Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 15, 2020

Oud nieuws

Op social media - en dan vooral op Facebook - zie je nog wel eens oude berichten voorbij komen die als 'nieuw!' en 'Brekend' en 'de media willen dit niet delen!' worden gepresenteerd. Doorgaans is dat onzin. Simpelweg het onderwerp in kwestie intypen in een zoekmachine als Google levert meer dan genoeg bewijzen op voor het tegendeel. Ook ik heb in het verleden wel eens zo'n bericht klakkeloos gedeeld. Maar iemand wees mij erop dat ik dat beter niet had kunnen doen omdat het onzin bleek te zijn. Maar de berichten zijn vaak erg overtuigend dus ik kan begrijpen dat mensen er in trappen.

Neem het verhaal van Michael Kamkwamba, 'The boy who harnassed the wind'.
Het verhaal - uit 2002 - vertelt van een jongen in een dorpje in Afrika wiens ouders het schoolgeld niet kunnen betalen en die dus maar zichzelf het een en ander aanleert uit bibliotheekboeken en van afval een windmolen bouwt die zijn hele dorp van stroom voorziet. Een zeer inspirerend verhaal. Maar niet nieuw en zeker niet 'een verhaal dat genegeerd wordt door de mainstream media dus deel dit massaal op social media!' Onderstaand bericht was in oktober 2019 geplaatst als zijnde 'nieuw!'
Extra grappig (ja, ik vind dit grappig) is dat de persoon die dit bericht deelde een paar maanden eerder zich fel uitsprak tégen windmolens door onderstaand bericht te delen:
Zou deze persoon zelf niet door hebben dat het een beetje gek overkomt om én voor én tegen windmolens te zijn? Iemand vragen waarom hij of zij zichzelf tegenspreekt - zo leert de ervaring - levert helaas vooral woede en frustratie op dus dat doe ik maar niet meer. Wat zou u doen?

Michael's verhaal stond in de Wall Street Journal, in de NRC, staat uitgebreid beschreven op Wikipedia, werd gedeeld op de 'is dit nieuws wel echt?' site Snopes (klik), hij hield een toespraak op Ted, het grootste sprekersplatform ter wereld en was te gast in diverse zeer goed bekeken talkshows. Als dat geen 'mainstream media' is, dan weet ik niet welke bronnen dat wél zijn. Wat verstaat u onder 'mainstream media'?



Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/