest doet of dat kanker verdwijnt als er geen oncologen meer zijn. Klinkklare nonsens maar duizenden die het geloven.

Om hun eigen ideeën kracht bij te zetten vinden veel wappies het heel normaal om glashard te liegen:

Eerder dan niet-beschadigde mensen zien wappies overal verbanden:

Om ervoor te zorgen dat ook leden van 'Het Volk' kranten kopen (en daarmee zorgen voor meer advertentie-inkomsten) doen ook diverse media mee aan het verspreiden van nepinformatie:
Jeroen Pols is jurist en geen advocaat. Door hem advocaat te noemen geeft De Telegraaf hem een grotere geloofwaardigheid. En daarmee ook zijn melkkoe cliënt Willem Engel.

Populisten als Thierry Baudet kunnen eenvoudig de ene dag iets zeggen en de volgende dag een compleet tegenovergestelde mening hebben: zijn volgelingen zien dat niet eens en zijn het gewoon altijd met hem eens. Zelfs wanneer hij informatie verspreidt die aantoonbaar onjuist is.
Daarop aangesproken geeft hij niet toe dat hij met opzet leugens verspreidt maar verwijdert doodleuk het door hemzelf geplaatste bericht. Zodat hij later kan verklaren dat zijn account gehackt is of in elk geval tijd heeft om een smoes te verzinnen. Maar voor zijn aanhang hoeft dat niet: die heeft de zoveelste leugen van Baudet al lang als 'feit' geaccepteerd.

De bedenker van De Andere Krant gaf in een bericht aan mij toe dat hij loog in een artikel maar weigert (uiteraard) een rectificatie te plaatsen waardoor de tienduienden lezers van zijn krant ook deze leugens als 'feiten' zien:


Om een of andere reden moet de arme Anne Frank het vaak ontgelden wanneer wappies denken een argument te hebben:


De leden van Het Volk gedragen zich vaak een beetje dubbel: zo vinden zij dat de politie keihard moet optreden tegen relschoppers, zijn fel tegen vuurwerk, roepen graag dat wie zich niet aan de wetten van het land houdt, dat land dan maar moet verlaten en zijn tegen het dragen van mondkapjes. Maar ook zijn zij tegen het keihard optreden van de politie, gooien zij graag met vuurwerk, weigeren zij zich te houden aan de wetten van het land en...dragen zij mondkapjes tijdens een protestdemonstratie die is gericht tegen...het dragen van mondkapjes. Zoals hier in Brussel:


Persoonlijk vind ik dat best een beetje raar.

Er zijn natuurlijk nog veel meer van dit soort voorbeelden en ik kan u vragen er met nog een paar te komen maar belangrijker is de vraag:

Hoe helpen wij mensen die zijn afgedwaald en beschadigd om weer voor zichzelf te kunnen nadenken zodat zij weer kunnen meekomen in de maatschappij? Of moeten wij hun Grote Leider ('Führer' in het Duits) Thierry Baudet zijn zin geven en hem en zijn schapen volgelingen een stuk land geven waaarop zij gezellig hun eigen maatschappij kunnen beginnen? En binnen een paar weken eindigen?

En ja, ik maak hier een vergelijking met een nare situatie rond de Tweede Wereldoorlog. Maar dat mag want Baudet en zijn volgelingen doen dat zelf ook voortdurend.