Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 05, 2020

Buitenlandse gewoontes? Daar zijn wij teg'n!

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

====================================================
Sommigen Nederlanders willen niet dat 'buitenlandse' gewoontes in Nederland voet aan de grond krijgen. Geen Ramadan en geen Suikerfeest bijvoorbeeld 'want dat is buitenlands en dus slecht'. Of zo.

Precies zo dachten 'rechtgeaarde christelijke Hollanders' over de komst van joden in de elfde eeuw na Christus. Die werden niet alleen 'overgehaald' om toch maar christen te worden ('Want God zegt dat wij lief moeten zijn voor anderen en daarom mag ik jou martelen.' Eigenaardig soort logica.) maar toen de pest uitbrak (rond 1350) zelfs in de fik gestoken 'want zij gaan vaak niet dood aan de ziekte en zullen die dus wel veroorzaakt hebben!' Terwijl in werkelijkheid joden zich vaker en beter wasten dan de christenen van toen en daarom minder vatbaar waren voor het virus dat de Pest veroorzaakte. (Was je dus goed, mensen!). Ook hun gewoontes (bij jongetjes een stukje van hun piemel verwijderen, 'rare' rituelen en die 'feesten' noemen, 'gekke' klederdracht, hun dierlijk voedsel ritueel slachten) werden veroordeeld.

Inmiddels wordt een Duits meisje in Nederland geëerd alsof zij 'puur Hollands' is. Best interessant:


Behalve dat in de fik steken van mensen die niets met de verspreiding van een ziekte te maken hebben (goden zij geprezen!) gebeurt nu hetzelfde met Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf. 'Ze eten anders, ze hebben gekke gewoontes, ze kleden zich raar.'

Hoezo 'raar'? Het waren met name jongeren van Marokkaanse komaf die begonnen met het dragen van designer heuptasjes. Inmiddels een zeer hippe gewoonte onder keurige blanke christelijke jongeren. Bijvoorbeeld.

En bij hoeveel 'keurige Hollanders' ligt er een Perzisch kleedje over de koffietafel? Zijn er veel 'Hollanders' die thee drinken uit koffiemokken of gebruiken zij toch liever de van oorsprong Marokkaanse theeglazen?

Kortom: Hoe oud mag een 'buitenlandse' gewoonte zijn voordat die door 'Hollanders' als 'Typisch Nederlands' wordt beschouwd?

Zo werd het 'oer-Hollandse' spel 'voetbal' al gespeeld in China, drie hele eeuwen voor Jezus Christus van Nazareth werd geboren. Het spel in de huidige vorm werd ontwikkeld in Engeland. Toegegeven, ver weg ligt dat land niet maar het is wel degelijk 'buitenland'.

De oorsprong van bier ligt in het gebied dat wij nu kennen als Irak. Best wel buitenlanderig, dacht ik zo.

De televisie zoals wij die kennen is voorgekomen uit ontdekkingen van Duitsers, Amerikanen en Russen. Daar is dus weinig 'echt Nederlands' aan.

Wie zich consequent afzet tegen 'alles wat niet van oorsprong Nederlands' is, ziet dus af van het drinken van een potje bier tijdens het kijken van voetbal op TV.

=================================================

Meer lezen? Mijn verhalenbundels