Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, maart 29, 2020

De week voorbij

Interessant om even terug te lezen hoe een week uit mijn leven er in het tijdperk van voor Covid-19 er uit zag: https://terrebel.blogspot.com/2016/05/de-week-voorbij_8.html (Met reactie van de lieve blogster (bloggerin, blogeusse?) Gerda die vorig jaar plotseling overleed.)

Nieuwe theorie: Covid-19, de inmiddels wereldberoemde variant van het Coronavirus, is in de wereld gebracht door aanhangers van rechts-populistische populaire partijen. Ga maar na: islamitische scholen en moskeeën zijn dicht en buitenlanders mogen het land niet meer in. Bovendien zijn er niet meer 'van die vervelende toeristen' op straat die ons 'hun cultuur opleggen en weigeren Nederlands te spreken!' en in diverse landen (waarschijnlijk binnenkort ook in Nederland) wordt misdaad onder de Staat van Beleg keihard en onmiddellijk aangepakt. Zo hebben in Engeland politie-agenten al de buiten-parlementaire bevoegdheid om mensen die op straat hoesten en weigeren zich in zelf-quarantaine te plaatsen op te pakken en zonder enige vorm van proces in het gevang te werpen.

Als ik aanhanger was van Wilders en/of Baudet zou ik staan juichen.

Dan zijn er ook mensen die zich christen noemen en roepen dat het Covid-19 virus geen vat op je heeft zo lang je maar je vertrouwen in God legt. Alleen 'zondaars' (mensen die er voor uitkomen dat zij de 10 Geboden niet naleven en niet stiekem de wetten van God overtreden) zouden bevattelijk zijn voor het virus. Die zijn af. Zeker na dit bericht (klik). Het Reformatorisch Dagblad (althans een van de redactieleden) blijkt niet helemaal in de werkelijkheid te leven, getuige dit stukje: 'Corona is een straf van God voor abortus. Ga daarom allemaal massaal naar de kerk!'

Dan zijn er ook nog kwakzalvers zoals TV-dominees (klik). Bah!

Niet naar het werk gaan maar thuis werken betekent een winst van zeker zes uren per week aan reistijd. Bovendien heeft mijn werkgever minder (reis)kosten. Dubbel voordeel dus! Mijn extra tijd besteed ik deels op de interwebs. Zo kwam ik deze tegen op Twitter:


(Op de link klikken brengt u bij een interessant sociaal experiment:
'Six letters: name a race that starts with an N and ends with an R.'

Het kostte mij en mijn somtijds gepijnigde hersenen wel bijna drie minuten om een Nederlandse variant te bedenken:
'Zes letters. Noem een ras dat begint met een B en eindigt op E...Het puntje puntje puntje...?'

Uw antwoord mag u plaatsen in de commentaarsectie hieronder. Als u lief bent geef ik het antwoord volgende week.

Maandag was weer zo'n dag dat ik dacht: 'Hé, er zitten best voordelen aan het nagenoeg de hele dag binnen zitten: tijd voor uitgebreid koken, communiceren met vrienden (eentje die tijdelijk niet online was, gevonden door een verzoek uit te gooien via Twitter!) en andere bekenden, opruimen en schoonmaken, woning herindelen, kleding sorteren, met de kat spelen...'

Een buurvrouw was even op visite en ik was even op visite bij een buurvrouw die ook thuis werkt. Grappig misschien voor de collega's met wie zij in een 'conference call' zat dat ik opeens door het beeld liep met een schaaltje versgemaakte klepon maar niet veel gekker dan dankzij overleg via beeldbellen te ontdekken dat je collega van 38 nog bij zijn ouders woont. Bijvoorbeeld.

Maandag is sowieso een vrije dag voor mij dus ik besloot er het beste van te maken. Dat prefereer ik boven in blinde paniek rondjes rennen. En zelfs boven Netflix kijken. Hoewel ook dat vermakelijk kan zijn.

Concreet: stapels notieboekjes en losse flubbelpapiertjes doorspitten op bruikbaar materiaal

en van digitaal materiaal concrete schrijverijen brouwen.

Dit bericht stuurde ik aan de leden van een appgroep waar ik lid van ben:

Are you al coping? If you need help or assistance with anything, I'm working from home these days but am available. Or I can get in touch with one of my contacts in many different fields of expertise.

Although I actually only have one contact. For my one bad eye. (FYI: that was an attempt in making a so called Dad Joke) 😁

Stay safe and be well! 🖖🙏

P.s. please watch out for hoaxes and myths. I know some people mean well and not all advice is bad per sé ('Drink a glas of water every 15 minutes') but won't guarantee you won't catch or spread Covid-19.   'Yeah, but I read it on Facebook and MSM won't report on it so it must be true!' is a sure sign it's fake news. Here are some examples of 'I heard from my uncle who has a friend working as a nurse in a Chinese hospital...' stories: https://factcheck.afp.com/fighting-myths-about-coronavirus-africa (Klik).

In het kort: sommige mensen bedoelen het goed, anderen denken grappig te zijn en er zijn helaas ook kwaadwillenden die bewust onjuiste informatie (en daarmee wellicht ook een virus) verspreiden. En soms betreft het een sociaal experiment: 'Zijn mensen echt zo dom dat zij denken dat deze onzin echt waar is?'

Ook een bekende politicus (moet ik echt nog melden dat ik Thierry Baudet bedoel?) deed weer mee aan het 'spelletje' van onjuiste informatie verspreiden: 'In Zuid-Korea krijgen tienduizenden mensen een Coronatest die in tien minuten bepaalt of je het hebt!'

Met een artikel aangehecht aan zijn Twitterbericht. Jammer dat hij 'geen tijd' heeft gehad om het artikel dat hij deelde vanuit zijn gespeelde ongerustheid te lezen. Daar staat namelijk in dat het een test betreft die oordeelt of mensen die het virus gehad hebben en zijn herstelt daar voortaan immuun voor zijn. Niet echt het soort test waarvan hij zegt dat de Nederlandse regering die bewust aan de bevolking onthoudt. Ik bedoel maar. Hij werd keurig van repliek gediend

             Weet je dan echt helemaal niets?
maar ging - uiteraard - niet in op de kritiek want daar houdt hij niet van.

'Die Baudet zit je hoog, hè? Waarom blijf je op hem vitten?' Goed, komt-ie: 'Omdat mensen indertijd ook Hitler gewoon z'n gang lieten gaan en hem niet afstraften bij hun gang naar de stembus waardoor hij zijn verbale gif, kwaadaardig gemanipuleer en leugens in daden kon omzetten.

Maar het is niet netjes van mij om Baudet met Hitler te vergelijken. Hitler was een stuk intelligenter. Vind ik.

(Ja, lieve mensen, ook ik maak gebruik van de - uitsluitend op papier - ook door Baudet en zijn aanhang zo hoog geachte 'vrijheid van meningsuiting'.)

Maar goed: ik had het gezellig, bleef bewust - en als soort van sociaal experiment met mijzelf - de hele dag binnen het pand dat ik met een aantal buren deel. En ik heb het overleefd! Houzee!

's Avonds een verrassing: zonder enige vooraankondiging hadden de inwoners van Nederland zomaar opeens een Minister van Medische Zorg (klik).

Samen met een paar collega's, waaronder onze onvolprezen Minister President
(De tekst 'sjopte' ik er zelf in. Dus.)

bereidde hij het land voor op een (vooralsnog niet volledige) 'lockdown'. 'In ieder geval tot 1 juni'. Oké. Zou fijn zijn als telecommunicatie blijft werken maar ook zonder interwebs kan ik mij amuseren met spelletjes en lezen. Desnoods pak ik breien weer op.

Bovendien hebben wij een gezamenlijke binnentuin waar het een en ander aan etenswaren verbouwd kan worden. Dat zit dus wel goed. En ik ook, op mijn nieuwe thuiswerkstek die een week eerder is ingericht. Voetenbankje erbij en het is compleet. Leuke dame erbij (ik ben ook maar een mens) die mij af en toe een kopje koffie komt bezorgen is wellicht ook nog wel te regelen. Gewoon even een buurvrouw vragen  😏.

Terwijl ik zat te schrijven werd ik gebeld door een vriendin. Had even de neiging om het gesprek 'weg te drukken' maar besloot toch - en met alle liefde - haar verzoek tot een live gesprek in te willigen. Naar een live versie van Lola van The Kinks luisteren kan later ook nog wel. En weer. En opnieuw. En nogmaals. Desnoods in herhaling. Of 'op repeat' in Neo-Nederlands.

Zij wees mij op een 'Open Mic' avond. Welnu, mijn wekelijkse-op-maandag-clubavond vond geen doorgang en zo deed ik voor het eerst in mijn leven mee met een Zoom-conferentie: elkaar live zien en horen via een applicatie waarbij een beheerder bepaalt wie het woord mag en wanneer. Heel leuk!

Vooral - zo stel ik mij voor - wanneer ook ik een microfoon heb aangesloten op de computer.

Voor het slapengaan nog even een aflevering Picard om de hoogte te blijven van de avonturen van de vroegere gezagsvoerder van het Starship Enterprise. 'Niks voor mij, al dat ruimte gedoe!' Zie het als een soap. Maar dan is de setting niet een in een filmstudio nagebouwde woonkamer met daarnaast het interieur van een kroeg maar een ruimteschip en 'een andere planeet': moord, doodslag, verraad, vriendschap, intriges, verloren gewaande tweelingzussen...het zit er allemaal in!

Dinsdag tijdig mijn bed uit want het was een gewone werkdag. Hoewel, gewoon? Contact met collega's gaat via WhatsApp, telefonisch en via e-mail dus het is toch een beetje anders dan anders. Facturen ingeboekt, af- en bijschrijvingen 'afgeletterd', verder gewerkt aan een verkoopoverzicht en wat dies meer zij. En passant (ik leer Frans, merkt u het?) mijzelf wat verder bekwaamd in het werken met Excel en een vriend kwam langs voor de lunch. Het was heerlijk weer dus wij liepen even een rondje in de binnentuin. Waar wij - vanaf zo'n twee meter afstand - in gesprek raakten met een buurman die - zoals het een keurige freelancer betaamt - zijn lunch op een (geïmproviseerd) terras zat te nuttigen.

Een uurtje of wat met hulp van de lunchende vriend (mijn busmaatje. Maar wij gaan even niet met de bus) wat lopen schuiven met meubilair om het extra gezellig (als Engels sprekend manspersoon vindt hij het woord 'gezellig' heel leuk.) te maken in huis nu het er op lijkt dat naar kantoor gaan er even niet in zit.

Eind van de middag even een rondje buiten het blok om gelopen en een uurtje aan de waterkant gezeten. Met een boek,

mijn gedachten en de eendjes.
Weinig mensen.

Daarom ook blij met de theevisite van een buurvrouw, begin van de avond. Toen kwam er ook nog een buurman even kletsen en mijn boormachine lenen.

Natuurlijk zou het verstandiger zijn om het contact met anderen volledig te mijden maar - grof gezegd - als ik zou moeten kiezen tussen leven in gevangenschap (zo voelt een complete ontbering aan contact met andere mensen voor mij) en leven en mogelijk vroegtijdig sterven (zo voelt omgaan met andere mensen voor mij), dan is de keuze snel gemaakt. Uiteraard is dat voor iedereen anders. Doh!

Bij het nuttigen van het avondeten werd ik bijgestaan door twee vrienden. Gezellig! Ook al zou het verstandiger zijn - om gepaste afstand te kunnen houden - voorlopig met niet meer dan een ander tegelijk de door mij gehuurde 38m2 woonruimte te delen.

Woensdag pas om negen uur mijn bed uit. Om direct aan het werk te gaan. Grappig om te merken dat sommigen geen idee hebben van wat boekhouden is. Ik kan fysiek niet bij de la op kantoor met daarin bonnetjes van betalingen maar zag online dat er op de Brouwerij iets gekocht was door een klant. Maar er stond niet in de omschrijving wat dat was. Kan best handig zijn, een omschrijving plaatsen.

Maar goed: ik vroeg in de groepsapp: weet iemand toevallig wat deze klant gekocht heeft bij ons? Dan kan ik dat in de boekhouding verwerken.' 'Dat bedrag hoeft niet in de boekhouding want het is maar een verkoop' appte een collega. Blijkbaar zonder enig vermoeden te hebben van het gegeven dat ook 'verkoop' wel degelijk deel uitmaakt van de boekhouding. Als je die goed wilt doen in ieder geval. Grappig, vind ik dat.

Bleek te gaan om een van de pas ontstane bier+kaaspakketten (klik) die wij tegenwoordig samen met de buren van de Kaasboerderij in de verkoop zetten. Lastigheidje: bier gaat de boeken in a 21% BTW en kaas met 9. Even uitzoeken hoe ik dat het best kon inboeken en nu ik dat eenmaal weet bespaar ik het bedrijf per verkoop van dit pakket ruim anderhalve euro. Woeeiii!

Diverse kleine brouwerijen hebben de handen ineengeslagen en via deze site kunt u diverse heerlijke speciaalbieren uit de regio Amsterdam bestellen. Handig! En lekker! En leuk!

Minder leuk is dat ook in mijn kennissenkring een paar sceptici zitten:

'Ik geloof er helemaal niks van! Volgens mij is dit hele coronading verzonnen door Rutte en de EU om de Nederlandse bevolking te onderdrukken. Het is hooguit een gewoon griepje en ik ga mij dan ook niet aan de richtlijnen houden!'

Oké, dus de duizenden doden wereldwijd en de inmiddels ontelbare zieken zitten allemaal in hetzelfde complot: namelijk om jou te laten denken dat 'Rutte en de EU' het willen doen voorkomen dat Bill Gates en China samen de Amerikaanse economie op de knieën willen dwingen terwijl de protesten tegen de overheid in Hong Kong ook meteen voorbij zijn. En dat alles om de bevolking van Nederland hun wil op te leggen?' 'Precies!' Interessant.

'Doe het niet voor jezelf maar voor je mama',
bedacht iemand bij de gemeente.
Om jongelui te wijzen op de ernst van de zaak.
Nu volwassenen nog.
'Doe het niet voor jezelf maar voor je kinderen', misschien?

Lekker gewerkt aan de administratie van de brouwerij. Wilde ook nog wat werk verrichten voor een vriend maar kwam er niet aan toe. Oké, een uurtje dan. Ook ik heb blijkbaar mijn grenzen. Voelde mij een beetje benauwd dus besloot - keurig na werktijd - tot een stukje wandelen. Wetend dat er thuis nog meer dan voldoende werk lag te wachten om mij maandenlang niet te hoeven vervelen. Hoe mensen dat voor elkaar krijgen is mij sowieso een raadsel. 'Ik heb nu wel zo'n beetje alles gezien op Netflix met de kinderen. Wat moet ik nu in hemelsnaam nog met ze doen!? Ik woon in Amsterdam.'

Dus ik gaf een paar ideetjes in een enkel bericht:
Ontbreekt het dan werkelijk zo veel mensen aan creatief denkvermogen? Aan fantasie? Hoe komt dat? Uw ideeën (en oplossingen!) zijn meer dan welkom.

Aan de waterkant op de weg terug van het boodschappen halen slegs een enkel hoofdstuk uit mijn meegebrachte boek gelezen want het was wat fris.

Onderweg naar huis zag ik een meneer die ófwel probeerde een appartementsgebouw met een schouderduw uit het lood te krijgen ófwel onpasselijk was geworden. Dat laatste bleek het geval. Op mijn uitgestoken arm leunend lukte het hem thuis te komen.

Was net thuis toen de nieuwe buurman de aan hem geleende schroeftol kwam retourneren. Het had er schijn van dat hij bereid was tot wederdienst dus ik stuurde hem en zijn fiets naar een vriendin die een flinke tas voedsel over had van een voedseluitdeelpunt waar zij als vrijwilligster werkt. En voilá: weer een paar buren die voorlopig geen honger zullen leiden.

Bij het afleveren van de tas met etenswaren bleef de nieuwe buurman even voor een borreltje en wij leerden elkaar een beetje beter kennen. Zo gaat dat: wanneer je elkaar kent hoef je niet meer bang te zijn voor het onbekende.

Een vriend kwam langs voor een babbeltje maar ik had al iemand in huis dus hij bleef aan het raam staan en wij deelden een kletspraatje en een borrel. Ook zo kan het best gezellig zijn.

Donderdag las ik dat een ook een paar journalisten zich afvroegen waarom het zo lang duurt voordat Coronatests massaal afgenomen worden. Kwestie van patenten en zo blijkt het te zijn. Geld dus. Met name één farmaceut  (Het Zwitserse Roche. Klik) weigert het recept voor de test vrij te geven om zo het alleenrecht te behouden. Dus omdat één enkel bedrijf er financieel beter op wil worden wordt duizenden mensen een test onthouden. Dan weet u dat.

Via de slimme telefoon blijf ik verbinding zoeken en dus mensen met elkaar in contact brengen. Vind ik fijn om te doen. Ook werkte ik aan de boekhouding van een vriend, babbelde even met een buurvrouw en plaatste - daartoe uitgedaagd - een oude foto waar ik zelf op stond:


Ook interessant: de overheid die geen antwoord kan geven op de vraag: 'Een paar maanden geleden paste het niet in de begroting om 100 miljoen uit te trekken voor de Zorg. Hoe komt het dat er nu opeen wel 15 miljard (dat is iets meer dan 100 miljoen) beschikbaar is voor noodmaatregelen? Maatregelen die deels niet nodig waren als er eerder 100 miljoen was vrijgemaakt voor de Zorg?

Relaxt zitten werken aan de administratie van een vriend en 's avonds te gast op de 'housewarming' van de nieuwe buurman. Daarin bijgestaan door een buurvrouw.

Een paar uren later wiegde mijn bed mij rustig in slaap. De ervaring van het licht schommelende bed zou eventueel door alcohol geïnstigeerd kunnen zijn geworden. Dus.

Vrijdag tijdig mijn bed uit, goed ontbijtje

en aan het werk op 'kantoor'.

Had eerst even een buurvrouw op visite die eten meebracht en even daarna deelde ik een potje koffie met een andere buurvrouw. Dat dronken wij op de stoep voor ons huis. Kletspraatjes (op gepaste afstand uiteraard) met enkele voorbij lopende buren. Gezellig!

Zelfs in het anders zo drukke Amsterdam liggen de straten er uitgestorven bij, deze dagen. Zo ook deze dag:
(Normaliter een zeer druk kruispunt. Nu zijn de verkeerslichten feitelijk overbodig.)

's Middags weer een paar uren aan het werk voor de brouwerij. De 'quarantaine' pakketten (klik. Lekker!) die wij samen met de buren van de kaaswinkel verkopen doen het vrij goed, verheug ik mij te melden! Het fijne pakket (gratis levering in regio Groot Amsterdam) is te bestellen door een mailtje te sturen aan bestellingen@de7deugden.nl (klik). U helpt uzelf én twee worstelende kleine ondernemingen!

's Avonds deed ik een drankje (oké, meer dan één) bij een buurman

en wij luisterden naar prachtige muziek. Maar niet voor ik eerder die avond een pot thee deelde met een vriendin. Zo:

Om wederzijds sociaal contact te onderhouden kwam zij die nacht nog langs met een paar biertjes. Zij dronk, praatte en lachte aan de ene kant van het raam, ik aan het andere.

Zaterdag een klein beetje brak maar glimlachend wakker geworden. Tijd om de eigen administratie op orde te brengen! Rest van de dag een beetje rustig aan gedaan en 's avonds een potje gestreken ondertussen kijkend naar Man In Black. II. Gevolgd door Hancock. Lekker gegeten ook

en de avond geëindigd met een kopje thee. En een borrel.

Zondag een 'normale' zondag: uitgebreid douchen, uitgebreid scheren met heerlijke scheerolie en mijn trouwe Merkur 23C. Wat opruimwerkzaamheden in huis en nagels knippen en zo. Op straat werd ik van achteren aangesproken door een mevrouw: 'Zo dadelijk passeer ik u aan de linkerkant, meneer!' Daardoor had ik tijd een stapje opzij te doen en passeerde zij netjes op anderhalve meter afstand. In de supermarkt even staan praten met een vriend van een buurman. Fijn, menselijk, contact. Begonnen met het doorwerken van een stapeltje papieren en opschrijfboekjes


maar lang niet zoveel gedaan als ik van plan was.

Begin van de avond met een vriendin een stukje gaan wandelen en fijn zitten kletsen. Vanaf de uiteindes van een bankje aan het water:
Het was koud dus wij besloten ons gesprek bij mij thuis voort te zetten. Een vriend was er ook en wij hadden plezier.
Met een wifi-luidsprekertje van €15 met ingebouwde discobol kun je een hoop lol hebben!

En deelden verhalen en gevoelens. Fijn. Erg fijn.

In de serie 'Onbekende helden' deze week de beurt aan Halima Salat Barre, die - vanuit haar visie als ex-moslima - onder meer dit stuk (klik) schreef.

Het Engelstalige stuk van de week: https://terrebelius.blogspot.com/2020/03/communicating-with-woman.html

Het pleonasme van de week is: 'een luie kat'

Travis - Idlewild (ft. Josephine Oniyama) is de muziek van deze week:Deze week staan wij stil bij het overlijden van Albert Uderzo, Liesbeth List en Bob Andy

Meer lezen? Mijn verhalenbundels
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/