Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 23, 2024

Rechten en privileges

Rechten en privileges? Heerlijk! Ik geniet intens van mijn dagelijkse kopje koffie, centrale verwarming, warm en koud stromend - en vers! - drinkwater, dat medische zorg maar een telefoontje ver weg is en goed betaalbaar. Elke dag stel ik mijzelf de vraag: 'Wat zal ik vandaag eten?' en niet 'Zal ik vandaag eten?'

Dankzij mijn situatie (ik woon in Nederland en mijn inkomen is tegenwoordig zo'n €1200 per maand) kan ik zelfs een keer per jaar op vakantie!

Ja, ik heb het goed. Ja, wij hebben het goed in Nederland. Erg goed. Zo hebben wij - ondanks decennia kapitalistisch beleid - nog steeds het beste pensioenstelsel ter wereld. Dus ik begrijp de mensen die weigeren na te denken over de voortgang van de mensheid want "Ik heb het nu toch goed? Waarom zou ik mij druk maken om anderen of de toekomst?"

===============================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer 

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels
==========================

Werken, Netflix, vakantie. Soms ben ik jaloers op hen voor wie dat - simplistisch gezegd - 'leven' betekent. 

Geen aspiraties om de wereld te verbeteren maar uitsluitend streven naar 'meer geld' omdat zij geloven dat dat 'meer geluk' betekent. In de loop der decennia wordt het tweedehands Renaultje de nieuwste Mercedes, het huurappartementje een vierkamerkoopwoning, een vriendin horen zingen in het lokale buurthuis wordt een reis naar Scandinavië om daar een favoriete band te zien spelen en het weekendje Valkenburg wordt skieën in Dubai. En dan? Intens tevreden sterven in de wetenschap dat je hebt geholpen het systeem in stand te houden? 

Volgens mij is het prima om in de pas te lopen maar hebben wij ook mensen nodig die zich afvragen waarom wij dat doen. Zonder denkers komen ook doeners nooit de tredmolen uit. Als iedereen zo denkt als de mensen in de eerste alinea, was de mensheid nooit voorbij het jagers/verzamelaars stadium gekomen, had de Renaissance nooit plaatsgevonden, was het Franse volk nooit in opstand gekomen tegen 'de elite' en gingen wij nog dood aan eenvoudige infecties.

Logisch dat mensen krampachtig proberen 'het systeem' in stand te houden. Nee, niet alleen 'de elite' die haar geld en macht wil behouden maar met name hun volgzame schapen. Zonder 'systeem' weten die niet wat te doen. Dus betaalt 'de elite' mensen die 'het volk' wat te doen geven. Klein voorbeeld: Boer zoekt Vrouw. Yvon Jaspers staat letterlijk op de loonlijst van 'de elite'; mensen die ruim de helft van al het land in Nederland bezitten. 

Het huidig systeem maakt het mogelijk dat je geld kunt verdienen als oerloop- of knuffelcoach en als zodanig gele plu's kunt geven aan mensen die graag roepen 'tegen het systeem!' te zijn. Heeft 'het volk' wel eens gehoord van 'geef ze brood en spelen'? Voetbal, carnaval, een betaalbaar pilsje of wijntje en af en toe op een plein voor paal staan met een gele plu en het volk doet de rest van het jaar exact wat 'de elite' wil dat het doet. 

Prima hoor, geld verdienen aan goedgelovige mensen* maar het is natuurlijk lachwekkend dat 'ik betaal alleen maar contant!' mensen ook groot fan zijn van cryptocurrency, het summum van 'digitaal geld'. 

 *Heb je al genoeg donatiegeld binnen voor het zwembad bij jouw buitenlandse villa, Willem? Gelukszoeker Willem Engel vluchtte - net als nazikopstukken - naar Paraguay. Maar bezit dankzij zijn schaapjes ook een stuk land in Spanje. Hij en de zus van de oprichtster van Moederhart hadden nog wat donatiegeld van hun schaapjes over en kochten er een appartement in Thailand bij. 

Ben geen econooom of socioloog maar nieuwsgierig en probeer een steentje bij te dragen aan een betere wereld voor mijn kleinkinderen en die van anderen.

Hoe zit dat met u: geeft u om de toekomst van de mensheid of zal het u allemaal aan de reet roesten, zo lang u maar kunt genieten van uw leven in luxe? Want dat wij in Nederland in extreme luxe leven is geen mening maar een gegeven.