Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, november 15, 2010

Spannend

Vanmorgen met buurvrouw Hetty samen even wat klusjes gedaan voor Stichting HIOB en daarna naar vriend Pieter om hem te helpen met een computerprobleempje en gewoon om een beetje te kletsen. Bijvoorbeeld over de buurtkrant waar wij beiden voor werken.

Verder ook nog gewerkt aan m'n schrijfsels en daarbij lekker met woorden gespeeld. Daarover gesproken...

Er was een dode gevallen (Zielig: Eerst ging-ie dood en daarna viel hij ook nog!); Er was 'alleen maar winst voor van Barneveld' (En hij kreeg niet eens een glaasje fris of zo. Nee, alléén maar winst...) en op de Gay Pride Parade in Rio de Janeiro waren homosexuelen én lesbiënnes (En er waren ook vrouwen maar dat zeggen ze er niet bij.)

Een raar iets, die Nederlandse taal. Waarom zegt men in het Journaal niet:"Er werd iemand doodgeschoten." in plaats van "Bij een schietpartij is één dode gevallen."? Dat is bijna alsof er meerdere doden waren die bijna allemaal bleven staan en waarvan er maar eentje omviel. Bij de tekst die onderin meeloopt in beeld kunnen ze ook schrijven:"Darts: Van Barneveld wint; Overige Nederlanders uitgeschakeld." of desnoods (want dat is korter) "Alleen van Barneveld wint".

En wie heeft bedacht dat lesbiénnes geen homosexuelen meer zijn? Alsof alleen homosexuele mannen het recht hebben zich homosexueel te noemen! Stel je voor dat ik zou zeggen: "Op het congres werd zowel door vrouwen alsook door lesbiënnes gesproken." Dat zou men toch écht niet leuk vinden.

Niet zo gek dat het slecht gaat met de Nederlandse taal als het bij het Journaal al zo vaak fout gaat. Waar moeten burgers dan geconfronteerd worden met het goede voorbeeld? Echt niet dat ik foutloos schrijf of spreek maar van de mensen van Het Journaal mag je verwachten dat zij weten dat zij een voorbeeldfunctie vervullen. Vind ik.

Laatst had ik het over slapen en dat iedereen daar een ander ritme voor heeft. Zo zijn er mensen die liever 's middags en 's avonds slapen terwijl andere liever 's nachts en 's ochtends de ogen gesloten houden. Helaas voor die laatste groep is het die eerste groep (notabene een minderheid!) die heeft bepaald dat het grootste deel van de bevolking de wekker moet zetten om op tijd op het werk/school te kunnen zijn. Een zeer onnatuurlijk ding, zo'n wekker.

Als God had gewild dat we vroeg opstonden had-ie wel een wekker bij ons ingebouwd.

Helaas heeft mijn zoon geen ingebouwde talenknobbel maar is hij meer van de beta-vakken. Derhalve zit ik met hem wel eens rijen woordjes door te nemen. Gisteren was het de beurt aan de taal Oud-Grieks. Klein probleempje: om hem te kunnen overhoren moest ik mijzelf "even" het betreffende alfabet eigen maken...Dat leek aardig gelukt en het overhoren ging naar behoren! Nu maar afwachten met welk cijfer hij thuiskomt voor de overhoring in kwestie...spannend!