Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 03, 2023

Holocaust: opdat wij niet vergeten

'Opdat wij niet vergeten' is deze dagen rond de jaarlijkse Dodenherdenking een uitspraak die wij veel tegenkomen. Ondanks de wens om nare delen van de geschiedenis niet te vergeten, zijn wij bijzonder kort van memorie. Zo zijn bijvoorbeeld Auschwitz en het Homonument voor velen verworden tot 'leuke plek voor een selfie!'
"Gezellig uitstapje naar Auschwitz met mijn nieuwe Louis Vuiton tasje. Mooi, hè?"

Bij het zoeken naar een filmpje waarin jongeren gevraagd werd wat zij zouden doen als er oorlog uitbreekt in Nederland ('Thuis via sociale media kijken wat er gebeurt'), ontdekte ik een filmpje waaruit blijkt dat 'de jongeren van nu' vrijwel niets weten van de Holocaust. 

Schrikbarend natuurlijk maar er werden maar enkele honderden jongeren ondervraagd en dus is het onderzoek absoluut niet representatief. 

De 'jongeren' die voor het slechte onderzoek (klik) werden ondervraagd waren tussen de 18 en de 40. Iemand van 38 is dus 'een jongere' terwijl échte jongeren (van rond de 15 bijvoorbeeld) niet werden ondervraagd. Er werden 2000 mensen benaderd waarvan 700 via een vaste telefoonlijn. Kent u jongeren die op zichzelf wonen en nog een vaste telefoonlijn gebruiken? Zijn 'jongeren' van tussen de 18 en 40 (zo'n 800 personen waren jongeren van rond de 20. Alle andere mensen die werden ondervraagd over de Holocaust waren simpelweg volwassenen) representatief voor 'alle jongeren in Nederland'?

En hoe beantwoorden 40-plussers die vraag? En bejaarden? Ben ook erg benieuwd wat ondervraagden in 1950 hadden geantwoord op de vraag: 'Wat weet jij van de Holocaust?' Die term bestond op dat moment nog niet maar raakte pas decennia later in zwang door het gelijknamige televisieprogramma. Joden zelf spraken van Shoah; anderen simpelweg over de Jodenvervolging. Overigens werden ook anderhalf miljoen zigeuners, 4 miljoen 'gewone' Polen en Russen, een kwart miljoen gehandicapten, 200.000 Vrijmetselaren, 15.000 homoseksuelen en nog duizenden leden van andere groepen 'Untermenschen' over de kling gejaagd. Maar van de joden het meest dus die zijn zielig. En homo's natuurlijk. Die zijn ook zielig. Maar joden het meest.

Daarom vinden veel mensen het prima dat Israël zich al een tijdje bezighoudt met de "Endlösung der Palästinenserfrage". 
Best wrang dat het grootste holocaustmuseum ter wereld werd gebouwd op de puinhopen van drie Palestijnse dorpen die ervoor plaats moesten maken. Minstens 100 Palestijnen kwamen om bij de 'vrijwillige' ontruiming indertijd. Duizenden Palestijnen werden vermoord en verdreven (klik) om plaats te maken voor Joodse [bezetters] mensen die in de regio kwamen wonen. Niemand heeft mij nog kunnen uitleggen waarom dat 'goed' is. Het gebeurt trouwens nog steeds.

Inmiddels kunnen wij stellen dat het Holocaust-onderzoek waar eind januari 2023 zo'n heisa over was, een flutonderzoek is gebleken. Hooguit was het een niet-representatieve steekproef.

In elk geval zijn de tongen losgemaakt en komen er hoogstwaarschijnlijk (echte) vervolgonderzoeken: 'Wat weten 40-plussers van de Holocaust?' 'Is er verschil in kennis tussen kiezers van verschillende politieke partijen?' De vraag 'Wat weten PVV-leden van de Holocaust?' is een eenvoudig uit te voeren onderzoek. Daarvoor hoeft men maar twee entiteiten te ondervragen. Namelijk beide leden: Geert Wilders en de Stichting vrienden van de PVV. Enig lid en voorzitter van die stichting is Geert Wilders. 

Zou die toekomstige onderzoeken graag lezen. Ligt het aan het Nederlands onderwijssysteem dat Nederlanders zo weinig van 'de oorlog' weten? Kregen zij niets te horen van hun (groot)ouders? 

Enig verder onderzoek leerde mij dat jongeren op Urk wel degelijk weten wat de Holocaust was. Goed nieuws (klik. Niet schrikken), niet? 

============================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer
============================

Om te begrijpen waarom jongeren zo weinig weten van de Holocaust, Kristalnacht of bijvoorbeeld de moord op duizenden Vrijmetselaren door de Nazi's en Nederlandse collaborateurs kan het goed zijn om deze vraag te stellen: "Wat weet u van de Kalknacht? En waarom vierde Nederland lange tijd op 1 april Bevrijdingsdag?

Ook die gebeurtenissen zijn terug te voeren op een verschrikkelijke oorlog die 'nooit vergeten!' mocht worden. En een jarenlange bezetting waar wij de 'oer-Hollandse' bitterbal aan te danken hebben.

Wij gaan er prat op dat wij in geval van oorlog 'absoluut zeker!' in het Verzet zouden gaan 
Laat u rustig uw buren afvoeren om later te zeggen dat u niets gezien heeft of zult u protesteren? Als u zelf wordt afgevoerd, wilt u dan dat uw boeren ú of de bezetter helpen?

en denken liever niet aan de vele Nederlanders (klik) (en Belgen) die 'fout waren in de oorlog'. Al was de waarheid vaak een stuk genuanceerder en waren niet alle Duitsers 'slecht' en alle verzetsmensen 'goed'. Als mensen trots zeggen: 'In het geval van bezetting ga ik in het verzet!', vertel ik met graagte dat toen de nazi's Nederland binnenvielen zo'n 23.000 Nederlandse jongeren de wapens opnamen om te vechten. Om even te wachten voor ik vervolg met '...aan de kant (klik) van de nazi's.' 


Niet alleen in Nederland en België werden de nazi's door velen als helden onthaald; zelfs Finse joden (klik) streden graag zij aan zij met de nazi's om Finland te 'bevrijden' van joden en andere 'ongewenste elementen'. 

Interessante weetjes: ongeveer één op de drie Nederlanders stamt af van een 'foute' Nederlander (klik. Een archief vol 'foute Nederlanders') en als Jood had je meer kans op overleven in België of zelfs in Duitsland dan in Nederland. Want in Nederland waren er relatief veel meer collaborateurs die maar al te graag 'de joden' (tegenwoordig in de codetaal van neo-fascisten 'de globalisten' en 'de elite' genoemd) wilden zien verdwijnen en daarom de nazi's graag ter wille waren.

Er zijn natuurlijk allerlei redenen om een kant te kiezen in het geval van oorlog: bescherm je je vaderland of je gezin? Ben je het eens met de bezetter dat je land 'bevrijd' moet worden van mensen met een ander geloof, seksuele voorkeur of huidskleur?

"Ja, maar dat was vroeger. Dat zal nu in de beschaafde wereld nooit meer gebeuren!" Dan bent u niet bekend met de toestand in Oeganda (klik). Daar wordt de natte droom van neo-fascisten in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Hongarij (en in Nederland vindt een schrikbarend aantal mensen (klik) het óók goed nieuws dat homoseksuelen worden vervolgd) uitgevoerd.

Vooraf kunnen wij wel van alles bedenken maar pas als het zover komt bepalen wij welke kant wij kiezen in een conflict. En verreweg de meeste mensen 'kiezen' voor neutraliteit. 

Duidelijk is in elk geval dat 'wij' weinig hebben geleerd van de grote conflicten uit het verleden.

==============================