Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, mei 07, 2012

Barbaars

Vandaag was ik te gast bij een zogeheten spiegelmiddag; patiënten vertellen hoe zij de perikelen van en rond hun operatie hebben ervaren en artsen en verpleegkundigen luisteren geboeid toe en steken er wat van op. Behalve dat een paar verpleegkundigen hun mobieltjes belangrijker vonden dan de ervaringen van hun patiënten en dat een deel van de artsen patiënten vooral ziet als een defect mechaniek in plaats van als mens. Maar goed: artsen zijn ook maar mensen en sommige patiënten kunnen inderdaad behoorlijk zeuren.

Daarom wil ik voorstellen dat verpleegkundigen en patiënten 'ns een dagje met elkaar meelopen. Gewoon om even te ervaren hoe het is om als de ander te leven.

Al het leven is heilig! Toch? In elk geval ken ik een aantal vegetariërs die dat graag en met trots vertellen. Zij eten geen vlees 'want dat is zo zielig voor de dieren'. Wèl eten zij vis en noemen dat spul dat aan vissebotten zit 'vis' en niet 'vlees'. 'Vissen zijn niet zielig want zij hebben tenminste vrij kunnen rondzwemmen.'

Voor mij is het duidelijk: de meeste vegetariërs zijn nog nooit bij een forellenkwekerij geweest. Kip zullen zij 'in principe' niet eten en die enkele keer dat zij wèl kip eten is dat uiteraard scharrelkip 'want die heeft tenminste vrij kunnen rondlopen.' Niet wetende dat dat voor maximaal een uur per dag is en in feite dus ontzettend wreed want dit zijn kippen die elke dag mogen proeven aan vrijheid maar het nooit echt zullen krijgen. Om uiteindelijk op rituele wijze geslacht te worden. Let wel: volgens het oeroude en zo aanbeden kapitalistisch model: zo veel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk.

Als je 'overtuigd' vegetariërs vraagt naar de definitie van 'leven' zullen zij een antwoord geven als 'alles dat zuurstof en voedsel gebruikt en zich voortplant.' Los van het feit dat ook vuur dan zou leven, geldt dat zeker voor bijvoorbeeld muggen, aardappels, sla en spinnen. Toch vinden ook de meeste hardcore vegetariërs (Weet u't nog? Die mensen die graag roepen dat 'al het leven' heilig is.) dat je muggen best mag doodslaan en arme kroppen sla onverdoofd en ruw uit de grond mag rukken om de bladeren vervolgens ongekookt in je mond te proppen. Zeg nu zelf: is dat in wezen niet uiterst barbaars?

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Gerard van Westerloo en Adam Yauch