Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 30, 2018

Een persoonlijk blog over narcisme

Met name in relaties (met familie, met vrienden, collega's en ook met liefdesrelaties) ben ik een zogeheten 'pleaser'. Veel van wat ik doe doe ik om de ander ten dienste te zijn. Om aardig gevonden te worden, om geliefd te zijn, om conflicten te vermijden. (Hoe dat waarschijnlijk zo heeft kunnen komen, daar heb ik zo mijn ideeën over. Maar die zal ik u besparen.)

Niet altijd praktisch want met name narcisten maken gebruik van mensen met die eigenschappen. Wat is 'narcisme' eigenlijk en hoe herken je iemand die een narcist is?

Hier een artikel dat daar over gaat. Tot op zekere hoogte bezitten wij allemaal wel een paar narcistische trekjes. Ik ook. U mag raden welke.

En hieronder een filmpje:Misbruik wil ik het niet noemen want dat zou beteken dat ik mij tegen mijn wil laat gebruiken. Dat is dus niet zo. Ik vind het gewoon heel prettig iets te mogen doen voor een ander. Of 'vond' kan ik beter zeggen want inmiddels besef ik dat ik daardoor nooit echt een eigen wil heb ontwikkeld. Altijd deed of zei ik wat 'de ander' (wie dan ook) van mij verlangde. Of wat ik meende dat hij of zij van mij verlangde.

'Narcist: de enige persoon wiens liefde jou je onzekerder, verwarder en ongelukkiger doet voelen naar mate de relatie voortduurt.'

Langzamerhand (ben inmiddels vijftig dus het mag eindelijk eens wel) begin ik te ontdekken wat ik zelf wil, wat ik lekker vind, leuk vind om te doen. Hoe? Door de tip op te volgen van een goede vriendin: 'Probeer af en toe iets. Bevalt het niet, dan weet je blijkbaar dat je dat niet wil. Bevalt het wel, dan weet je dat je dat wil.'

Maar wellicht is mijn probleem dat ik juist heel goed weet wat ik wil en dat ik dat niet kan krijgen met name omdat wat ik graag wil in het verleden ligt.

Twee vragen aan u: hoe gaat u om met narcisten en hoe bepaalt u wat u wil?

=================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/