Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 26, 2023

Veroordelen wij een daad of een persoon?

Wanneer iemand iets doet dat ons tegenstaat, kunnen wij mensen behoorlijk kwaad worden. Behalve wanneer het gedaan wordt door iemand op wie wij stipstapelverliefd zijn. Of wanneer wij hetzelfde doen. Ook wanneer de kwalijke daad wordt uitgevoerd door iemand uit onze eigen 'stam' vinden wij het niet zo erg. Kijk maar naar het bagateliseren van criminele daden door bepaalde politici (klik). 

Interessant om aan mensen voor te leggen: vervang de naam van de politicus van de partij waarop zij gestemd hebben met 'Antiliaan', 'Asielzoeker', 'Moslim' of bijvoorbeeld 'Buitenlander' en let op hun reactie. Vertel hen daarna pas dat de crimineel een van hun favoriete politici is.

Bijvoorbeeld: '...randt 17-jarige vrouw aan', '...schopt vrouw het ziekenhuis in.', '...bedreigt bejaarde man.','....fraudeert voor €40.000 met overheidsgeld.'

Als een persoon de krantenkop: 'Asielzoeker schopt vrouw', vreselijk vindt maar bij 'Dion Graus schopt vrouw' iets mompelt als 'ze zal het wel verdiend hebben', dan weet u dat u met een racist te maken heeft. 


================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

=====================

Het is heel natuurlijk - en was ooit een overlevingsstrategie - om mensen van de eigen 'stam' in bescherming te nemen en leden van een andere stam - vooral wanneer die mensen een ander uiterlijk hebben - weg te willen hebben. 

Dus als buurman Kees van drie deuren verder en die wij al 15 jaar kennen, eens zijn vuilniszak een dag te vroeg op straat zet, halen wij de schouders op. Begaat een pas in de straat wonend Syrisch gezin datzelfde vergrijp, dan bellen mensen - even generaliserend - de politie en gaan ze in de kroeg racistische 'grappen' maken.

Gelukkig zijn veel mensen in staat om te zien dat het om exact hetzelfde vergrijp gaat en zullen op dezelfde manier reageren bij buurman Kees als bij buurman Younes. Bijvoorbeeld met: 'Hé buurman! De vuilniswagen komt hier op donderdag dus pas woensdagavond of donderdagochtend je vuilnis aanbieden, oké? Anders kun je een boete krijgen.'

Dat oude instinct van het beschermen van de eigen 'stam' en de neiging om alles slecht te vinden dat leden van een andere stam doen overwinnen, is nu wat wij 'beschaving' noemen. 

Hoe zit dat bij u: veroordeelt u een daad of een persoon?