Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, januari 14, 2024

De week voorbij

Er zijn serieus mensen die klagen dat er zo weinig sociale media filmpjes te vinden zijn over bijvoorbeeld bomaanslagen in Oekraïne en Gaza.

Blijkbaar zijn er echt mensen die denken dat dit normaal is om te vragen: "Ik weet dat u wilt vluchten maar kunt u mij even een half uurtje filmen met mijn mobiel? Dan kan iedereen zien dat ik mijn kind zoek in de puinhopen van mijn gebombardeerde flat. Met een beetje geluk bent u er bij als ik heel blij uitroep dat ik haar lijkje heb gevonden. Of in elk geval haar linkervoetje of zo. Mooi toch?"

Ook zijn er empathieloze wezens die doodleuk voorstellen: "Als je als onschuldige burger bestookt wordt met bommen, waarom vertrek je dan niet gewoon uit je moederland?" En je dan heel verbaasd aankijken als je hen vraagt: "Zou jij dat doen?" "Nee, natuurlijk niet. Tss!" 

Heeft iemand al een programmaatje geschreven waarmee je op X automatisch iedereen kunt blokkeren die in 't profiel een huisje, een anker of 'ik denk zelf na', 'ik doe zelf onderzoek' of bijvoorbeeld 'ik ben wakker' heeft staan? Ik vraag het voor een vriend die liever geen onzin leest.

Er gebeurt zo veel in de wereld momenteel dat wij bijna zouden vergeten dat er ook nog een dodelijk virus rondwaart. Meerdere virussen zelfs. Maar ik heb het natuurlijk over het coronavirus. Er zijn nog steeds mensen die die dreiging niet serieus nemen maar er zijn twee vrienden van mij aan overleden, bij een paar was het kantje boord en een half dozijn leidt aan long covid. Het is net als met klimaatverandering: het bestaat. Ook als je liever gelooft in 'alternatieve feiten'. 

Tegen virussen bestaat eigenlijk maar één remedie: jezelf volledig afzonderen van de buitenwereld. Zelf vind ik dat wat ver gaan want ik zou graag een beetje leven. Wat niet hetzelfde is als 'in leven blijven'.

Hoe (als) houdt u nog rekening met het coronavirus? Of met welk potentieel dodelijk virus dan ook? 

=====================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

===================================

Maandag besefte ik weer hoe blij ik ben met mijn bril. Nu struikel ik bijvoorbeeld minder vaak over oneffenheden in de weg. In Amsterdam wordt de stoep vrij goed onderhouden maar bijvoorbeeld in Belfast heeft men eh... andere prioriteiten. 


Hoe is dat in uw gemeente? Veel of weinig scheuren en gaten in de straat?

De temperatuur kwam net boven het vriespunt uit en er was weinig wind en geen regen. Prachtig weer dus voor een stevige wandeling:

En weer zo'n maffe verhoging in de verte. 'Heuvel' noemt men dat hier. In Nederland kennen wij welgeteld één zo'n 'heuvel'. En noemen die 'berg'.

Hoe mensen binnenkort Geert Wilders gaan noemen is niet te voorspellen. 'Premier' zal dat waarschijnlijk niet zijn want - zoals voorspeld - blijkt Wilders gewoon een laffe volksmenner te zijn: alleen maar populistische prietpraat, maar als hij dan daadwerkelijk actie kan ondernemen, verzint hij smoesjes. Zoals 'het gaat tegen de grondwet in' en 'het is verboden op grond van internationale verdragen'. Tss!


Is 'het volk' écht zo dom dat men niet weet dat hun Grote Leider ('Führer' in het Duits) niet wist dat zijn anti-Islam standpunten niets meer zijn dan holle retoriek?

Zoals een einde maken aan de vrijheid van godsdienst en mensen willen opsluiten voor het belijden van hun geloof?

En hoeveel leden van 'het volk' zochten zojuist het woord 'retoriek' op? Toevallig dezelfde mensen die indertijd NSB zouden hebben gestemd?

NSB'ers vonden dit een geweldig voorstel van de machthebbers indertijd:

Volgens het voorstel zouden bijvoorbeeld mensen die een thora bezitten of naar een joodse school gaan tot wel vijf jaar de gevangenis in kunnen. Het bezoeken van een sjoel zou een paar maanden gevangenisstraf kunnen opleveren.

Kunt u zich voorstellen dat er nog steeds Nederlanders of Belgen op een fascistische partij zouden stemmen?

Terwijl Rusland ten onrechte dacht Oekraïne binnen drie dagen te kunnen veroveren, lukte dat de nazi's met Nederland prima. Zij kregen namelijk hulp. Van tienduizenden Nederlanders die óók Joden, zigeuners, homoseksuelen en overige 'Untermenschen' de wereld uit wilden hebben.

Maar goed, je mag PVV-stemmers niet met NSB-ers vergelijken want er staan drie keer zoveel Nederlanders achter Wilders dan indertijd achter Mussert.


Mij zou het niet verbazen om ook in Nederland binnenkort grote groepen mensen de Hitlergroet te zien gebaren. Net als nu in Italië schijnbaar 'normaal' is.

Soit. Met mijn maat heerlijk gegeten in een lokale pub. 

Een vrij gebruikelijk tijdverdrijf in het Verenigd Koninkrijk, eten in de lokale pub, kort voor 'public house', 'openbaar huis'. Maar de caloriebom die ik had als toetje had ik misschien beter niet kunnen bestellen. Oef!

Dinsdag las ik over flinke wateroverlast in Nederland:
(Beetje raar dat een schipper niets weet van waterbeheer)

De wateroverlast kan niets te maken hebben met klimaatverandering want dat is angstzaaierij door de elite. Maar wat was dán de reden? Dat kon alleen maar dit bericht zijn:

Ai! De Here treft Volendam met een Zondvloed! Tja, dat krijg je wanneer je als keurige, godsvruchtige gemeente toestaat dat mannen elkaar een kusje geven. Ga maar hard bidden, Sodom en Gomorra van de Lage Landen. Sterkte! 

De huidige wateroverlast geeft een lollig inkijkje in het wappiebrein: na viroloog zijn wappies nu massaal ook experts in waterbeheer.
Als deze meneer écht een schipper is, zou ik als overheid zijn vaarbewijs innemen; hij lijkt niet in het minst te weten hoe bijvoorbeeld een sluis werkt. Ook eenvoudige natuurwetten als 'water stroomt van boven naar beneden' zijn aan 'andersdenkenden' niet uit te leggen.

Echte experts in de omgang met water, waren de scheepsbouwers in het Belfast van rond 1900. U herinnert zich wellicht de Titanic? Dat schip werd er gebouwd.
Natuurlijk kijk je wat serieus als je wordt ondergedompeld in een verhaal over 1500 doden.
Zo zag een luxe passagiershut er uit op die fatale dag in 1912.
Met name de persoonlijke verhalen spraken mij erg aan. Verhalen van geluk en botte pech en het immense schuldgevoel bij de gedachte 'had ik maar...'


Na de wat deprimerende maar zeer interessante rondgang in de expositieruimte, was het prettig om even uit te waaien en 'The Maritime Mile' te wandelen. 

Die leidt ondermeer langs de filmstudio's waar Game of Thrones werd opgenomen. Had ik al eens geschreven dat een bevriende collega de stuntdubbel was van Peter Dinklage?
Ook het Titanic museum op zichzelf is al bijzonder. En ik gun de lokale horeca en souvenirhandel het succes van de ramp. Die opleefde na de populaire film Titanic in 1997.


In de bus terug raakte ik in gesprek met een 84 jaar jonge dame die 'Snow White' bleek te hebben gezien. 

'En ik was de enige die een staande ovatie gaf! Vooral de dansers vond ik erg goed. En wat een mooie lijven! Zou best even alleen willen zijn met die heren en hen helpen omkleden en zo. Hi hi!' 

Is die opmerking 'seksuele intimidatie'? En als een man het had gezegd over vrouwelijke dansers?

Natuurlijk wist ik het al maar een vreemde begroeten heeft een positief effect, verklaart nu ook de wetenschap. Je wordt gelukkiger van geven dan van nemen. Dat geldt ook voor aandacht en tijd.

Een vriendelijke dame, deze mevrouw. Vol humor, levenslust en wijsheid.

Zo anders dan Rachel Powell, de 'Pink Hat Lady'. Op 6 januari 2021 overviel zij met duizenden anderen het Capitool. 
"Zomaar opeens en vanzelf had ik een paar honderd kilometer gereden en had opeens een ijsbijl in mijn handen, meneer de rechter!"

Met de bedoeling de mensen te vermoorden die Biden zouden uitroepen tot president. Waarmee haar Grote Leider ' ('Führer' in het Duits) geen leider meer zou zijn maar een lijder. 

Na drie jaar huisarrest, en een aanstaande gevangenisstraf van vier jaar, begrijpt zij nog steeds niet wat zij fout heeft gedaan. Typerend gedrag voor een sektelid. En ontzettend triest.

Het zal je moeder maar zijn die zó psychisch gestoord is dat zij meer van haar Grote Leider houdt dan van haar acht kinderen. 

Hetzelfde soort mensen gelooft ook werkelijk álles dat op nepnieuwssites staat 'want het was niet op het reguliere journaal!' Zo daagde zij de rechtbank uit door dit te dragen als verplicht mondkapje tijdens haar hoorzitting tijdens de pandemie:
"Kijk mij eens slim zijn en de overheid trotseren!" Nee, lieverd. Je bent gewoon dom en gelooft in propaganda.

Net zo dom als de mensen die liever luisterden naar een dansleraar en een bejaarde zangeres en zich hydroxychloroquine lieten aansmeren als probaat middel tegen een ziekte waarvan zij beweerden dat die niet bestaat.

Woensdag bleek ik een tikkeltje verkouden en besloot een dagje rust te nemen. Officieel was ik ziekgemeld (en besloot men de 'metoo' zaak tegen mij te laten rusten) dus dat kwam niet verkeerd uit.

Dat 'het volk' ziek was van de opeenvolgende kabinetten van CDA en VVD waar zij zelf voor kozen begrijp ik prima. Gaan de nieuwe leiders van Nederland een fijner land maken voor 'het volk'? Van der Plas, Omtzigt, Wilders en Yesilgöz praatten daarover in een luxe villa. In 't Gooi, zoals het keurige leden van de elite betaamt. Uiteraard op kosten van 'het volk', de belastingbetaler, u en ik. 

Terwijl 'het volk' kou leidt en vecht tegen het water, geniet de elite van een luxe accommodatie:

"When in Rome, do as the Romans". Dus ik had de traditionele maaltijd Fish 'n Chips als avondeten:
Intussen kwamen er nieuwe aanvragen voor acteer- en entertainmentopdrachten binnen. Fijn!

De film die ik die avond keek was dat niet. Maar wel erg interessant en onderhoudend. 

'What happened to Monday?' speelt zich af in een fascistische staat in de nabije toekomst. Een toekomst waarin 'het volk' de leiders krijgt die het verdient. Die dus problemen niet maar burgers wél aanpakken.

Donderdag zette ik na het wassen en aankleden mijn bril weer op en genoot van een driedimensionale wereld. Voorheen droeg ik een contactlens om hetzelfde effect te bereiken maar droeg die maar een paar uren per week. Teveel gedoe en irritatie. 

Gaaf om de dingen letterlijk in een ander perspectief te zien. En blij dat ik mijn ogen heb laten testen. Terwijl ik dacht dat mijn rechteroog snel moe werd omdat het hard moest werken ter compensatie van mijn slechte (-3.75) linkeroog. Nu weet ik dat het komt omdat mijn oogzenuwen niet allemaal contact maken met mijn hersenen. 

Wellicht is dat gerelateerd aan het gegeven dat mijn hersenen slecht zijn in dataverwerking: vaak 'zie' of hoor ik dingen op een andere manier dan de meeste anderen. En ontving ik daarom het etiket 'ADHD'. Soit. Het zij zo. Iedereen heeft wel de een of andere handicap. Soms zelfs meerdere. Wat zijn uw handicaps? 

Geen idee welke handicap EU-voorzitter Von der Leyen heeft maar zij verklaarde: "EU staat achter Israël!" Staan "andersdenkenden" nu achter de EU?
Kan mij natuurlijk vergissen maar volgens mij staat niet iedereen in de EU achter de beslissing om Netanyahu en niet de burgers van Palestina te steunen.

Op sociale media en op straat waren de - vaak tegenstrijdige - meningen en leugens niet van de lucht:

Op Instagram kwam ik een plaatje tegen over de Titanic:
Tegenwoordig zouden de passagiers ons hebben vergast op honderden foto's en filmpjes van de gebeurtenis. Dus - met een tikkeltje cynisme - voegde ik wat tekst en mijn avatar toe aan de tekening.

Vervolgens haalde ik koffiecupjes in het stadscentrum en liep er een paar uurtjes rond. Nog even genieten van de stad die bijna twee maanden lang mijn thuis was.


Voor het slapengaan die avond, keek ik de intrigerende film Infinite

Wat zou je doen met het eeuwig leven? De mensheid helpen? Gek worden omdat je geliefden sterven terwijl jij blijft leven en ziet dat de mensheid de planeet vernietigt? Of zou je hedonist worden en uitsluitend voor je eigen geluk gaan?

Vrijdag stonden bij het Vredespaleis in Den Haag verschillende groepen demonstranten: Nederlanders voor Palestina, Christenen voor Israël, Christenen tegen Israël, Joden voor Palestina, Joden tegen zionisten, Joden voor zionisten en Palestijnen voor Zuid-Afrika. 

Dat allemaal in het kader van de rechtszaak die Zuid-Afrika aangespannen heeft tegen de regering Netanyahu. Israël wordt beschuldigd van genocide en Apartheid. Als er één land is dat daar verstand van heeft, dan is dat Zuid-Afrika wel. 

Hoe dan ook: er zijn veel verschillende belangen gemoeid met de zaak en hier is een filmpje dat het een beetje samenvat.

Omdat ik het niet kan laten, deed ik een beetje onderzoek. En leerde dat "andersdenkenden" wellicht gelijk hebben met "De elite leidt een pedofielennetwerk vanuit geheime tunnels!" Alleen blijkt dat niet te worden geleid door 'Hollywood' maar door een Rabbi, een heuse traditionele Joodse man. In tunnels onder zijn synagoge werden bevuilde kindermatrassen gevonden. 

De ontdekking van 'pedotunnels' onder een synagoge is smullen voor complotdenkers en betekent een tweedeling onder 'wappies'; zijn zij nu vóór of tegen 'de Joden'? 

Persoonlijk denk ik dat er onder élke bevolkingsgroep mensen zijn die het seksueel op kinderen hebben voorzien.

Overigens:

Alleen simpele zielen denken in termen als 'de joden', 'de homo's', 'de arabieren', 'de Nederlanders' en 'de elite' en dergelijke.

Waarbij de term 'simpel' niets met IQ te maken heeft.

Deprimerend nieuws deze dag. Zo hoorde ik dat een bekende niet lang meer te leven heeft. Het enige nieuws waar ik om kon lachen was dat een zogeheten 'autonoom' of 'soeverein' het deksel op de neus ontving; hij erkent de Staat der Nederlanden wellicht niet, maar de Staat erkent hem wél. 

En dus moet hij gewoon huur en belastingen betalen. Net als ieder ander. Paolo wil wél de lusten maar niet de lasten. Wie afziet van (belasting) betalen kan ook geen recht doen gelden op wegen, straatverlichting, ziekenzorg, pensioen, wonen, et cetera

Maar ja, zo'n tienduizend Nederlanders zijn volgelingen van zelfverklaard 'jurist' Youri Plate
Eigenlijk best schattig maar natuurlijk ontzettend dom. Mijn Engelse vrienden vertelden bij het ontbijt

dat ook in het VK mensen zo dom zijn om zich 'soeverein' te verklaren en zichzelf daarmee buiten de maatschappij plaatsen. 

'O ja, en je krijgt de hartelijke groeten van James.', zei mijn bevriende collega. 'James?' 'Ja, de taxichauffeur van die dag dat de bussen staakten. Hij was erg onder de indruk van jou als persoon en zal jou nooit vergeten.'

Deze dag zag ik ook een goede vriend voor het eerst dit jaar. Helemaal vanuit het verre Breda kwam hij mij opzoeken in Belfast. Daar moest op gedronken worden:
Na een paar drankjes in de ene kroeg, deden wij een drankje in een andere. Waar wij ook een avondmaal nuttigden:
Het werd een bijzonder fijne avond.

Het was vrijdag dus uiteraard plaatste ik een vers stuk proza.

Zaterdag at ik mijn ontbijt in het stadscentrum


in het gezelschap van een nieuwe vriend. Hem gaf ik wat van de make-up attributen die ik niet meer gebruik en waar mijn rugzak te vol van zou worden. Ook hij vond het fijn elkaar nog even te zien voor ik terug ga naar Nederland. Wij beloofden elkaar met elkaar in contact te blijven.

Terwijl mijn maat uit Breda de voorstelling bezocht die middag, ruimde ik alvast mijn tijdelijke kamer wat op. Zo draaide ik een laatste was en leegde mijn prullenbak en zo. Ook bepaalde ik wat ik zou achterlaten in Belfast en wat er in mijn rugzak zou gaan.

Vlak voor de Bredase vriend en ik elkaar weer zagen, publiceerde ik een vers Engelstalig stukje.

Even erna zaten wij in een fijne gelagkamer diverse onderwerpen te bespreken:
Over de zorgen van 'het volk', een groep mensen die 'een groot, Duizendjarig Rijk' voorstaat en waar wij dat van kennen uit de geschiedenis:
Over de gebrekkige kennis van de Nederlandse taal van mensen die zeggen die taal te willen beschermen:
Over klimaatverandering die leidt tot extremen als deze:
Over oplichters die onzin verkondigen zoals Robert Kiyosaki:
En dat alles onder het genot van een paar pintjes in dit alleraardigst etablissement:

Terwijl Netanyahu en de zijnen proberen te voorkomen dat er nieuws uit Gaza naar de wereld toe lekt:
Maar er ook nog veel te lachen is in de wereld, zoals dit marketing grapje:
Ook bijzonder humoristisch is dat 'andersdenkenden' iets willen waarvan zij zeggen er tegen te zijn:
Een volledige verandering van de huidige economische en politieke systemen. Zeg maar gerust een Grote Herstart. 'Great Reset' in het Engels. 🤭

Waar ik ook ontzettend om moest lachen is deze verklaring waarom bij hardloopwedstrijden 'Onya Marx' wordt geroepen door de scheidsrechter:
Hoewel onderstaand plaatje over een zeer serieuze zaak gaat, kon ik het niet laten er om te gniffelen:
En deze meneer is niet meer serieus te nemen, vind ik:

Zondag genoot ik rustig van een ontbijt terwijl mijn collega's zich voorbereidden op de laatste twee voorstellingen van een serie van 76.

Met mijn Nederlandse vriend bezocht ik die middag nogmaals de 'Titanic Experience' en ontving informatie die ik bij mijn eerdere bezoek had gemist. Nog steeds zeer indrukwekkend en interessant:

Bijzonder om op de plek te staan waar zo'n 125 jaar geleden de Titanic is gebouwd.Kijk, ik was er echt. Dus:

Ook interessant: bij veel openbare toiletten in het Verenigd Koninkrijk is er een ruimte om een baby te verschonen. En niet alleen voor vrouwen. 

Komt het in Nederland en België vaak voor dat in de 'verschoningsruimte' ook mannen-met-baby welkom zijn?

Terwijl ik wachtte op de bus naar mijn tijdelijk verblijf in de richting van richting Ballygally - of een andere plaats uit In de Ban van de Ring - pleegde ik twee telefoontjes: eentje voor mijn Vrijmetselaarsloge, de andere betreffende naderend acteerwerk.

Bij thuiskomst trof ik tot mijn blijde verrassing een cadeautje van mijn huisbaas aan.
Met een kaartje erbij: "Je was een fijne gast. Houden wij contact?"

Lief, niet? 

Wat ander positief nieuws om de week mee af te sluiten: ook verreweg de meeste inwoners van Israël zijn het niet eens met hun regering: "Een stuk of 30.000 burgers vermoorden maar niet in staat om 136 gijzelaars te bevrijden? Het lijkt erop dat dat laatste nooit de bedoeling was." 

Veel Israëliërs eisen daarom het aftreden van Netanyahu en diens getrouwen. De Amerikaanse politicus Bernie Sanders verwees naar het geallieerde bombardement op Dresden: "Ja, Hamas en de nazi's zijn verwerpelijke organisaties. Maar is dat een reden om tienduizenden burgers te vermoorden?"

Met wat hogere Tetriskunde (al zal ik nooit zo goed worden als deze jongeman), slaagde ik er in mijn rugzak dicht te krijgen. 

Met daarin alles wat ik mee terug wil nemen naar Amsterdam. De herinneringen aan zeven weken werken en wonen in Belfast

neem ik mee in mijn hoofd, hart en mobieltje.

Isata Kanneh-Mason speelt als muziek van de week Clara Schumann's Scherzo No.2 in C Minor 


In de serie 'Onbekende helden' dit keer aandacht voor Chung Eun-yong (klik. Heftig verhaal. Lees voorzichtig)

Deze week staan wij stil bij het overlijden van Arie van der Valk