Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 27, 2010

Gebruiken

"Sterrekoning" van Jack Vance is boek nummer 26 van dit jaar en gaat over een jongeman die wraak wil nemen op de mannen die zijn geboortedorp hebben uitgemoord. Het verhaal is onderhoudend en zet hier en daar zelfs aan tot nadenken. Maar een literair hoogstandje is het zeker niet.

Een beetje dus als de toespraak van Mark Rutte. Die poogde uit te leggen hoe "zijn" kabinet de afspraken tussen VVD, CDA en PVV in de praktijk wil brengen. Natuurlijk leverde dat hoongelach en snedige opmerkingen op van leden van de oppositie. Jan Marijnissen Emile Roemer kwam met een voorstel waardoor kamerleden kunnen tonen dat zij sympathie koesteren voor de burger.

Van de burger verwacht men namelijk dat die er financieel op achteruitgaat maar gek genoeg zijn verreweg de meeste kamerleden zelf níet bereid er financieel op achteruit te gaan. Behalve dan bij de SP: Daar is het al sinds jaar en dag gebruikelijk om je salaris in de partijkas te storten waarna de partij jou een minimaal salaris uitkeert.

Dat weet ik ook nog uit de tijd dat ik zélf in de Raad zat. De officiële vergoeding bedroeg toen zo'n 640 euro maar ik ontving maar 150 euro per maand aan onkostenvergoeding. De kosten voor oppas en vervoer en dergelijke bedroegen ongeveer 160 euro per maand dus in wezen ging ik er een tientje per maand op achteruit. "Maar waarom ga je dan niet voor de VVD in de Raad zitten?" vroeg een ex van mij nog heel onschuldig en welgemeend.

Tsja, veel mensen begrijpen blijkbaar niet waarom je nu eigenlijk in de politiek zit. Dat hoort niet te zijn uit het oogpunt van zelfverrijking maar omdat je iets wilt betekenen voor de mensen. Omdat je zaken wilt veranderen ten goede van de burgers. Of althans voor een deel daarvan.

Zo is er een deel der burgerij dat zich zorgen maakt over de toenemende islamisering. Zonder te weten wat die term eigenlijk inhoudt. Het betekende oorspronkelijk niets meer dan dat alle buitenlanders die in Nederland asiel kwamen aanvragen voor het gemak werden gezien als moslims. Terwijl dat toch heus maar een heel klein deel is van de Nieuwe Nederlanders.

Gelukkig is daar Geert Wilders die ons wel even zal helpen. Hij wil dat iedereen die zich weigert aan te passen aan de nationale normen en waarden teruggaat naar het land van herkomst. Klein probleempje: waar moeten alle Limburgers, Drentenaren en Friezen heen die weigeren Nederlands te spreken? En hoe zit dat dan bijvoorbeeld met opstandige jonge Urkers die maar door gaan met stelen, agressief gedrag en drugs gebruiken?

Deel dit bericht