Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, mei 05, 2015

Herdenking

Vandaag is het 5 mei en gisteren herdachten wij hen die hun leven hebben verloren opdat wij in vrijheid kunnen leven. Niet alleen de geallieerde soldaten die Nederland hebben bevrijd maar ook de Nederlandse verzetsstrijders, de buitenlanders die ons belangeloos hielpen en ook de Duitse burgers die in opstand kwamen tegen het Nazi regime. Inderdaad, niet alle Duitsers waren 'slecht'.

Hier een mooi stukje tekst over de ervaringen van Nederlanders tijdens de bombardementen.

En niet alle geallieerden waren 'goed'. Helaas waren er bevriende soldaten die zich schuldig maakten aan moorden, verkrachtingen en plunderingen. Bovendien kwamen zo'n 10.000 Nederlandse burgers om het leven doordat bommen van de geallieerden op verkeerde steden of woonwijken terecht kwamen. Je kunt je dan afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal. Maar toch: we zijn gered! Al ging die redding onder meer gepaard met de brute moord op een groot deel van de bevolking van Dresden.

De vraag is: mag je koste wat kost mensen 'bevrijden' door moedwillig duizenden anderen te vermoorden? Mag je een regime straffen door onschuldige burgers af te slachten?

Hoe had de wereld er uit gezien als de VS niet besloten hadden in Hiroshima en Nagasaki honderd duizenden onschuldigen om te brengen door atoombommen op hun hoofd te werpen?

Wat als de Engelsen, Amerikanen en Canadezen Hitler zijn gang hadden laten gaan? Laten wij daar eens bij stilstaan.Vandaag staan wij stil bij de miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog