Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 28, 2018

Leven van lucht en liefde

De economische crisis is vooral ontstaan door de leencultuur die ons massaal is aangeleerd. Wij leenden teveel geld waardoor de banken in de problemen kwamen en de rest is geschiedenis. En toekomst. De overheid heeft namelijk besloten dat wij meer geld moeten lenen 'vanwege bezuinigingen'. Te beginnen met het leenstelsel voor studenten. De gemiddelde studieschuld bedroeg tot voor kort nog ongeveer €15.000. In het nieuwe stelsel is dat €50.000. Gelukkig mag de student er 35 jaar over doen om dat terug te betalen en alleen als hij of een betaalde baan heeft gevonden en daar minstens het minimumloon voor ontvangt. De student betaalt dan maximaal 4% van zijn of haar inkomen aan aflossing. Zo wordt het aflossen van schulden steeds verder vooruit geschoven. Dat houdt een keer op.

En gaat nog langzamer nu vaste voltijdsbanen steeds schaarser worden. Inmiddels is het duidelijk dat het zogeheten 'flexwerken' (klik) vooral heeft gezorgd voor lagere lonen en dus lagere bestedingen. Hoe minder geld consumenten uitgeven, des te minder ondernemingen verdienen, hoe minder geld aan salarissen zij uit kunnen geven, et cetera. 

Verreweg de meeste mensen kijken niet naar de cijfers maar vertrouwen liever op 'een gevoel':


De betere manier om de economie te laten groeien lijkt dus investeren te zijn. Of men zal een nieuw economisch systeem moeten bedenken en implementeren. Nu al zijn er velen die voltijds werken en desondanks afhankelijk zijn van huursubsidie of hypotheek rente aftrek, alleen maar om te kunnen wonen. Zoals het economisch systeem nu is ingericht zal dat aantal mensen alleen maar groeien. Net zo lang tot een handvol mensen beschikt over honderden triljarden euro's en de rest van de wereldbevolking zich moet behelpen met het bezit van lucht en liefde.


=================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/