Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, november 05, 2023

De week voorbij

"Vreselijk niet? En je ontkomt er niet aan. Je hebt geen keus want het wordt je opgedrongen!" "Ja, nou. Niets op tegen hoor, maar waarom niet alleen op plekken waar zij samenkomen?" "Precies! De enige plek waar ze die vlaggen mogen hangen zijn voetbalstadions!" "Huh, we hadden het over de Pride vlag toch?" "O, ik dacht over al die oranje vlaggen tijdens EK's en WK's en rond Koningsdag."

===============================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

============================
Maandag herinnerde ik mij bij het wakker worden een droom (klik). Alleen als u het aandurft) met daarin een mix van dagresten, onverwerkte trauma's en andere interessantigheden. Die ochtend werd ik weer eens gebeld vanaf een 'privé' en 'afgeschermd' nummer. Dan denk ik: 'Joh, jij hebt een geheim nummer en wil dus niet worden gebeld? Dan respecteer ik dat en bel jou dus niet. Zelfs niet wanneer jij mij belt want blijkbaar heb jij een hekel aan telefoongesprekken.'

Behalve malafide bedrijven die 'goedkopere energie' aanbieden, kent u een goede reden waarom iemand een afgeschermd nummer zou hebben?

Na een paar uren werken bleek ik een paar berichten gemist te hebben. 'Waarom beantwoord jij mijn appjes niet even tussendoor?' 'Omdat ik werk heb dat mijn aandacht en concentratie vereist. Alleen als ik dingen doe die eigenlijk helemaal niet belangrijk zijn, kan ik tussendoor op appjes reageren. Jij?'

Met een buurvrouw ging ik op queeste: er dienden dingen gekocht te worden bij diverse winkels. En ik mocht mee. Een paar uurtjes het huis uit is best wel eens prettig. En van een beetje regen ga je niet dood.

Het regende ook toen ik die avond de deur uit ging naar de Loge voor een bijzondere plechtigheid: er werd een nieuwe schakel toegevoegd aan de Broederketen. Als je ziet dat iemand wordt ingewijd in een inwijdingsgenootschap, herbeleef je altijd weer je eigen inwijding indertijd. Mooi. Er was veel volk op de been (naast onze eigen leden ook Broeders van drie andere Loges) en zo kwam het dat wij met dertig man aan het Broedermaal zaten.
Keurig verzorgd én lekker met dank aan cateringbedrijf La PoPotte. Even reclame maken voor deze lieve mensen. Die ook altijd rekening houden met diverse allergieën. Lief!
'Even' nakletsen voordat wij tegen de klok van drieën alle lichten uitdeden, behalve de noodverlichting bij de ingang. Álle lichten? Nee, één klein licht hield moedig stand.

Dinsdag redelijk uitgerust wakker en die dag mijn ogen gespaard door mij vooral te richten op het huishouden. Een deel van mijn schermtijd van twee uren per dag was voor het meest recente nieuws over de wantoestanden in Israël en Palestina. Van een Joodse meneer leerde ik dat die van zijn rabbi's had geleerd van de Holocaust en de stichting van de Staat Israël. 

Pas kortgeleden leerde hij dat er al mensen woonden op het stuk land dat de Britten aan de Joden hadden toegewezen en dat mensen die al generaties lang ergens woonden rücksichtloss werden weggebonjourd (klik. Verontrustende beelden van een paar jaar terug). 

Stel dat er straks bij u wordt aangebeld: 'Wegwezen. Nu! Want mijn voorouders woonden hier 3000 jaar geleden.' 'Waar moeten wij dan heen?' 'Niet mijn probleem. Je gaat óf nu vrijwillig of over een uur in een lijkzak. Doei!'

Deze meneer is nu niet alleen boos op zijn leraren maar vooral op de regering Netanyahu die de bevolking van Israël blijkbaar doelbewust voorliegt.

Hoe reageerde u toen u ontdekte dat uw regering u sinds uw vroege jeugd voorloog en bewust bang maakte voor andere groepen mensen of over iets anders belangrijks loog?

Verschrikkelijk natuurlijk wat Hamas deed in Israël: zo'n 1300 mensen vermoorden. Dus ik begrijp heel goed dat Israëliërs wraak wilden nemen. Maar als je 9000 mensen vermoordt omdat je tegen het vermoorden van mensen bent, heb je dan je eigen memo wel gelezen? In dit geval lijkt het middel erger dan de kwaal.

Of het gaat gewoon om eerwraak. Omdat Israël gezichtsverlies leed en het allerbeste defensiesysteem ter wereld - dat werd betaald met miljarden aan Amerikaans belastinggeld - waardeloos bleek en niets of niemand de paragliders en motorrijders van Hamas een strobreed in de weg legde. Waarom de 'Iron Dome' die noodlottige dag in oktober niet werkte is vooralsnog een kwestie van speculeren. 

Dat doe ik liever niet. Maar deze theorie kende ik nog niet en vind ik een interessante reden waarom Israël (en bondgenoten Frankrijk en Engeland) graag de Gazastrook in handen zouden hebben. 

Het heeft te maken met het project dat bekend staat als het Ben Gurion kanaal. Dat een concurrent moet worden van het Suezkanaal dat ooit in handen was van de Fransen en Britten. Na annexatie, enkele decennia geleden, gaat vrijwel de volledige handelswinst naar Egypte. Tot ergernis van voornoemde rijke, Europese landen.

Gewoon een ordinaire geldkwestie dus. En diverse regeringen vinden 'de economie' (waarmee zij bedoelen: veel (meer) geld voor een handvol multimillionairs) helaas belangrijker dan de levens van burgers.

Ben benieuwd hoe de geschiedenisboeken van de toekomst over de kwestie zullen oordelen.

Fijn dat Israël enige tientallen vrachtwagens met hulpgoederen toestond de burgers van Gaza te helpen 'maar geen brandstof'. Daardoor zijn moedwillig zo'n 100 couveusebaby's vermoord. Ik begrijp echt niet hoe iemand dat kan of wil goedpraten. 

"Wij hebben de vluchtelingen in dat vluchtelingenkamp de kans geven te vluchten maar zij verwierpen die kans dus wij hadden geen andere keus dan hen te vermoorden.", aldus een IDF-woordvoerder.

Journalist: "Kan het ermee te maken hebben dat een vluchtelingenkamp sowieso al de laatste halte is voor vluchtelingen en jullie ook de enige weg uit dat vluchtelingenkamp bombardeerden? Dus als de burgers blijven worden zij door u aangevallen maar als zij de door u geadviseerde vluchtwegen nemen óók."Militair: "Ja, maar Hamas...!"

Journalist: "Ja, Hamas. Maar nu wil ik antwoord van u want nu gaat het om uw leger en burgerslachtoffers."

Militair: "Ja, maar ik had een propagandapraatje ingestudeerd en..."

Journalist: "Jammer voor je. Mijn kijkers en ik willen gewoon antwoord."

Summiere samenvatting van dit gesprek. En nee, ik weet ook niet hoe de man aan een Schots accent komt.

Alsof je het vermoorden van een paar duizend onschuldige mensen verdedigt met 'Ja, maar wij zitten achter een commandant van één van de legereenheden van Hitler aan dus dat is dan maar jammer van die paar duizend burgers.'

Terwijl die burgers - net als iedereen - niets anders willen dan gewoon ergens veilig wonen. Maar organisaties als Hamas (klik. Interessant stuk over waarom Israël Quatar toestaat Hamas te sponsoren) en de regering Nethanyhu hebben blijkbaar andere plannen. Net als de aanhangers van de premier van Israël.

Het grootste deel van de maximum tijd die mijn ogen momenteel kunnen verdragen ging op aan een beeldbelsessie ten behoeve van een binnenkort uit te voeren...eh...uitvoering. Vanuit een 'verdiepingsgraad' van de Vrijmetselarij: de Rozekruisers. Een tikkeltje archaïsch dus niet iedereen zal begrijpen waar een ritueel met daarin termen als 'verootmoedig' over gaat.

Als u even wat minder over bijzaken leest in mijn weblog en met name in mijn weekoverzicht; deels is dat vanwege mijn slechte ogen en deels ter voorbereiding op mijn tijd in Belfast, als ik mijn stukjes - via een toetsenbord met Bluetooth intik op mijn mobieltje. Grote lappen tekst produceren zal dan wat lastig zijn. En links en foto's invoeren een gepriegel.

Ik hoop dat u het in uw hart kunt vinden om mij te vergeven voor deze ernstige omissie.

Dan zoek ik het in mijn hart om Netanyahu en het IDF te vergeven voor hun oorlogsmisdaden. Of hoe het dan ook genoemd wordt als mensen u zouden vermoorden omdat u weigert vrijwillig uw woning af te staan aan de nazaten van mensen die er 3000 jaar geleden woonden.
Heb diep medelijden met de bevolking van Israël. Zij wordt aangekeken op de wandaden van de premier.

's Avonds wilde ik een beetje televisie kijken tijdens het strijken en waande mij even in de jaren zeventig. Toen mijn oma bij thuiskomst van een dagje uit met ons gezin naar de 8-jarige ik riep: 'Snel, doe de televisie aan want over tien minuten begint het journaal!'
De vergelijking gaat wat mank want het opstarten van de televisie duurde deze dag geen tien minuten maar bijna een half uur. TV-toestellen in de jaren zeventig waren sneller.

Woensdag bleef het donker toen ik wakker werd van de radio van de werklieden voor mijn deur. 'Huh? Beginnen zij tegenwoordig als het nog nacht is?' Nope. Mijn ogen wilden niet open.
Deze foto maakte ik een uurtje na het wakker worden. Één oog kon inmiddels op een kiertje.

Met wat pijn en moeite regelde ik het een en ander op mijn pc. Tot mijn buurvrouw zich meldde voor ons wekelijks uitstapje naar Guerilla Kitchen voor een bijna-overdatum-voedselpakket.

Waarvan ik vergat een foto te maken voordat ik de tas uitpakte.

Opvallend nieuws deze dag vond ik dat BBB wil dat Nederland tegemoet komt aan een NAVO-eis. Zoals de nummer drie van de Boerburgerbeweging het uitdrukte: 'Een militair op elke straathoek.'

Wat bij mij dit beeld uit een bekend tijdperk opriep:
De foto zit bij dit artikel waaruit blijkt dat er indertijd vele 'echte Nederlanders!' waren die met liefde en overtuiging de nazi's hielpen om de wereld 'te bevrijden van de Joden.'

Dit ook even om de houding van hedendaagse Joden enigszins te kunnen begrijpen: na eeuwen van vervolging willen ook zij zich wel eens veilig voelen op een eigen stuk land. Ik begrijp dat wel.

BBB is dus in goed gezelschap van Wilders met zijn 'Juden raus!' Al heeft hij er 'Moslims' van gemaakt. Maar het principe is hetzelfde: één groep marginaliseren en elke schuld van wat dan ook op die groep schuiven.
Als de wens van Wilders uitkomt* wordt het rustig in Nederland. Niet alleen hijzelf maar ook veel kamerleden van de PVV zijn als crimineel schuldig bevonden. Mijn vermoeden is dat ook een groot deel van de aanhang zal moeten vertrekken. 

Landelijk is het percentage criminelen in Nederland iets onder de 1%. Hoe hoog zal dat percentage onder de aanhang van 'domrechts' zijn?

*Die ís al uitgekomen. Als propagandist en als mentor van Mark Rutte heeft Geert Wilders polarisatie (haat voor elkaar) vergroot. Met als doel meer financiële en politieke macht voor henzelf en andere leden van 'de elite'.

22 November mag Nederland naar de stembus voor een nieuw kabinet. Ik hoop dat velen gaan stemmen. Al is het maar om hen te eren die hun leven gaven en de velen die nog steeds vechten voor het voorrecht. Ik hoop ook dat mensen zich even kunnen losrukken van Wie is de Keuken Kampioen bij Expeditie Robinson? om na te denken over naar wie hun stem gaat.

Palestijnen kozen zelf voor Hamas en dus mogen zij en hun kinderen worden vermoord. Ja, en de Duitsers kozen zelf voor Hitler. Dat geeft de geallieerden nu nog een vrijbrief om Duitse burgers op te blazen? En dan bedoel ik niet met een fietspomp.
Mensen roepen dat wel, 'De Palestijnen kozen zelf voor Hamas!' maar ís dat wel eigenlijk zo?
Best vreemd dat mensenrechten nu even niet gelden; geen land dat kijkt naar het oorlogsrecht en op basis dáárvan Hamas en het IDF veroordeelt. Alsof het normaal is een paar duizend vluchtelingen te bombarderen. 'Ja, maar wij zeiden dat zij moesten vluchten dus het is hun eigen schuld dat wij hun kinderen aan gort schoten.' 'Doelt u op de vluchtwegen en het gebied waarheen u hen adviseerde te vluchten en vervolgens óók bombardeerde?' IDF-meneer: 'Nou...eh...'

Voor wie denkt dat ik dit verzin, hier is het betreffende interview.

Vanwege de tegenwerking van mijn ogen deed ik niet veel meer dan een paar spraaklessen via DuoLingo en wat huishouden zoals vegen, zwabberen en badkamer schoonmaken. Want je moet toch íets met je vrije tijd. Lezen bijvoorbeeld. En slapen. Slapen is fijn.

Donderdag ging het gelukkig weer iets beter met mijn ogen en kon ik wat achterstand wegwerken in het beantwoorden van berichten via Messenger en zo. Het sociale media kanaal BlueSky is nog even wennen maar het is duidelijk dat de bedenker (en originele man achter Twitter) Jack Dorsey, het niet leuk vindt wat Musk met 'zijn kindje' gedaan heeft. 

Niet alleen heeft de ooit rijkste man ter wereld de handelsnaam verandert in X maar ook de deur wagenwijd opengegooid voor onzinspuiende racisten, fascisten, misogyne idioten, mensen die een bevriende psychiater aanduidt met de medische term 'volslagen gestoord', laffe uitscheldenaars en andere mensen die je ook in een kroeg in het echte leven niet graag ziet.

'Uitscheldenaars'? Ja, mensen die anderen uitschelden. Een zogeheten hapax legomenon ('Hapax legomena' in het Engels): een woord dat maar één keer voorkomt (of bijzonder weinig) en ook wie het nog nooit gezien of gehoord heeft, weet onmiddellijk wat ermee bedoeld wordt. Tot andere bronnen ermee aan de haal gaan en het een neologisme (een nieuw woord; vaak een porte-manteauwoord. Samengesteld, zeg maar) en daarna gewoon 'een woord' of 'term' wordt. 

Van Kooten & De Bie en Marten Toonder hebben met hun bedenksels als 'regelneef' en 'minkukel' de Nederlandse taal enorm verrijkt. Helaas zijn zij uitzonderlingen.

Bij het schoonmaken in de keuken werd ik lastig gevallen door deze rare vliegjes:

Fruitvliegjes zijn het niet want het fruit in de keuken raken zij nauwelijks aan. Wel zitten zij graag rond raam- en deursponningen, rond de stopcontacten en vinden zij het geweldig als de pannen op mijn fornuis warm zijn. Iemand enig idee?

Bij schoonmaken vraag ik weinig inspanning van mijn ogen dus na het schoonmaken kon ik een script voor een voorstelling van de komende vrijdag doornemen en ruim een uur aan de slag met het klaarzetten van blogposts en inplannen van X'en (nee, vind 'tweets' of 'twitterberichten' toch echt beter klinken). Handig als ik eerdaags voor zeven weken in Belfast ben en op mijn mobiel dan alleen nog maar op knopjes als 'publiceer' en 'deel' hoef te klikken.

O ja, oordopjes mee om een eventuele 'slaapie' niet te storen als ik naar muziek of een boek luister. Waar deze associatie opeens vandaan komt? Belfast->mobiel->knopjes->dopjes. Capiche?

Toen de storm Ciarán (een Ierse jongensnaam. En ik ga naar Ierland! Toeval? Natuurlijk niet; het is een complot!) even was gaan liggen (moe, denk ik. Valt niet mee, een hele dag razen), liep ik een rondje door de buurt. De schade leek mee te vallen. Zag alleen een door omgewaaide (d'oh!) afzethekken gesplutte fiets:
 
Tevreden volgde ik het voorbeeld van de hekken.

Vrijdag was er natuurlijk weer nieuws vanuit het Midden-Oosten en met name rond het Israël-Palestina 'conflict', al noemen sommigen de 'vergeldingsacties' van het IDF van Netanyahu inmiddels 'oorlogsmisdaden' en 'genocide'. Zelfs een officiële woordvoerdeer van de Israëlische regering gaf in een interview toe: 'I can tell you we are not targeting anyone else in Gaza but civilians.' Om zich te 'verbeteren': 'But only if they are with Hamas of course.'

Terwijl de Nederlandse demissionaire regering bijzonder (niet 'laf' maar) stellig weigert partij te kiezen. 

De zaak is minstens zo ingewikkeld als die oude grap van die mummie. Alle feiten leren over de kwestie kost een mensenleven en elk medium (behalve bijvoorbeeld @bellingcat en @GeoConfirmed) heeft een eigen visie. Persoonlijk kies ik de kant van de slachtoffers. Zoals ik ook bij een vulkaanuitbarsting of aardbeving niet de kant kies van die oprispingen van Moeder Aarde. Hoewel ik het haar ook niet kwalijk kan nemen: de wereld zou er op vooruit gaan zonder grote groepen mensen.

In elk geval is bijvoorbeeld Dror Eydar, de voormalig ambassadeur van Israël in Italië, duidelijk over de intenties van de regering Nethanyhu
'Israël is niet geïnteresseerd in rationele vredesonderhandelingen; 
Het enige doel is de vernietiging van Gaza.
'

Let wel: de premier (noch deze meneer) staat niet voor 'heel Israël', noch voor 'de Joden'.

Terwijl Hamas de bewoners van Israël blijft bestoken met raketten en burgers vrezen voor hun leven en dat van hun kinderen, zijn veel landen tegen een staakt het vuren en vredesonderhandelingen. 
Waarom wil Nederland dat Hamas doorgaat met het bestoken van Israëlische burgers?

Gelukkig maar dat de diverse informatiediensten en de geweldige Iron Dome nu opeens supergoed werken als verdediging tegen aanvallen van Hamas. Maar het luchtalarm van het systeem is wel erg vervelend, hoor. En de bedreiging reëel. Denk maar aan die verschrikkelijke 7e oktober, toen de Israëlische defensie faalde en Hamas flink tekeer kon gaan. Bovendien wordt Israël nu behalve door Hamas óók door Hezbollah aangevallen. Dus logisch dat men zich verdedigt. 

Stomtoevallig lukte het het IDF dit jaar maar één dag niet om aanvallen van Hamas af te slaan. Stomtoevallig op dezelfde dag dat Hamas de grootste aanval op Israël ooit in de geschiedenis van de mensheid uitvoerde. Wát een toeval, niet?

Waarom is alles wat Israël doet goed en geweldig? En waarom weet vrijwel niemand dat Israël ooit doelbewust Amerikaanse mariniers vermoordde en de internationale gemeenschap deed alsof zij het niet zag? Leren Joden in hun Sjoel dat Israël ooit bewust een Amerikaans schip aanviel en de bemanning ombracht? Waarom Israël dat schip aanviel kon ik niet achterhalen.

Zoals nu tientallen journalisten zijn vermoord door het IDF. Maar ja, zij stonden verslag te doen van een oorlogssituatie. En ook wat stom om als ambulancepersoneel gewonden te willen helpen. Beetje dom, hoor. Tss! Eigen schuld als er dan een raket op je geworpen wordt. Toch?

Nog even en het IDF werpt een bom op een vol Feyenoord stadion 'want wij zagen er iemand zitten met een Palestijnse sjaal dus die is van Hamas!'
En dan? Overigens is het betreffende kledingstuk een herkenningsteken van de PLO, een opponent van Hamas. Maar dat terzijde.

Voor het broodnodige - en helaas vaak vergeten - 'hoor en wederhoor', hier een kort verhaal van twee Joodse vrouwen en hun kijk op de huidige, doodenge, situatie. Welk percentage van de wereldbevolking noemt zichzelf 'Joods', denkt u?

Vlak voor ik naar Amstelveen ging publiceerde ik een vers stuk proza. En liet per abuis mijn mobiel aan de oplader hangen. Vandaar dat u hier foto's mist van rond de Inwijding van een nieuwe 'Broeder Soeverein Prins van het Rozenkruis' zoals het zo fraai heet. Het was een mooi Rituaal waarbij ik de rol van Ceremoniemeester mocht vervullen. 

Een visiterende Broeder gaf mij nog een compliment omdat ik kort geleden in zijn Kapittel of Loge die rol zonder enige voorbereiding als invaller mocht vervullen. Wat bij mij verbazing wekte: 'Deed ik dat? Kan het mij niet herinneren.' 'Zeker. Je improviseerde zelfs nog een inspirerende en humoristische speech na afloop tijdens het Broedermaal.' 

Maakte hij een grap of moet ik mijzelf medisch laten onderzoeken op de oorzaak van gaten in mijn geheugen?

Dankzij een tweetal Broeders hoefde ik niet te rennen om de laatste bus te halen en werd ik tegen middernacht mijn straat ingereden. Nét op tijd om nog even wat DuoLingo punten te pakken deze dag.

Zaterdag kwam ik deze campagneposter van BVNL onder ogen. Alsof een Trump-fan annex zakenman in de VS een politieke partij begint met de naam USA Inc.

"Vote for us als u ook awareness wil kweken voor het behoud van de Nederlandse taal!"
Domrechts. Slimmer kunnen we ze niet maken.

De partij wordt geleid door een oud-werknemer van Shell en bekende huisjesmelker, Wybren van Haga. Ooit VVD'er, later FvD'er en toen hij ook daar niet langer welkom bleek richtte hij zijn eigen partijtje op. Bijna grappig: zo'n lid van de Elite dat stemmen trekt door 'weg met de elite!' te roepen. Alsof kiezers echt zo dom zijn. Niet verder vertellen hoor, maar dat zijn zij inderdaad.

Een land leiden alsof het een bedrijf is? Vraag Amerikanen maar even hoe succesvol dat was. 400.000 belastingbetalers stierven onnodig omdat de zakelijk leiders besloten dat mensen níet tegen Covid inenten goedkoper was dan hen wél bescherming te bieden; een enorme stijging van de staatsschuld door miljonairs leuke belastingvoordelen te geven, enorm gestegen werkloosheid, miljoenen mensen meer dan vóór Trump waren niet meer verzekerd tegen ziektekosten... Maar er waren wél meer miljonairs bijgekomen. Kortom: een 'zakenkabinet' is uitsluitend voordelig voor 'de Elite'. Waar bijvoorbeeld de ex-Shell werknemer en vastgoedmiljonair Wybren van Haga lid van is.

Wel eens Civilization van Sid Meier of een ander 'world building' spel gespeeld? Wat gebeurde er met uw stad of land toen u zich uitsluitend richtte op geld verdienen? 

'Is een land leiden alsof het een bedrijf is wel of geen goed idee?' is uiteraard een retorische vraag.

Deed de huishoudelijke zaken die ik normaliter op zondag doe, waarbij ik natuurlijk mijn goudvissen niet vergat:

Daarna genoot ik van een heerlijk dutje. 

Na een fijne avondwandeling 

- waarbij ik mijzelf trakteerde op lekkers - 

plaatste ik een vers Engelstalig stuk proza

In mijn hoofd het gesprek dat ik voerde met een bekende die ik toevallig tegenkwam in de supermarkt: 'Ken ik die vriend waarover zij sprak? Of was dat iemand met toevallig dezelfde voornaam?' Lastig van ouder worden: je haalt namen en gebeurtenissen door elkaar omdat er in de loop der jaren steeds meer informatie bijkomt. Bovendien vullen de hersenen automatisch ontbrekende informatie aan waardoor je niet meer op je geheugen kunt vertrouwen.

De lach van de dag was voor 'Archie'. Die niet alleen niet weet dat 'All in the Family' met de vrouwonvriendelijke racist Archie Bunker een parodie was op hen die wij nu scharen onder de noemer 'domrechts' maar ook duidelijk blij was wat aandacht te krijgen. 

Als gefrustreerde oude man is de anonieme man doodsbang voor alles wat hij niet kent (zoals verschillende genderidentiteiten) en heeft dus weinig vrienden. Dit is hoe hij zijn dankbaarheid naar mij toe uitte:

Deze week keek ik - wanneer mijn ogen mij dat toelieten - een aantal afleveringen van een serie op Netflix:

De Spaanse serie La Valla ('The Barrier', de afzetting of omheining) waarschuwt voor de gevaren van een totalitaire staat. Vriendschap, actie, verraad, trouw en ontrouw, persoonsverwisselingen, spanning, heroïek, drama, goed acteerwerk en een dito script en camerawerk. Absoluut de moeite van het kijken waard. 

En een goede waarschuwing tegen mensen die het geweldig lijkt om in een oppressieve staat (klik. Ja, er zijn écht mensen die dat willen) te leven en hun buren te laten oppakken als 'staatsgevaarlijke individuen'.

Ook de vraag wordt behandeld: "Is het oké om een volk te onderdrukken en duizenden mannen, vrouwen en kinderen te vermoorden vanuit 'goede bedoelingen'? Hoe 'goed' zijn die bedoelingen dan nog?

Zondag was een bijzondere dag: een vriendin en ik hielden een heuse boekpresentatie. Zij heeft onlangs een novelle uitgebracht en ik presenteerde mijn meest recente verhalenbundel. Wij interviewden elkaar en diverse genodigden droegen proza voor. Oude tijden herleefden, het was gezellig, maar liefst twee bezoekers (een vriendin van mij en een bekende van mijn partner-in-crime kwamen door weer en wind helemaal vanuit de Zaanstreek naar Amsterdam) én ik verkocht een vijftal boekjes. 'Dus je bent nu rijk?' Neuh. De winstmarge per stuk is zo'n €1,80. De tijd die het bedenken, schrijven en redigeren kost niet meegeteld. Zou je dat wél doen, dan kom je uit op een uurloon van iets van 0,002 cent. Rijk worden van schrijven? Je verdient zelfs als gevierd schrijver vooral aan publieke optredens en het geven van workshops en dergelijke.

Er werden ontroerende verhalen verteld voor en door de groep van zo'n twintig personen, komische anecdotes en mooie beeldspraken.

Schrijvers weten dingen die anderen niet weten. Zo kwamen er termen voorbij als 'cerebraal begaafden' en 'infra ordinaire'.

Ook werden gedichten ten berde gebracht die je in sommige landen letterlijk de kop zouden kosten. En werd er even stilgestaan bij activisten in andere landen die daadwerkelijk het leven lieten omdat zij zich durfden uit te spreken tegen de heersende machten. We zijn verwend in Nederland. Omdat wij in vrijheid kunnen klagen dat wij 'niet vrij' zijn.

Bij het toevoegen aan mijn contactlijst van een van de aanwezige dichters, ontdekten wij dat wij dat klaarblijkelijk een jaartje of twintig geleden al gedaan hadden. Toen hij nog in Brabant woonde. In welke hoedanigheid en waarom wij eerder nummers hadden uitgewisseld wist ook hij niet. Geestig.

Ook dat wij niet een of twee maar maar liefst 17 Facebookcontacten gemeenschappelijk bleken te hebben. 

Een genodigde bleef nog even helpen met afwassen en schoonmaken en na het afleveren van de sleutel van het buurthuis bij een beheerder gingen de vriendin en ik na een hartelijke knuffel elk ons weegs.

Rond acht uur des avonds stak ik de sleutel in het voordeurslot. Tevreden.

'Bring 'em all inn' van Mike Scott is de muziek van deze week


Deze week staan wij stil bij de tientallen doden bij een storm in Mexico, 150 doden bij een aardbeving in Nepal en uiteraard bij de Israëlische en Palestijnse slachtoffers van een zeker langlopend conflict en de slachtoffers van de recente Russische expansiedrift.