Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, maart 13, 2022

De week voorbij

Bij voorkeur slaap ik zeven uren 's nachts en nog eentje overdag. In de winter een uurtje meer. Ik vind het logisch dat zoogdieren als wij in de winter meer slapen. De oermens zal nog meer geslapen hebben in dat jaargetijde. Logisch, want als je slaapt verbruik je minder energie. Dus wellicht sliepen onze verre voorouders wel 14 uren per dag. Met tussendoor een beetje bewaarde en gedroogde besjes eten, dromen vastleggen op de grotwand, een beetje nieuwe oermensjes maken...Zo stel ik mij het leven van toen ongeveer voor.

Het idee van 8 uren slapen, 8 uren werken, 8 uren tijd voor huishouden en gezin werd bedacht tegen het einde van de Industriële revolutie, meen ik. Als tegenreactie op: 'Werken in de fabriek tot je omvalt van vermoeidheid.'

Helaas leven wij in een maatschappij waarin je 'raar' wordt gevonden wanneer je een ander leefritme hanteert dan de maatschappij je oplegt. Zeker in tijden van internet is het natuurlijk vreend dat je op kantoor alleen maar mailtjes zou kunnen versturen, rekenbladen kunt bijwerken en dergelijke tussen de uren 9 uur 's ochtends en 5 uur 's middags.

Wat is het leefritme van uw voorkeur?

========================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

=========================================

Maandag sliep ik niet uit maar was keurig na een uurtje of zeven slapen wakker. Wakker genoeg om aan het werk te gaan dan toch. Zonder bijkletsen met mijn huisgenote had ik waarschijnlijk een uur langer kunnen slapen maar soit.

Er werd koffie gezet voor mij en dat is ook wel eens fijn.
Leuk vind ik dat, om een aantal officieren uit de originele Star Trek serie langzaam te zien 'transporteren' dankzij de warme vloeistof in de mok.

Er lagen een hoop aantekeningen klaar om verwerkt te worden tot verslagen en ik was nog niet klaar met mijn administratie. Nu komt administratie natuurlijk nooit af maar u weet vast wat ik bedoel.

Wat de deelnemers aan het Amerikaanse truckers convooy bedoelen lijken zij zelf ook niet zo heel goed te weten. Zo protesteerden zij officieel tegen de coronamaatregelen. Maar ja, die waren grotendeels afgeschaft voor zij aan hun actie begonnen. Ook protesteren zij tegen maatregelen die het leven moeilijk maakten voor kleine middenstanders die vanwege corona (deels) dicht moesten en die ook nauwelijks voorraad kregen aangeleverd. Daar protesteren de truckers tegen door het leven moeilijk te maken voor kleine middenstanders. Door het opzettelijk blokkeren van een grote aanvoerweg kunnen leveranciers kleine middenstanders nu niet meer bereiken.
Door hun eigen blokkade konden de boze vrachtwagenchauffeurs blijkbaar ook niet aanwezig zijn bij hun eigen manifestatie. Die werd alleen bezocht door de organisator (hier op het podium) en diens vrouw en kinderen. En een handvol leden van de pers. Niet bepaald een eclatant succes.

De truckers protesteren nu ook (je moet toch íets verzinnen, nietwaar?) tegen de door de Russische invasie van Okraïne ontstane verhoogde benzineprijzen. Door een paar honderd dollar per vrachtwagen per dag uit te geven door langzaam rondjes te rijden op een grote ringweg rond Washington. Wat daar het nut van is? Shoot me but leak.

De boze truckers hebben er nu wel een probleempje bij want hun sponsors kunnen de diesel voor de terugreis niet meer vergoeden. Russische banktegoeden zijn namelijk bevroren. Interessant genoeg wordt door Fox 'News' (klik) fel ontkend dat Rusland achter de pogingen tot ontwrichting van de (Noord-)Amerikaanse samenleving zit. Dus. 

Over samenleving gesproken: weet u al op welke partij u gaat stemmen voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2022? Ik blijf waarschijnlijk bij Volt. 'Ja maar Nilüfer Gündoğan dan!?' De fractievertegenwoordigster werd uit de partij gezet (en na tussenkomst van een rechter inmiddels weer teruggeplaatst) na klachten over grensoverschrijdend gedrag. 'Niet van seksuele aard toch want zij is toch een vrouw?' Persoonlijk vind ik het behoorlijk discriminerend, ja seksistisch zelfs, om aan te nemen dat vrouwen zich seksueel niet zouden kunnen misdragen. Los daarvan: Gaat u ook niet VVD stemmen 'alleen maar omdat enkele tientallen prominente VVD'ers zich onoirbeer hebben gedragen'? Stemt u geen PVV omdat het merendeel van de vertegenwoordigers in de Eerste, zowel als in de Tweede Kamer negatief in contact is geweest met Justitie? Binnen elke partij zijn er mensen die het niet zo nauw nemen met de wet. Sinds kort is het CDA de VVD voorbijgestreeft (klik) qua aantal politici dat over de schreef is gegaan. 

En dan zou Nilüfer Gündoğan manlijke collega's op de billen hebben getikt, wat dan nog? Weten die ook eens hoe dat volt (...)

Maar goed: waarom ik vooral voor Volt ga, is dat de partij de enige lijkt te zijn die beseft dat de wereld groter is dan Nederland alleen. Desalnietemin voel ik ook veel sympathie voor mijn 'jeugdliefde' de SP maar ook voor GroenLinks (milieu. D'oh!), Partij voor de Dieren (zou het niet geweldig zijn als koeien, varkens en kippen net zo schattig werden gevonden als honden en katten? Hoeveel vlees zou er dan nog gegeten worden?) en BIJ1 dat streeft naar gelijkwaardigheid en inclusiviteit.

Het was prachtig weer die middag en daarom trok ik er even op uit met mijn huisgenote. 

Waarbij wij - op diverse plekken tijdens de wandeling - in gesprek raakten met een mengelmoes van buurtbewoners: een verse uit Kroatië, een meneer die oorspronkelijk uit Irak komt, eentje uit Iran, eentje van Marokkaanse komaf en iemand uit Kazachstan. Of Kirgizië. Dat kan ook want ik kon hem niet goed verstaan helaas. Vind ik leuk aan Amsterdam, die enorme verscheidenheid aan nationaliteiten en culturen. Want als je elkaar kent ben je niet meer bang voor elkaar. Aanrader!

Over leren kennen gesproken: kort voor ik de deur uitging voor een bijeenkomst van de Geheime Jongensclub maakte ik kennis met de dochter van mijn tijdelijke huisgenote. Leuke meid.

'Waarheid zonder wijsheid doet afbreuk aan de zin van het bestaan' en meer interessante zinnen kwamen voorbij, die avond in de Loge. Het werd een bijzondere avond. Dat vond ook de Broeder die kwam visiteren: 'Ik ben op een goede manier getroffen door wat ik hoorde vanavond'. 

Filosoferen maakt dorstig.

Er kwam ook een citaat van Aristoteles voorbij: 'Het doel van de oorlog is vrede'.  En ook daar werd over van gedachten gewisseld. De opbrengst van de gebruikelijke geldinzameling besloten wij unaniem ten goede te laten komen aan de inwoners van Oekraïne.

Thuisgekomen voelde ik de behoefte de geest even vrij te maken met hulp van een lekker warm bad.

Dinsdag tijdig op want er dienden verslagen geschreven te worden en diverse administratieve taken te worden uitgevoerd. Over administratie gesproken: een vriend kwam langs. Met de papieren van zijn eenmanszaak. Om die door mij administratief te laten verwerken opdat zijn accountant wat minder werk te doen heeft. In ruil hielp hij mij met klusjes in huis én trakteerde hij ons op...
Misschien omdat ook hij entertainer is hebben wij eerlijk gezegd meer gelachen dan gewerkt. Toch werd het werk gedaan. Al koste het uiteindelijk een paar uren meer dan wij hadden ingepland. Geen vrije avond dus voor mij want er lag nog wat ander werk te wachten. Waar ik aan begon na een kort bezoek van een buurvrouw.

In mijn korte pauzes tussendoor mocht ik mij weer overgeven aan een onbedaarlijk lachsalvo:
'Ze willen de wereldbevolking uitdunnen!'
En als dat bereikt is gaan 'ze' gezellig ganzenborden of zo
omdat er dan geen mensen meer zijn om te manipuleren of vermoorden?

Meerdere malen zelfs lachte ik hardop in mijzelf tijdens mijn rondjes sociale media. Ik besef dat het uitlachen van mensen niet netjes is. Maar wat moet je anders wanneer wappies zichzelf  'slimmerikken' noemen maar doodleuk een 'nieuwsfilmpje' van de bekende komiek J.P. Sears voor waar aannemen?

Het logo van zijn zelf bedachte omroep zou toch een hint moeten zijn:
Maar nee...'Het was op internet en dus is het waar!' is voor sommigen hetzelfde als 'Ik heb zelf onderzoek gedaan!' En dat voor iemand die zichzelf - letterlijk - 'kritisch' noemt. Eigenlijk best triest.

Maar wel een beetje begrijpelijk ook, want JP Sears kan zeer overtuigend zijn mening naar voren brengen:
Kunt u begrijpen dat mensen voor waar aannemen wat hij zegt?

Helaas geldt voor een grote groep mensen: 'Informatie hoeft niet waar te zijn, als het maar gepresenteerd wordt als 'waar' is dat voldoende om aangenomen te worden als 'feit'.

Woensdag
verder aan de slag met de administratie voor de vriend en 's middags met een buurvrouw ons wekelijks voedselpakket opgehaald. 

De inhoud van het donatiepotje bij de deur van Guerilla Kitchen, warriors against foodwaste' is normaliter voor onderhoud van de door hen gebruikte bakfietsen, kratten voor het voedsel en schoonmaakspullen voor het pand van waar zij uit opereren. De laatste paar weken gaat het echter naar Giro 555, ten bate van Oekraïense vluchtelingen. Logisch. Want die lijken op ons. Vluchtelingen die niet op ons lijken en talen spreken die wij niet van vakanties herkennen zijn voor velen helaas níet welkom. 

Reden te meer voor mij om eerdaags op een politieke partij te stemmen die over de landsgrenzen heen kijkt. Natuurlijk moet er ook wat gedaan worden aan de grootste problemen in Nederland: poep op de stoep, voetbalsupporters die bierblikjes het veld op gooien en verlies van koopkracht waardoor wij gemiddeld nog maar twee in plaats van drie keer per jaar op vakantie kunnen. Ik begrijp ook dat mensen klagen dat zij soms wel meer dan twintig minuten moeten wachten op de bezorger van hun eten en dat die luie kinderen in Jemen het eigenlijk heel makkelijk hebben. Kinderen in Jemen hoeven niet naar school, niet naar hun ouders te luisteren en niet via Facebook te vragen of er nog een leuke Netflix-serie is tegen de verveling. Dat zij geen scholen, ouders of televisies meer hebben na jarenlange beschietingen is maar een detail.

Veel mensen stemmen op een partij die uitsluitend gericht is op het ego. Logisch dus dat de VVD nog steeds de grootste partij van Nederland is want er wonen veel egoïsten in dat land. Toevallig ken ik er een paar persoonlijk en dus weet ik dat ook egoïsten best aardige - en zelfs sociale! - mensen kunnen zijn. Alleen vaak wat misleid en gehersenspoeld door het systeem dat 'kapitalisme' heet. De VVD is ook de partij voor mensen die geen zin hebben om na te denken. Dan zouden zij zien dat de twee speerpunten van de VVD bij de eerstkomende Gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam elkaar tegenspreken:
Wel handig want zowel mensen die méér alsook mensen die mínder regels willen gaan VVD stemmen want de partij zegt én voor én tegen meer regels te zijn. Handig! Als je het niet erg vindt om burgers te misleiden om stemmen te trekken dan.

Dat probeerde een lokale VVD-afdeling. Met deze actie:
Speciaal voor dat deel van de achterban dat vindt dat iedereen die 'gratis geld' krijgt lui is. Maar de posters zijn inmiddels verwijderd 'want het was niet onze bedoeling om grote groepen potentiële kiezers mensen te kwetsen.' 

Gek genoeg geldt de 'iedereen die gratis geld krijgt is lui' niet voor boeren die jaarlijks €12.000 EU-subsidie krijgen waar zij niets voor hoeven te doen, noch voor AOW'ers die geen dag gewerkt hoeven te hebben om toch een maandbedrag op te strijken. En uiteraard ook niet voor VVD'ers die 'commissaris' zijn bij en of ander groot bedrijf maar niets hoeven te doen voor de vaak vele duizenden euro's die zij ontvangen in ruil voor het mogen melden van hun naam op de website van het grote concern in kwestie. 

Genoeg geklaagd. Verder met werken. En hopen dat een van mijn lopende sollicitaties wat leuks oplevert want de datum van uitdiensttreding bij mijn huidige werkgever komt met rasse schreden naderbij. Wel erg jammer dat op verreweg de meeste sollicitaties gewoon geen reactie komt. 

's Avond kwam een vriend gezellig eten en al rond een uur 's nachts deed ik liggend mijn ogen dicht.

Donderdag mocht ik prettig en hard werken aan de administratie van een vriend. Hij kwam er zelf bij zitten. Waar ik blij mee was want daardoor kon hij zelf - als kenner van zijn eigen handschrift - de cijfers uit zijn kasboekje oplezen. In een korte pauze babbelde ik even met een visiterende buurvrouw. 

Halverwege de middag waren wij zover met het verzamelen van kasboekgegevens, facturen, bonnen en contracten dat ik verder zonder hulp van de betreffende vriend de data kan opvoeren in de boekhouding. Om die vervolgens door te sturen aan zijn accountant. Sorry als u dit verhaal een beetje saai vindt maar ik vind het heel fijn als cijfertjes uiteindelijk kloppen. 

Deze dag had ik deze vriend als gezelschap op mijn dagelijkse wandeling:
Zoals veel anderen keek ook ik die avond een documentaire van Zembla (klik) over de banden van Thierry Baudet met vooraanstaande Russen. Erg interessant! En waarom wil de bekende populist niet zeggen wie het Forum voor Democratie sponsort? Bovendien weigert hij neveninkomsten (klik) op te geven, toch een verplichting voor Kamerleden. Je wil toch niet dat Het Volk denkt dat je doet aan belangenverstrengeling? Gek genoeg vindt zijn - momenteel sterk slinkende - achterban dat regels voor iedereen gelden, behalve voor hun Grote Leider.

Eenmaal in bed las ik nog een paar hoofdstukken in een fijn boek voor ik slaap vatte.

Vrijdag werd ik wat snotterig wakker. Met wat verhoging ook. Dus ik draaide mij nog even om voor ik ging koffie drinken met een buurvrouw, een paar uurtjes werkte en een middagdutje deed. Voor alle zekerheid deed ik maar even een coronazelftest. Negatief gelukkig. Dus met een gerust hart ging ik verder met de administratie van de vriend, waarbij ik bij wijze van pauzekunstje het een en ander deed vanuit mijn functie van Secretaris van de Geheime Jongensclub. 

Dat alles met gebruik van zo weinig mogelijk energie. Sowieso handig om even over te gaan op energiebespaarmodus want binnenkort mag ik als stembureaumedewerker aan de slag. Traditiegetrouw wordt dat een lange dag: pak 'm beet zes uur 's ochtends de deur uit en - met een beetje mazzel - ongeveer een uur 's nachts de volgende dag thuis. Als er een te grote discrepantie is tussen het aantal ingeleverde stempassen en het aantal stembiljetten in de stembus kan dat makkelijk twee uren later worden vanwege het verplicht (en terecht) hertellen.

Om even een frisse neus te halen liep ik 's avonds een rondje door de wijk:

Uiteraard publiceerde ik die dag een vers verhaaltje (klik) waarna ik de eerder die dag verwerkte papieren van gaatjes voorzag en in een ordner stopte. Nog steeds lekker rustig aan. En weliswaar met een drankje erbij maar dat was geen alcohol doch Fanta. 


Ook niet supergezond, ik weet 't maar mijn lichaam was blijkbaar wat suikerbehoeftig.

Wat betreft sociale media dacht ik deze dag vooral: 'Als iedereen die op sociale media graag roept 'Wij leven in een dictatuur! Ik wil mijn vrijheid terug!' nu eens lekker in Rusland gaat wonen en wij hun woningen geven aan mensen die de Nederlandse democratie en vrijheid wél op waarde schat?'

Zaterdag kwam een vriendin aanwaaien. Leuk om elkaar weer even te zien! Ik was toen al een paar uren aan het werk na een goede nachtrust. Na diverse telefoontjes gepleegd te hebben, stuurde ik mijn zoon een foto van zijn moeder en vader in mooie tijden. Eerst maakte ik een foto van de oude (zomer 1993?) foto, waarna ik die digitaal wat oppoetste.

In het kader van het digitaliseren van oude foto's
De vriend die ik er digitaal afknipte - en met wie ik na zo'n 35 jaar nog steeds contact heb! - vergeeft mij vast.

Het was heerlijk wandelweer en zo toog ik met een buurvrouw naar een heuse aquariumwinkel op een half uurtje lopen bij ons vandaan. Lekker ouderwetse zaak. 
Hou ik van.
Een uur later kon ik twee nieuwe vissen en Karper de Goudvis aan elkaar zien wennen. Het gaat om zogeheten Ryukin sluierstaargoudvissen. Hier ziet u een van de nieuwe huisgenoten van Karper van dichtbij:
Schatje, niet? En hij of zij voelde zich vrijwel direct als een eh...als een vis in het water.

Thuis nog een uurtje gewerkt voor ik mijn dansschoenen aantrok: tijd voor een feestje!
Niet zomaar een feestje maar Burlesque Freakout. De kunstvorm 'burlesque' ('burlesk' in het Nederlands maar dat klinkt minder fraai, vind ik) is al wat apart maar met de toevoeging 'freakout' gaat het nog net iets verder qua artistieke uitingen. Om te laten zien wat ik bedoel zijn hier een paar foto's:
Levend zingen
Een 'verbreek de ketenen'-act. 
Burlesque optredens gaan vaak hand in hand met sociale thema's en politiek engagement.
Dacht een slecht plekje te hebben maar het bleek de beste plek om een 'aerialsilk' acrobatiekact te zien.
'Boylesque' is in opkomst: mannen die burlesque shows opvoeren.
'Cupido' was er ook. Gezien door het hoofddeksel
van de boze stiefmoeder van Sneeuwwitje. Met een belangrijke boodschap:
'Over de liefde van anderen voor jou heb je weinig invloed
maar je kunt leren van jezelf te houden'.
Ik zei toch al dat burlesque vaak sociale thema's aanhaalt?
Er was ook een artiest die een ode bracht aan het ongenaakbare levende kunstwerk Mathilde Willink.
De presentatrice ('MC' in burlesque-termen: Master/Mistress of Cerenomy) ging goed om met een haperende microfoon.

Er waren diverse bekenden in het publiek en diverse onbekenden die bekenden werden. Dát vind ik nu leuke feestjes!

Zondag was een voor mij typerende zondag: een beetje uitslapen, een paar uren werken (voor een vriend), een stuk wandelen, 

nog een paar uurtjes werken (voor de Vrijmetselarij), een beetje lopen opruimen en schoonmaken in huis en natuurlijk mij verbazen over mensen.

Mensen, bijvoorbeeld, bij wie het er niet in kan dat ook een bekend persoon slachtoffer kan zijn van een oorlog: 'Deze foto is in scène gezet want de gewonde vrouw op de foto is een bekende Oekraïense actrice! Bovendien was het betreffende ziekenhuis in 2018 gesloten dus dit verhaal is nep!' Ja, de betreffende kraamkliniek was inderdaad dicht in 2018. Wegens verbouwing. Voor een paar maanden. Het ging om foto's van verschillende vrouwen. Een ervan is een bekende Oekraïense 'influencer'. Hier is het hele verhaal. (klik) Een van de vrouwen en haar baby hebben het helaas niet overleefd. Volgens wappies is dat echter nepnieuws 'want het was bij de NOS en dat is MSM!' Dus als de NOS beweert dat Willem Engel onder meer dansleraar is, dan is dat natuurlijk ook niet waar. Toch?

Opvallend vaak zijn het egocentristen mensen die graag schermen met woorden als 'natuurlijk', 'liefde', 'gezond', 'geduld' en 'positief', die graag en duidelijk met opzet nepnieuws verspreiden. Iedereen die maar een beetje moeite doet om 'zelf onderzoek' te doen, ontdekt binnen een minuut wat het echte verhaal is achter de foto. Maar ja, mensen die 'zelf onderzoek doen' herhalen alleen maar wat in hun bubbel populair is. Let maar eens op: op de vraag 'Hoe weet je dit?' zullen 'wappies' nooit rechtstreeks antwoord geven. Hun enige 'nieuwsbronnen' zijn namelijk de sociale mediaberichten van collega-'vrijheidsstrijders'. 

Die avond deed ik het nog even rustig aan want ik was nog niet helemaal fit.

Het pleonasme van de week is: vrije wil

The Tindersticks met Let's Pretend is de muziek van deze week:
Meer lezen? Mijn verhalenbundels

Deze week staan wij stil bij het overlijden van William Hurt