Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 20, 2024

Begrijpend lezen

In mijn gesprekken met mensen - vooral met mensen van buiten mijn 'bubbel' - valt het mij regelmatig op hoeveel mensen moeite hebben met begrijpend lezen.

Vaak lukt het lezen op zich wel, maar begrijpen wat er staat kost velen wat meer moeite. Kunt u in dit voorbeeld begrijpen wat precies de vraag is en of het gegeven antwoord inderdaad een antwoord op de vraag is?
Opvallend veel mensen begrijpen een vraag niet. In plaats van dat gewoon toe te geven proberen velen tòch antwoord te geven. Jammer.


Hebben mensen tijdens Nederlandse les als kind nooit de oefening 'geef nu in je eigen woorden een samenvatting van wat je net gelezen hebt.' gehad?

Blijkbaar. Of ze zijn vergeten wat zij daarmee geleerd hebben.

Dat is erg jammer. Niet alleen omdat van gedachten wisselen dan moeilijk is maar met name voor henzelf: door te begrijpen wat je leest leer je en daarmee kun je jezelf verbeteren als mens.

Ik vond dat altijd onbegrijpelijk. Tot ik mij voorstelde dat voor hen het begrijpen van een artikel op nieuwssite nu . nl net zo moeilijk is als dat het voor mij is om een wetenschappelijk rapport te lezen over een onderwerp waar ik weinig verstand van heb. 

Staan er in een stuk termen als claudicatio of litigeren, dan moet ik toch even diep nadenken want dit soort termen maken geen deel uit van mijn dagelijkse vocabulaire.
En wat een fermion is? Iets met subatomaire deeltjes of zo, vermoed ik. 

Dus echt begrijpen wat er in het betreffende stuk staat vind ik moeilijk. Wil ik er echt meer over weten, dan zoek ik dat op. Liever nog vraag ik het iemand die er meer verstand van heeft het mij uit te leggen in termen die voor mij toegankelijker zijn.

Maar veel mensen vinden om hulp vragen heel erg moeilijk. En dat is jammer.

Het zijn echt niet alleen ouderen of allochtonen die begrijpend lezen moeilijk vinden; een vriendin van mij die tien jaar jonger is dan ik had veel moeite met het online bewerken van een foto. Op zo'n website waar je bijvoorbeeld een koffiemok of telefoonhoesje kunt laten bedrukken, kon zij maar niet ontdekken hoe zij de - na een uur 'trial and error' - geüploade foto kon bewerken. 

Dus ik vroeg haar - aan de telefoon - 'Zie je een paar grote knoppen met verschillende teksten erop en staat op een van die knoppen het woord 'bewerken' of misschien de Engelse variant 'edit'?' 'Ja, hoe weet jij dat?', vroeg zij verbaasd. 

Wat op zijn beurt mij weer verbaasde: 'Zij ziet de knop met de markering 'Bewerken' maar kan niet het verband leggen met wat die knop doet?' Mijn fout was toen dat ik het haar uitlegde zoals je een kind van acht iets uitlegt. Ik kon gewoon niet bevatten dat een volwassen vrouw niet kon begrijpen dat 'Bewerken' 'Bewerken' zou kunnen betekenen. Dus ik ging ervan uit dat zij een grapje maakte en speelde dat zij een meisje van acht was. Grote fout. Zij begreep het namelijk ècht niet. 

Bij mij ging het er toen niet in: 'Hoe kan iemand die ik ken als weldenkend en intelligent (en lief en attent. Maar dat terzijde) zoiets niet weten? En dat terwijl zij op diverse gebieden meer verstand van zaken heeft dan ik?'

Het lijkt vooral te maken te hebben met interesse: als iets je niet interesseert, wil je er ook niet graag meer over weten en denk je daardoor dat je het nooit zult kunnen leren.

Zelf had ik dat met de zogeheten 'exacte vakken' op school; al die termen, formules en begrippen waren voor mij wat de Nederlandse taal is voor Chinezen. Met pijn en moeite kon ik er een paar begrippen instampen maar ik vertrouwde daarbij puur op mijn geheugen; echt begrijpen deed ik het niet. En nog steeds heb ik moeite met het begrijpen van fysica, fijnmechanica, fysiologie en nog zo wat vakgebieden. Niet alleen die met de letter 'F' beginnen.

In plaats van er gefrustreerd over te raken of simpelweg ontkennen, is het wellicht beter om te erkennen dat je iets niet weet. In elk geval is dat productiever dan er over te liegen, lijkt mij.

Zoals deze dappere man doet. 

In plaats van te blijven liegen over zijn onvermogen (goed) te kunnen lezen, begreep hij dat het niet alleen voor hemzelf maar ook voor anderen vervelend was en nam hij de lockdown als aanleiding om (beter) te leren lezen.

Heeft u moeite met begrijpend lezen?
=========================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels