Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 24, 2021

Verkiezingen

17 Maart 2021 waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Toevallig was niet lang ervoor het kabinet afgetreden wegens diverse zaken die niet door de beugel konden. Je zou dan denken dat de zittende bewindspersonen worden afgerekend op hun 'foutjes': doelbewust liegen, informatie achterhouden, racisme aanmoedigen, zaken in de doofpot stoppen, liegen over het feit dat je gelogen hebt...In de politiek zeg je dan: 'Ik heb misschien een foutje gemaakt.'

De verkiezingen waren vanwege de corona-pandemie uitgespreid over meerdere dagen en 70-plussers konden per post stemmen. 'Er wordt vast gefraudeerd!' roepen populisten voordat verkiezingen beginnen. Om zichzelf in te dekken wanneer zij niet voldoende steun van Het Volk krijgen. 

Persoonlijk ben ik sinds eind jaren '80 stembureaulid en mocht ik de opkomst en ondergang van de stemcomputers meemaken. Goed, in Nederland gaat het stemmen dus door een rondje naast de naam van een kandidaat van een partij naar keuze rood in te kleuren. Dat werkt verder zo.

Dit filmpje vind ik ook wel duidelijk:


Wie wil weten wat de exacte richtlijnen waren voor de Amsterdamse medewerkers, kan dit filmpje bekijken. Vrij saai maar dan weet u dat voortaan. Op sociale media vragen hoe dat werkt, dat stemmen tellen of een bekende populist nablaten 'dat er vast wel gefraudeerd zal worden!' zult u dus nooit doen. Afgesproken?

Al die jaren dat ik het doe hoor ik van mensen: 'Er wordt vast gesjoemeld door de leden van het stembureau! Ik eis te mogen meekijken wanneer er geteld wordt!' En al jaren vertel ik hen dat dat het recht is van elke burger. 'Kan ik rekenen op jouw komst, die avond? Het tellen gebeurt van ongeveer 9 uur 's avonds tot een uur 's nachts. Dit is het adres van het bureau waar ik zit.' En al jaren weigert de betreffende ongelovige burger die avond te komen kijken: 'Ik was het vergeten', 'Mijn hond was opeens ziek', 'Er was iets leuks op televisie', 'Ik was in slaap gevallen', 'Ik dacht dat je een grapje maakte'. Allemaal smoesjes. Laat staan met welke excuses mensen komen wanneer je hen vertelt dat zij zich officieel als stembureaulid mogen aanmelden. Om dan een cursus van zes uren (met examen waar je voor moet slagen) te volgen bij elke verkiezing en de dag zelf 17 uren in een stemlokaal te zitten. Maar wel blijven roepen: 'Er wordt vast gefraudeerd!'. Ik vind daar iets van. Sowieso van domheid en hypocrisie.

Daarom maak ik wel eens memes
'Stem op de Populistische Katten Partij!
Wij zijn het altijd eens met Het Volk!
In elk geval op sociale media.'

(Was best trots op het logo van deze niet bestaande partij.
U kunt er een konijntje in zien, een indiaan, het 'white power' handsignaal, 
het Alziend Oog, het getal drie, gebarentaal voor 'oké')
De hele 'verkiezingsposter' kostte in totaal wel een kwartier om te maken.)

Een meme is een plaatje met daarin weinig ruimte voor nuance. Met de memes die ik maak probeer ik mensen aan te sporen tot zelfstandig nadenken en interessante gedachtewisselingen op gang te brengen. Uit ervaring weet ik - net als politici en andere marketeers - dat een sprekend beeld met een pakkende tekst bij veel mensen beter blijft zitten dan langdurige argumentatie.

Er zijn in Nederland heel veel mensen die zeer eenvoudig te beïnvloeden zijn. Toch denk ik niet dat het een goed idee is om mensen te testen op kennis over de politiek voor zij mogen stemmen. Stel je voor dat alleen mensen die op een blanco wereldkaart Oekraïne konden aanwijzen mochten stemmen in het kader van het Oekraïne-referendum? Of dat alleen mensen die minimaal twee Europarlementariërs van naam kennen mogen stemmen voor het EU-parlement? Of dat mensen het stemrecht wordt afgenomen wanneer zij niet kunnen uitleggen dat 'de Koran verbieden' wetstechnisch én praktisch onmogelijk is? 

Persoonlijk vond ik het aandoenlijk dat een dementerende meneer heel graag op Joop den Uyl wilde stemmen. En zal ik op het stembureau de tirades van mensen missen die zo graag roepen: 'Het zijn allemaal zakkenvullers!' Een lage opleiding en/of een laag IQ is in Nederland geen beletsel om te mogen stemmen en ook mensen met een normaal of hoog IQ doen wel eens dingen waarbij anderen de wenkbrauwen optrekken. 

In een echte democratie telt de stem van iedereen. Zelfs criminelen hebben stemrecht!
Nu weet u meteen waarom in Amerika zo ontzettend veel - doorgaans mensen met een donkere huidskleur - mensen in de gevangenis zitten voor zeer lichte vergrijpen: het stelen van een pakje sigaretten, het bezit van een sigaret met een beetje wiet daarin...Nooit opgevallen dat de politie daar nog nooit Charlie Sheen heeft opgepakt voor drugsgebruik? Of Wall Street bankiers? Blijkbaar gaat het niet om de drugs maar om het inperken van stemrecht van vooral donkere mensen.

Ik vind dat mooi, dat in Nederland iedereen mag stemmen. Dat stemmen ongeldig worden verklaard omdat er mensen zijn die graag iedereen op de lijst van JA21 in de Kamer willen hebben en dus maar alle hokjes bij die partij rood kleuren, dat is dan maar zo. Ook zijn er mensen die niet beseffen dat veel volgers hebben op Twitter niet betekent dat je de meeste zetels in de Tweede Kamer krijgt 

(Het is geen populariteitswedstrijdje, lieve mensen! En 'Veel volgers op Twitter!' betekent niet dat veel mensen het met jou eens zijn.)


en er zijn in Nederland mensen die geen idee hebben van exitpolls.


Tegen domheid is geen kruid gewassen.==============================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

Meer lezen? Mijn verhalenbundels


Deel dit bericht