Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, november 27, 2016

De week voorbij

Oude oerhollandse tradities moeten behouden blijven! Wij moeten dus massaal blijven beugelen en niemand mag ons vertellen dat wij niet meer mogen beugelen! Wie ons vertelt dat wij niet meer mogen beugelen zoals wij graag beugelen is een racist. Zo! (Beugelen is een échte oerhollandse traditie. Ik verzin dit niet.)

Het gaat ontzettend goed met Nederland: de vraag hoe anderen een kinderfeestje moeten vieren is het grootste 'probleem' dat momenteel speelt. Fantastisch, niet?

Mijn mening? Laat iedereen een feest vieren op de manier die hij of zij het liefste heeft! Op Curaçao zijn álle Pieten zwart. Al is het maar omdat er nauwelijks blanken zijn. In België zijn er uitsluitend roetveegpieten en in Nederland vervelen mensen zich zó erg dat zij én tegen negers zijn én vinden dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Zo heeft iedereen wel een hobby.

Een paar overwegingen dan:

Is de Zwarte Pieten muts een symbool van onderdrukking?

Winkeliers worstelen met Zwarte Piet
Blanke mensen die zich zwart schminken, dat kan natuurlijk (blijkbaar) niet.
Maar omgekeerd?

Wat vindt u van deze Piet Mondriaan?

En dan nog over zijn 'meester':
Een vermomde oude man in een jurk die symbool staat voor een halsstarrige religie die bekend staat om doofpotaffaires rond kindermisbruik én graag aan jonge kinderen zit vind ik eigenlijk best verdacht.

Zondagavond keek ik met een half oog naar darten op televisie (Michael van Gerwen won!) terwijl ik de links die ik via Twitter bewaarde (een soort 'favorieten' via de browser) tot nul reduceerde en mijn achterstand met het beantwoorden van e-mails en Facebook-berichten wegwerkte. Daarna keek ik de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van The Last Ship en in de reclameblokken en daarna hield ik mij bezig met het redigeren van mijn eerstvolgende verhalenbundel. Een mens moet toch iets met zijn vrije tijd?

Maandag vertelde een collega over mij: 'Je moet goed naar hem luisteren want hij zegt heel veel en soms zit er zelfs iets zinnigs tussen!' Een fijn compliment. Soort van. Vermoeiende dag maar lekker hard gewerkt. Fijn! Wat betreft het nieuws verbaasde ik mij over het vrijwel totale gebrek aan aandacht voor een terroristische aanslag. Logisch eigenlijk want die vond niet in Europa plaats. Zoals iedereen (blijkbaar) weet is het alleen maar erg wanneer blanke Europeanen en/of Amerikanen lafhartig worden vermoord. Bovendien: hoeveel Facebook gebruikers kunnen hun profiel optuigen met de vlag van Afghanistan? Uit uw hoofd: hoe ziet die er uit? http://www.nu.nl/buitenland/4353974/tientallen-doden-zelfmoordaanslag-moskee-in-kabul.html

Op de weg terug naar huis was het al donker en maakte ik deze foto:
Bij het boodschappen doen kwam ik toevallig buurvrouw Ratih tegen.

Dinsdag pleegde ik een inhaalslag in mijn e-mailbox en reageerde ik op berichten in het Facebook berichten overzicht. Twee lades van een kastje werden ontruimd en heringericht en diverse papieren werden deel van de geschiedenis. Buiten schoot ik die dag deze plaatjes:


's Avonds maakten mijn vriendin en ik iets bijzonders mee: een concert van Jean Michel Jarre!
'Da's toch die oude man die ouwe lullen muziek maakt?' Nou, dat valt wel mee, hoor! Zo maakte hij onlangs een nummer samen met top DJ Armin van Buren. Hier is Stardust:


Omdat ik tegenwoordig tijd voor mijzelf heb (en het nog steeds rustig aan doe) maakte ik zelf deze compilatie van een paar korte filmpjes die ik zelf die avond schoot met mijn mobieltje. Het is mijn allereerste poging tot het samenstellen van een videootje dus het resultaat is natuurlijk nog niet geweldig. Maar het geeft een idee van de avond:


Woensdag niet kunnen uitslapen (hoeft ook niet elke dag natuurlijk) maar meegedaan aan een marktbureau onderzoek. Voor mijn inbreng ontving ik een cadeaubon.

Ik dronk thee met buurvrouw Winonah en samen speculeerden wij wat er gebeurt kon zijn met de dementerende bejaarde buurvrouw van 3-hoog. Daartoe stuurde ik een schrijven aan mijn contactpersoon bij de woningcorporatie: die kan vast verklaren waarom het huis van de buurvrouw door familieleden laat in de avond is leeggehaald.

Bij het NOS journaal wist men te vertellen dat er al jarenlang geheime prijsafspraken bestaan tussen zorgverleners en zorgaanbieders: met name bejaarden krijgen lang niet altijd de zorg waar zij recht op hebben en die ook binnen het pakket past waar zij premie voor betalen. Reactie van de commerciële bedrijven (zowel zorgverleners alsook verzorgingsinstellingen en ziekenhuizen zijn tegenwoordig gericht op winst maken en niet meer op het verzorgen van zieken en zwakkeren): 'Als wij alles gaan uitvoeren waar mensen voor betalen en dus gewoon recht op hebben houden wij zo weinig winst over.' Ach, gossie.


Hier de reactie van onze bijzonder daadkrachtige minister president Mark Rutte op deze ontboezeming die toch zeker tot ontslagen en strafvervolging van diverse lieden zal leiden. Toch?

'Zieken de zorg geven waar zij recht op hebben?
Wat een hilarisch idee!'

Goed nieuws verder deze week voor mensen die Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet maar belachelijk vinden: racisme en discriminatie is niet langer strafbaar maar valt gewoon onder 'vrijheid van meningsuiting'. Je mag in Nederland mensen doodleuk met de dood bedreigen en de mensen die dat erg vinden keihard uitlachen. 

Met één uitzondering uiteraard: het beledigen en/of bedreigen van Geert Wilders is ten strengste verboden. http://www.nu.nl/binnenland/4355089/maker-racistisch-filmpje-sylvana-simons-vervolgd-bedreiging.html 'Je wordt bedreigd met de dood en achtergesteld en beledigd, puur vanwege je denkbeelden en/of je huidskleur?' Goh, vervelend hoor, maar je moet tegen een grapje kunnen. Bedreigd en beledigd worden is heel normaal. Dat is humor. Als je daar niet tegen kunt heb je dus gewoon geen humor. Maar als ik of mijn Führer (Duits voor 'leider') worden bedreigd gaan we je aanklagen, hoor! En stampvoeten. En in de media heel hard roepen dat wij de zwijgende meerderheid zijn. Mijn baas en zijn handlangers noemen dat 'huilie, huilie doen'. Helder.

In Engeland pakt Justitie dat anders aan: de neo-nazi (Nee, mensen 'alt rechts' (of 'Alt Right') noemen doet niets af aan het feit dat zij neo-nazi's zijn.) die de Engelse politica Jo Cox vermoordde mag zich de rest van zijn leven in de gevangenis afvragen waarom hij toch is gestraft: in zijn ogen heeft hij niets verkeerds gedaan. Reden te meer - voor mij althans - om te pleiten voor investeringen in beter onderwijs: als deze man had leren nadenken was hij wellicht nooit tot zijn verachtelijke daad gekomen. De argumentatie achter de moord ('Zij wil dat wij samenwerken en ons aan gemeenschappelijke regels houden en ik hou niet van samenwerking en regels waar ik mij aan moet houden en dus moet zij dood') deugt namelijk van geen kanten. Daarom mijn pleidooi: als leerkrachten de kans krijgen kinderen te leren goed na te denken voordat zij iets doen of zeggen wordt de kans op gewelddadigheden uit misplaatste gevoelens van ongenoegen steeds kleiner.

's Avonds keek ik A.I.: Artificial Intelligence, een science fiction film waarin robots de plaats hebben ingenomen van de joden uit de jaren'30 en de moslims van nu: elk individu van de groep wordt gelijkgesteld aan alle anderen in de groep. Wat één lid van de groep doet wordt alle anderen van die groep kwalijk genomen. Daarnaast krijgt de hele groep de schuld van letterlijk alles wat men niet goed vindt aan de maatschappij van dat moment. En dat uitsluitend omdat deze groep op een enkel kenmerk afwijkt van alle anderen. Hé, dat is de definitie van racisme! Is mij dat even toevallig? Of nee, toch niet.

Overigens worden volgend jaar de eerste volledig functionerende seksrobots op de markt verwacht. Wie wil daarna nog een pratende bedpartner? ;-) Leest u 'Paarpoppen' van Manuel van Loggem maar eens.

Een paniekaanval vlak voor het slapengaan weerde ik af met een oude meditatietechniek: adem in...adem uit...adem in...

Donderdag gezellig aan de telefoon gehangen met een Broeder (de dag daarvoor ook al met een andere Broeder van 'mijn' loge. Fijn hoor, zo'n uitgebreide 'extra familie'!) en veel tijd gestoken in mijn huishouden. 'Goh, wat is het hier netjes, dat ben ik niet van je gewend!' riep een buurvrouw onlangs verbaasd uit toen zij mijn woning betrad. Ik bedoel maar...Zelfs de trektouwtjes van licht en ventilatie in de badkamer moesten er aan geloven en gingen in een soda-sopje! Voorjaarsschoonmaak in november...is dat eigenlijk wel normaal? Hoe dan ook: ik vond een klein flesje Aqua di Genoa, naar verluidt het favoriete parfum van 'de mooiste vrouw van Europa', Virginia Oldoini, die leefde rond 1890:

Om mensen wat inzicht te geven in wie ik ben en waarom ik doe wat ik doe plaatste ik een behoorlijk persoonlijk stukje: http://terrebel.blogspot.nl/2016/11/wat-ik-heb.html

Vrijdag begon de werkdag vroeg vanwege een afspraak op kantoor. 07.00u 's Ochtends de deur uit. Leuk om de stad wakker te zien worden. Fijn gewerkt verder en op tijd bij mijn moeder voor een klein verjaarsetentje van mijn zoon: 21 jaren jong en dus eindelijk oud genoeg om een biertje te mogen drinken in Amerika! Ean semi-automatisch geweer mag hij daar al drie jaar lang kopen. Maar dat is natuurlijk minder gevaarlijk dan een biertje...(Gek land!) en daarna naar een Comedy Night, georganiseerd door de vriend van een buurvrouw.

Over buurvrouwen gesproken: de buurvrouw waarvan wij vermoedden dat die was overleden blijkt naar een verzorgingstehuis zijn verhuisd. Een hele opluchting! Ook omdat zij incontinent is en dat weigert toe te geven waardoor de algemene gang vaak niet erg prettig rook. Maar tof dat zij niet dood is!

Deze dag publiceerde ik ook weer een verhaaltje: http://terrebel.blogspot.nl/2016/11/blije-vlinders-een-verhaaltje.html

Zaterdag hielp ik mijn vriendin op de markt in Leiden, bij het Museum Volkenkunde. Een tikkie fris maar een prachtige dag met een tot tevredenheid stemmende omzet.
 Een ijsbeer papercliphouder
(bij het schudden komt er echt maar ééntje uit!)
 Bamboe producten van
Museum Volkenkunde in de herfst

De kruisbanden achter mijn linkerknie steunden mijn been tijdelijk niet maar gelukkig wist een vriend van mijn vriendin mij tijdig op te vangen. Intussen vierde mijn zoon voor het laatst een verjaardagsfeestje in zijn ouderlijk huis. En mocht ik dus weer bij mijn vriendin slapen.

Behalve dat zij daar is, is er ook een douche met meer waterdruk dan die in mijn eigen woning. Ter illustratie: als ik de kranen vol open draai en de douchekop op het plafond richt, reiken de straaltje ongeveer vier centimeter hoog. Maar goed, het huis was gebouwd in 1892 en bedoelt om maximaal twee generaties lang mee te gaan. Voldoende voor de Friese 'gastarbeiders' die na een aantal jaren werken 'in de grote stad' terug zouden keren naar hun geboortegrond. Ja, ook toen al kwamen duizenden ingehuurde werknemers naar Amsterdam zonder op de hoogte te zijn van de lokale cultuur, gebruiken en zelfs uitdrukkingen in de taal.

Mijn wekelijkse column (elke zaterdag een verse) ging over geloven: http://terrebel.blogspot.nl/2016/11/zaterdags-cursiefje-waar-gelooft-u-in.html

Zondag verhuisde mijn zoon zijn bed naar zijn nieuwe woonstee, niet ver van de universiteit waar hij studeert en om hem uit de weg te blijven (en echt niet omdat ik dat zo leuk vind, hoor!) leefde ik mij uit op 'Retrocon' in Ahoy, Rotterdam: een beurs voor liefhebbers van stripboekjes, speelgoed en verkleedpartijen. Voor 'nerds' dus.
 Een man bouwde zelf een (werkende!) R2 D2
en ik mocht er mee op de foto!

 'Crossover cosplay'. Deze meneer speelde
een kruising van Wolverine en Iron Man/Tony Stark
Zijn zoon was verkleed als Hawkeye.
De naam van de superheld naast hem ben ik even kwijt.
'Tony Stark' en 'Hawkeye' stonden samen op het podium
en deden als duo mee met de 'Beste kostuum wedstrijd'.
Ik noemde hen samen 'Tony Hawk'.

Er was op de conventie veel 'Nerdschandise'
(Handelswaar waar nerds blij van worden: 
een woord bedacht door mijn fysiotherapeut. Ik reed mee
met hem en een vriend van hem en bovendien werd
één der kramen mede-bemand door een vriendin van mij.)
en 'The Dutch Garrison' (de Nederlandse Star Wars cosplay fanclub)
bracht een eerbetoon aan 'de concurrent' Star Trek
door het intergalactische gebaar voor 'Vrede en Voorspoed zij met U',
bekend gemaakt door acteur Leonard Nimoy, die 'Spock' speelde, te maken. 

's Avonds bleek dat mijn zoon het huis redelijk netjes had achtergelaten
en moe en tevreden ging ik vroeg naar bed.

Het liedje van deze week is Glory Box van Portishead:Deze week staan wij stil bij het overlijden van Fidel Castro, Karate Bob, Ron Glass en David Hamilton

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/