Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 25, 2022

Ook politicus worden?

'Het is allemaal de schuld van Mark Rutte! Door hem moeten wij veel voor benzine betalen!' Nou, nee. De premier van Nederland gaat niet hoogst persoonlijk over de prijzen van benzine. Of de prijzen van wat dan ook. Hooguit heeft hij invloed op de prijs van zijn ziel. 

Hij zou u vermoedelijk niet kunnen vertellen wat benzine überhaupt kost want veel van zijn rekeningen gaan rechtstreeks naar het Ministerie. Weliswaar zei Mark Rutte in 2018 (klik) dat hij nooit wat declareert maar dat bleek alleen technisch zo te zijn. Feitelijk laat hij een ander voor hem zijn declaraties indienen. Bovendien ontvangt hij - net als zijn collega's - maandelijks een toelage die niet verantwoord hoeft te worden. Het gaat om ruim €8000 per jaar per Tweede Kamerlid. De vergoeding die Tweede Kamerleden bovenop hun salaris van €120.000 per jaar ontvangen is feitelijk een Basisinkomen.

Ook politicus worden? Hier wat tips (klik).

==========================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

==========================
Zelf ben ik ook ooit politicus geweest. Maar voor de SP. Dan gaat je hele vergoeding de partijkas in en haal je daar een bedrag voor je onkosten uit. Dat is ooit zo afgesproken en elke politicus die voor de SP in een Raad gaat zitten tekent daar voor. Letterlijk. 'Maar als je bij de SP zo weinig krijgt, waarom ga je dan niet voor de VVD in de Raad zitten?', vroeg een ex-partner zich af. Waarmee direct duidelijk is waarom zij mijn ex is: ik kan moeilijk omgaan met iemand die idealen zo makkelijk verkwanselt.

Nagenoeg iedereen in Nederland betaalt belasting. Multimiljonairs procentueel een stuk minder dan alle anderen maar toch. Van het opgehaalde geld worden onder meer de salarissen van ambtenaren en andere overheidsdienaren betaald: leraren, brandweerlieden, politici, straatvegers, loketbeambtes. Maar ook uitkeringen worden ervan betaald: Toeslagen bovenop salaris waar politici niets voor hoeven te doen en die andere vorm van Basisinkomen die wij kennen: AOW. Maar natuurlijk ook werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Alleen officieel werklozen moeten vaak verplicht onbetaald werken, formulieren invullen en cursussen volgen voor hun 'gratis geld'. Arbeidsongeschikten hoeven zich aan een stuk minder regels te houden en politici en bejaarden hoeven alleen maar politicus of bejaarde te zijn om hun basisinkomen te ontvangen. 

De aanhangers van een zekere geblondeerde politicus roepen graag: 'Werklozen krijgen hun geld uit linkse subsidiepotjes!' Wat ik mij dan afvraag: krijgen werkloze PVV-stemmers hun 'gratis geld' uit rechtse subsidiepotjes? En wat zijn dat eigenlijk? Komt het inkomen van AOW'ers uit een 'links subsidiepotje'? De toeslagen van PVV-politici? Of komen die uit een ander potje dan de toeslagen voor GroenLinks-politici?

Veel - de meeste zelfs - politici zijn tegen een inkomen voor mensen die daar letterlijk niets voor hoeven doen. Toch ontvangen zij graag een maandelijkse toeslag bovenop hun salaris.

Uit onderzoek blijkt al heel lang dat de meeste mensen niet lui worden van een inkomen waar zij 'niets' voor hoeven te doen: bejaarden, politici, gehandicapten en bijstandsouders werken vaak wel degelijk. 

Zou u stoppen met werken als u een basisinkomen zou ontvangen? Bent u bijvoorbeeld gestopt met 'nuttig zijn voor de maatschappij' vanaf het moment dat u AOW ontving? Ironisch genoeg zijn het juist vaak politici en bejaarden die zeggen tegen 'gratis geld' te zijn.

'Ja maar m'n man heeft jarenlang hard gewerkt voor mijn AOW!', vertelde een bejaarde buurvrouw verontwaardigd nadat zij mij beschuldigde van 'parasiet' te zijn omdat ik als werkloze, alleenstaande vader een bijstandsuitkering ontving. 'O, dus u vindt het prima dat een ander werkt zodat u gratis kunt leven? Bovendien heb ik decennialang premies afgedragen en daarmee feitelijk mijn eigen uitkering bij elkaar verdiend terwijl u letterlijk geen dag in uw leven heeft gewerkt maar afhankelijk was van het inkomen van uw man. ' Daar had zij niet van terug.

Heeft u goede argumenten tegen een Basisinkomen? 'Ja maar dat wordt te duur!' telt niet. Eenvoudig voorbeeld: het in orde maken van een uitkering van €850 per maand, kost de gemeenschap €3000 per maand aan administratiekosten, formulieren-gedoe, fraude-onderzoeken en werktrajecten bovenop de uitkering zelf. Iemand gewoon €1000 per maand geven zonder ervan uit te gaan dat hij of zij wel zal frauderen en nutteloos werk bieden om zich 'nuttig' te laten voelen, kost de gemeenschap €1000 per maand. Welk systeem is volgens u goedkoper? 

Meer lezen? Mijn verhalenbundels