Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com Ć©n via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 13, 2021

Heetten 'wappies' vroeger niet gewoon 'bezeten'?

Noemt zichzelf succesvol zakenman maar heeft zijn miljoenen van zijn vader gekregen en er geen dag voor gewerkt, heeft er geen idee van hoe de maatschappij in elkaar zit, is ontzettend dom en onhandig, koopt mensen om voor gunsten en noemt hen vrienden, denkt dat zijn kinderen van hem houden terwijl het hen alleen maar om papa's geld gaat, vindt dat regels en procedures voor iedereen gelden, behalve voor hem, leidt aan grootheidswaanzin, is racist, vindt vrouwen minderwaardig, begrijpt geen jota van politiek, vindt het volkomen normaal om de belastingdienst (en klanten, leveranciers, collega's en vrienden) op te lichten...Kortom: u denkt wellicht dat ik Donald Trump bedoel maar ik doel op een miljonair die ik toevallig ken.
-------------------------
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/
---------------------------------
Sommige mensen zijn nu eenmaal een beetje 'wappie' en lijken een gebrek te hebben aan gezond verstand. Feiten doen ze niets en geen enkel argument kan hen van gedachten doen veranderen want zij hebben altijd gelijk. Zelfs wanneer zij nu een mening hebben die lijnrecht staat tegenover hun eigen mening van een dag - of zelf minuut! - ervoor.

Nu complotdenkers zo zichtbaar zijn (dankzij sociale media en velen van hen roepen hun 'eigen waarheid' lekker hard) is het voor sociologen en anderen erg interessant om te kijken naar paralellen met het ontstaan van 'het geloof'.

Soms vraag ik mij wel eens af of wij die mensen vroeger niet 'wappies' maar 'bezeten' hadden genoemd.
Let u maar eens op de kenmerken:

Met de ogen draaien (zie youtube en FB live), de toekomst voorspellen ('Als je niet snel WAKKER!!!! wordt ga je dood!' en 'Ze willen ons allemaal dood hebben in 2030!'), een hypocriete levensstijl hebben, veel schelden, rare vlekken op hun lichaam en knalrood worden in het gezicht en zo, verwrongen gelaatsuitdrukking wanneer je hen wijst op een redenatiefout, een raar taaltje spreken dat alleen zij en sommige soortgenoten verstaan, duidelijk merkbaar niet lekker in hun vel zitten, zonder aanwijsbare reden gaan schreeuwen (of ontzettend veel hoofdletters gebruiken in geschreven stukjes) et cetera. Let maar eens op! šŸ˜ˆ

Helaas zijn niet alle uitspraken van wappies te verklaren met hulp van de verklarende woordenlijst Wappiepedia want om hen echt te kunnen begrijpen zul je er eentje moeten zijn.

Ik zie parallellen met hoe destijds het geloof moet zijn ontstaan.

Vrijwel exact hetzelfde principe: een onwrikbaar geloof in hun alternatieve werkelijkheid en beide groepen doen hetzelfde met feiten: die worden ofwel simpelweg ontkend, genegeerd of afgedaan met 'Ja dat is wel is wel zo, maar...' En anders zwaaien zij wel met een voor hun heilig document dat is ontworpen om hen angst aan te jagen, of dat nu een Bijbel of Koran is of een veel gedeeld artikel op een website.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels