Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, mei 15, 2022

De week voorbij

Zelf laat ik mij graag afleiden met en door YouTube-filmpjes en televisieseries, al dan niet streamend via Netflix, HBO Max, Videoland, Paramount + of hoe dan ook. Als ik niet oppas ben ik zo acht uren per week kwijt aan het kijken naar bewegende beelden op mijn computer, smartphone of televisie.

Vind ik vrij veel. Dus ik vond het opmerkelijk te ontdekken dat de gemiddelde Nederlander tweeëneenhalf uur per dag naar films, series of documentaires kijkt. Nog lang niet zoveel als de gemiddelde Amerikaan met hun vier uren per dag maar toch best wel veel, vind ik.

Hoeveel uren per dag besteedt u aan het kijken naar films, series of documentaires op televisie, via de smartphone of op andere computers?

=================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

=================
Maandag viel mij nieuws op dat klaarblijkelijk velen was ontgaan: uit een stuk (klik) dat op last van de regering Biden publiekelijk is gemaakt, blijkt dat de regering van Saudie Arabië misschien wel een heel klein beetje stiekem gelogen had toen het verklaarde 'echt, heus waar niet hoor!' niet betrokken te zijn bij de aanslagen van '9/11'. Het was gewoon puur toeval dat de meeste vliegtuigkapers de Saoedische nationaliteit hadden. Wat vooor de regering van Bush Jr. blijkbaar reden was om tienduizenden mensen in Afghanistan om te leggen als genoegdoening. Beetje raar was dat wel, Afghanen omleggen omdat een aantal Saoedies een aantal van jouw landgenoten heeft vermoord. Alsof je Antwerpenaren vermoordt 'want een paar Amsterdammers hebben ooit iets stouts gedaan en daar zit ook een 'a' in!'

'Waarom heb jij zo'n hekel aan tekkels?' 'Ben ooit gebeten door een main coon.' Ik vind dat niet logisch. Maar ik ben dan ook geen politicicus. Al ben ik dat wel ooit geweest. Maar sssst...

Na het schuiven met meubilair, een paar dagen eerder, was het een beetje een zooitje in mijn huis maar gelukkig had ik deze dag tijd daar wat aan te doen. Ook legde ik de laatste hand aan het voorbereiden van de ALV die later die dag zou plaatsvinden. 

Was even benieuwd naar waar mijn Twittervolgers zoal wonen dus vroeg een lijstje op. De meesten komen uit Nederland, dat is geen verrassing. Wél dat er meer uit Canada dan uit België komen.

's Avonds mocht ik mijzelf een kramp schrijven tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Geheime Jongensclub. 


Maar omdat ik mijn pappenheimers én de procedures een beetje ken, had ik al een deel van het verslag geschreven:
'Om ...u opent de Voorzitter de vergadering. Aanwezig zijn... personen. Afwezig met bericht van verhindering zijn:...Bij punt drie van de agenda merkt Jansen op dat....' Jansen* heeft namelijk per definitie wat op te merken bij hetzelfde soort punten. 

*Naam gefingeerd in verband met privacy.

Wij (17 heren van wie er drie online meededen) deden twee uren over het bespreken van 20 punten. Best een prestatie waar een borreltje tegenover mag staan, vind ik:
Dat vond ook de Broeder die zich die avond had opgeworpen als Broeder van Bardienst.

Eenmaal thuis keek ik de eerste aflevering van een nieuwe Star Trek serie waar ik naar uitkeek sinds die was aangekondigd, een aantal jaren geleden: Star Trek: Strange New Worlds speelt zich af in de jaren voor de avonturen van de beroemde Kapitein Kirk en diens bemanning. Ook is de serie een tikkeltje vervlochten met de serie Star Trek: Discovery. Interessant vond ik de verklaring waarom de mensheid eindelijk bijeenkwam, geschillen terzijde schoof en de zaken voor zowel mens als natuur beter begon aan te pakken. Na de Derde Wereldoorlog (waar de Amerikaanse Tweede Burgeroorlog aan vooraf ging) waarbij twee derde van de mensheid het leven liet, besloten de overlevenden dat zij misschien niet zo goed bezig waren en gingen samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken.

Dinsdag kon ik weer hartelijk lachen om zo'n 'echte Nederlander!' die geëmigreerd is 'vanwege al die gelukszoekers en de linkse regering!'
Eh...de definitie van 'gelukszoeker' is: 'Vertrekt naar een ander land uit opportunisme'. Dus. Dat Nederland geregeerd zou worden door 'Links' doet mij altijd lachen; het laatste jaar dat Nederland een kabinet had dat 'links' genoemd kan worden was 1977.

Ook via Twitter vernam ik dat een Twittervriend verder gaat met het omzetten van Wappiepedia (klik) in een heuse wiki. Leuk!

Behalve dat ik enkele uren besteedde aan het uitwerken van aantekeningen en wat administratie voor mijn Vrijmetselaarsloge, maakte ik de keuken schoon, overlegde over het toekomstig geven van workshops 'Flirten, waar ligt de grens?', schreef ik verder aan het boek over mijn familie, voegde ik wat tekst toe aan het document waar mijn eerste one man show uit zal voortkomen, verwerkte ik wat aantekeningen tot toekomstige blogstukjes en had ik onverwacht een vriend op visite.

Nadat ik nog een uurtje voor de Club had gewerkt, scande ik een document in. In eerste instantie dacht ik dat de Duitstalige brief een liefdesbrief was van mijn moeder, gericht aan mijn biologische vader. De brief lijkt inderdaad aan hem gericht en werd geschreven rond de tijd van mijn conceptie want ik werd geboren acht maanden nadat de brief werd verstuurd. Maar het heeft er nu schijn van dat een ander de brief schreef want aan mijn moeder wordt gerefereerd in de derde persoon. Om wat meer duidelijkheid te krijgen stuurde ik een kopie aan een bekende die de Duitse taal een stuk beter beheerst dan ik, met mijn 3-HAVO niveau. Ben benieuwd naar wat ik te weten kom over mijn vader!

De ondertekening vinden wij wat vaag. Zelf denk ik: 'Mit RvT einem lieblichen Grüß ...' Wat maakt u er van?


Emotioneel enigszins verward kon ik niet direct in slaap komen; voor lezen kon ik mij niet concentreren en dus speelde ik een kwartiertje Angry Birds (click) op de mobiel. Gewoon, lekker met een katapult boze vogeltjes afvuren op constructies waar varkens die hun eieren hebben opgegeten zich in ophouden. Het lijkt heel simpel maar is stiekem best moeilijk en persoonlijk vind ik de geluidjes erg schattig.

Woensdag deed ik weer eens een poging mij te houden aan een soort van tijdschema. Wat nog best een uitdaging is als je geen werkgever hebt die bepaalt op welke dagen en uren je hoort te werken. Ik heb weliswaar momenteel geen werkgever maar vind dat ik wel degelijk werk: het opkalefateren van mijn woning, werken aan mijn gezondheid, werken aan diverse boeken en een one man show en werken als secretaris en/of penningmeester voor diverse verenigingen. 

Mocht een van mijn lopende sollicitaties succesvol zijn, dan zal ik keuzes moeten maken: minder Franse les? Nog maar twee in plaats van drie of vier afleveringen per week kijken van een favoriete serie? Minder warme dranken drinken met diverse buurvrouwen? Minder schrijven? Taken bij een vereniging overdragen? 

Afijn: ik was dus lekker bezig met aantekeningen voor verslagen uitwerken toen een buurvrouw voor mijn deur stond: 'Ik hoef pas over een uur op mijn werk te zijn. Koffie'tje doen?' Uiteraard. 


Behalve gezelligheid, bood zij mij ook tips die ik kan doorgeven aan een ernstig zieke vriend. Door haar achtergrond heeft de betreffende buurvrouw namelijk kennis van diverse geneesmethoden en -middelen.

Het gaat, vrees ik, nog generaties lang duren voor de mentale wonden genezen zijn in het Israël/Palestina conflict, als ze al ooit stoppen met vechten. Nu zijn er weer journalisten getroffen. Waarvan eentje dodelijk (klik). In plaats van in afschuw even te stoppen met schieten, zeggen de Palestijnen dat zij werd getroffen door Israëlische kogels, terwijl de Israëliërs roepen dat die journalisten niet in de weg hadden moeten staan toen zij op Palestijnen schoten en dat het dus de schuld is van Palestina. Stelletje boze kleuters, kijk eens wat jullie gedaan hebben!

Je kunt de strijdende partijen wel blijven vertellen dat zij genetisch identiek zijn maar dat is aan dovemansoren gericht, zo lijkt 't. Natuurlijk moeten Palestijnse kinderen stoppen met stenen gooien naar de Israëlische soldaten die hun ouders ontvoeren en oogst en huizen vernielen. En Hamas moet maar eens stoppen met drone-aanvallen en het afvuren van slechte raketten waarvan 90% door de Israëlische verdediging wordt onderschept; tientallen miljoenen dollars zijn al uitgegeven en uiteindelijk doodden de afgevuurde Palestijnse raketten minder dan tien Israëliërs.  

Gewoon een president op televisie de burgerbevolking laten vertellen dat zij bleekmiddel moeten drinken tegen Covid-19 had meer doden opgeleverd dan de aanvallen van Hamas op Israël. 

Maar soit. Het zou ook fijn zijn als Israël zou stoppen met schieten en terwijl Hamas steun krijgt van Iran, krijgt Israël steun van nagenoeg alle andere landen op de wereld. Heel gemeen dat de Palestijnse Authoriteit het niet in z'n eentje durft op te nemen tegen Israël. En de rest van de wereld. Stelletje lafaards. Tsss!

Was weer lekker bezig met werken toen ik weer onaangekondigd (maar leuk!) visite kreeg: mijn lieve nicht kwam langs met haar twee dochters en een speelkameraad van die twee. Dan maar weer het werken vooruit schuiven. En stappen nemen om op zoek te gaan naar werkruimte elders. De ellende met thuiswerken is dat je dan thuis bent. Op zich geen probleem maar mensen gaan er dan van uit dat je dan wel veel vrije tijd zult hebben 'want je bent toch thuis?' Ik ben niet iemand die mensen dan maar voor een dichte deur laat staan. Dat vind ik onbeleefd én ongezellig.

Om niet de hele dag binnen te zitten genoot ik even van het heerlijke weer en een wandeling. Waarbij het mij opviel dat er geen gemeentelijke bladblazers te zien waren. Hoewel er nochtans veel blaadjes op straat lagen. 


Gek genoeg zie je bladblazers bijna alleen maar wanneer er geen blaadjes op straat liggen. En in de herfst. Raar.

Eenmaal weer thuis ging ik verder struinen door de papieren van mijn moeder zaliger. Voorwerpen als bank- en verzekeringspasjes en beterschapskaarten gooide ik weg. Die zijn vrij nutteloos inmiddels. Waar mijn moeder nu is heeft zij daar weinig aan. Dat zij nog zal herstellen van haar aandoeningen acht ik uitgesloten. Althans, in dit universum.

Een vriend kwam bij mij kletsen en eten. Dit keer had ik - dankzij een buurvrouw die 'per ongeluk' te veel had gekookt - een portie nasi voor hem op een versgebakken bananenpannenkoek:
Na zijn vertrek rond een uurtje of elf bleek ik nog wat energie te hebben. Dat ik gebruikte om een uurtje te werken.

Donderdag kwam ik weer een bericht van Mary tegen. Een dame die op Twitter onzin loopt te verkondigen en serieuze psychologische hulp nodig heeft. Zo deelde zij verontwaardigd het nepbericht dat een gevangen kindje uit Buckingham Palace met aan elkaar gebonden lakens probeerde te ontsnappen maar bij die poging te pletter viel.

 1. Het was een volwassen man die in 2015 (klik) - slechts gehuld in een sok - uit de slaapkamer van een prinses klom. 2. De clip waar Mary schermafdrukken van deelde komt uit een promofilmpje van de serie The Royals. 

Mary onderstreept de stelling: 'Mensen die zeggen dat zij 'zelf onderzoek!' doen, doen dat per definitie niet.'

Een behoorlijk deel van de dag zat ik in Zwanenburg. 

Met name in de studio van de illustrator van een eerdaags uit te brengen kinderboek van mijn hand. Niet toevallig zaten wij een jaartje of 37 samen in de schoolkrantredactie: ik als schrijver, hij als tekenaar. Mooi om te zien dat hij van zijn hobby (tekenen) zijn beroep (illustrator) heeft weten te maken. Prachtig om hem aan het werk te zien! 


Dit creatief genie speelt ook nog eens prachtig gitaar én zingt mooie liedjes in een band. Op de achtergrond bij dit filmpje hoort u zijn eigen muziek.

Mocht ook nog eens kennismaken met zijn hond, zijn moeder én zijn echtgenote!

Toen ik nagenoeg huppelend bij hem weg ging zag ik dat ik een paar berichten had gemist. Terwijl ik op de bus wachtte belde ik terug: ik ben uitgenodigd voor een castingdag en word wellicht (betaald en al!) acteur in een interessant gezelschap!

Bij thuiskomst las ik mij in over het debat rond het toeslagenschandaal. De VVD gebruikte een laffe truc om vragen en interrupties in het debat over het toeslagenschandaal te voorkomen. De VVD is de partij die - samen met het CDA - al decennialang Nederland een paradijs maakt voor de 10% meest welvarende inwoners en doelbewust een enorme inkomensongelijkheid in stand houdt. 
De truc in het debat was om de VVD-spreektijd te laten invullen door een vers kamerlid. Zodoende gold dat als 'maidenspeech' en die mag - volgens een ongeschreven regel - niet worden onderbroken of bevraagd. 

Op Twitter lachte ik hartelijk om het nepbericht dat er bijna geen rouwkaarten meer te vinden zijn omdat er ontzettend veel mensen opeens dood zijn neergevallen na het ontvangen van een anti-covid vaccin.
Toen er écht duizenden mensen omkwamen door het virus, viel dat 'wappies' blijkbaar níet op. Apart. Overigens: als er écht zoveel mensen opeens dood zijn neergevallen, wie koopt dan al die rouwkaarten? En hebben die mensen nog nooit van Greetz (de gigantische online kaartenhandel) gehoord?

Mooi voorbeeld van de stelling: 'Mensen die zich 'kritisch denker' noemen, zijn dat zelden.'

Een Engelstalig stuk (klik) plaatste ik ook op mijn Nederlandstalig blog. Dan wordt het níet gezien als spam en kan ik het gewoon delen op Facebook. Ook met de tekst rechtstreeks op Facebook plaatsen lukt het om mensen daar mijn Engelstalige stukjes te kunnen laten lezen. Maar deze link (klik) plaatsen op Facebook mag al een paar maanden niet 'want iemand heeft aangegeven dat jouw blog spam is en waarom zouden wij een jaloerse ex, een wappie die jou wil dwarszitten of een zich vervelende tiener niet geloven maar jou wel?' De laatste helft van die zin verzon ik er net bij. Maar irritant is het en ik begrijp echt niet waarom mensen zo ontzettend flauw en vervelend willen doen door anoniem iemand ergens van te beschuldigen dat niet waar is.

Voordat ik 's avonds de computer afsloot keek ik nog even op Facebook en zag het bericht dat een oudoom van mij is overleden, familie van mijn lieve oma's zijde. Natuurlijk gaan 'oude' (wat is oud?) mensen dood maar toch kwam dit bericht onverwacht en kwam het - in het licht van recente ontdekkingen over mijn moeder en vader -  hard binnen.

Vrijdag deed ik het dus kalmpjes aan: beetje afwassen, spullen verplaatsen (anderen mensen noemen dat wellicht 'opruimen') en dergelijke. Tot het 12 uur was en tijd om op de bus te stappen. Naar mijn oude werkgever, de brouwerij waar ik tot voor kort werkte maar na zes jaren vertrok om mij moverende redenen (sorry, ben ooit politicus geweest). Daar had ik afgesproken met een vriend. Gewoon, even bijkletsen onder genot van een goed glas bier. 

Dat er twee de man werden. Maar goed dus dat hij nog een afspraak had, later die middag.

Onderweg terug naar huis bedacht ik een vers 'verhaaltje op vrijdag' (klik) waarbij de Molen van Sloten had gezorgd voor wat inspiratie: Een slow motion filmpje van de molen verwerkte ik eenmaal thuis tot een Gif-bestand. Een bedenksel uit de tijd dat internet nog heel erg traag was en filmpjes laten zien nagenoeg onmogelijk. Zodoende het idee voor 'meerdere plaatjes in een plaatje'.
Volgens de recent overleden bedenker van het bestandsformaat GIF dient het te worden uitgesproken als 'Djif'. Dus niet als 'Ghif'. En zeker niet met de Nederlandse strottenhoofdklank als 'GIF'. Dan weet u dat.

Voordat ik ging slapen communiceerde ik nog met deze en gene, verrichtte wat schoonmaakwerk en deed wat aan administratie om de dag te eindigen met de tweede aflevering van het eerste seizoen van Star Trek: Strange New Worlds.

Zaterdag werd ik moe wakker want ik had diverse inspannende avonturen beleeft in mijn dromen. Er zit wel wat in, in die theorie van de ouwse Chinees Chuang Zhu: 'Droom ik dat ik een vlinder ben of ben ik een vlinder die droomt dat-ie een mens is?' Even bijkomen en leuke dingen doen dus. 

Zo ging ik voor de lol een gedachtewisseling aan met een eh...'andersdenkende'. Het boeit mij mateloos en ik onderzoek graag hoe het komt dat sommigen zo dom zijn dat zij mensen die er anders uitzien dan zijzelf of een andere achtergrond of religie hebben dan zijzelf als minderwaardig zien. 'Ik ben geen racist want moslims, asielzoekers en zwartjes zijn geen rassen!' Jammer joh want de definitie van 'racisme' heeft niets met het woord 'ras' te maken. Altijd weer opvallend dat 'ik ben geen racist want ik heb een neger in mijn vriendenkring!'-mensen alleen onder een schuilnaam hun 'mening' durven te geven. Wie onder een schuilnaam controversiële uitspraken doet weet dat-ie fout zit.
 
Terwijl ik lekker aan het werk was (ik doe niet aan 'het is weekend dus dan werk ik niet') meldde zich een buurvrouw voor de koffie. Had nog graag een tweede pot voor ons gezet maar mocht haar van mijzelf niet meer als uitstelsmoesje gebruiken. Zat werk te doen nog: schrijven aan mijn one man show, verslagen uitwerken en overzichten produceren voor de Geheime Jongensclub, een Engelstalig gedicht (klik) bedenken omdat het zaterdag was, de keukenvloer zwabberen, kletsen met een buurvrouw onderweg naar de supermarkt...allemaal gewichtige zaken.

Waar niet heel veel tijd voor was want 's avonds kwam mijn nicht, even later gevolgd door een vriend en samen liepen wij een kilometer of anderhalf. Om te genieten van een fabuleuze show. De zaal was niet volleidig gevuld. Wat vooral te maken had met mensen die liever thuis bleven om te kijken wie er op het Eurovisie Songfestival tweede zou worden achter Oekraïne. Dat heel verrassend * kuch* won. Ben benieuwd of het Eurovisie songfestival in 2023 in Oekraïne of in Rusland zal plaatsvinden. Ben ook benieuwd of president Poetin inderdaad - wat geruchten aangeven - ernstig ziek is en in de tijd die hem nog rest nog 'even' de Russische vazalstaten wil samenvoegen tot een groot verenigd rijk onder zijn [dictatuur] heerschappij.

Maar goed, het was een geweldige show en wij genoten intens. 


(Op zo'n avond mag ik best een glaasje whiskey, vind ik)


Niet alleen van de voorstelling maar ook van het nababbelen met deze en gene. Altijd fijn om nieuwe vrienden te maken! Dat beviel zó goed dat wij met een groepje nog even doorgingen in de kroeg. Waar ik een biertje dronk,

naar het toilet ging
en goede gesprekken voerde met oude en nieuwe vrienden.

Zondag dus wat brak maar intens tevreden wakker geworden. Het was heerlijk weer om met een kopje koffie in de tuin te zitten:
Verder vermaakte ik mij met een paar lessen Frans. Die overigens steeds moeilijker worden. Zoals te verwachten uiteraard. De zinnen worden wat langer en ingewikkelder:
Het niveau  'Mijn naam is ... en ik kom uit...' ben ik echt wel voorbij met mijn lessen Frans.

Qua werk zette ik alleen maar de puntjes op de i betreffende een te verwachten mooie avond in het clubgebouw van wellicht de oudste Broederschap ter wereld. Het voelde best goed om het eens een dagje rustig aan te doen. Maar ik weet nog niet of dat een gewoonte gaat worden.

In het nieuws viel het mij op dat de brute moord op tien mensen in Buffalo, Amerika door veel media werd beschouwd als een actie van 'een getroubleerde jongeman'. Ik ga in cynisme-modus wanneer ik bedenk dat diezelfde media hem 'een terrorist!' hadden genoemd als hij een donkerder huidskleur had gehad en zijn ouders niet naar de kerk maar naar de moskee gingen. 

Dat Fox Entertainment (de 'nieuws'zender van keuze voor veel Amerikanen) meer aandacht had voor een verspreking van Kamala Harris dan voor de actie van de 18-jarige, zelfverklaarde racist, geeft te denken. Hij gelooft in de 'omvolkingstheorie' die ook wordt verkondigd door Nederlandse populisten als Wilders en Baudet. Dat is de theorie die beweert dat 'de elite' er op uit is om blanke mensen te vervangen door mensen met een donkerder kleur huid. Door te zorgen dat blanken minder kinderen krijgen dan donker gekleurde. Pure kul, natuurlijk en al zou de 'omvolkingstheorie' waar zijn: volken mengen nu eenmaal al tienduizenden jaren en het is dus volkomen normaal dat ook hun uiterlijke kenmerken zich mengen. 

Misschien moesten 'witte nationalisten' zich maar eens afvragen waarom mensen vaak geen kinderen met hen willen. Normaliter pak ik mensen niet aan op hun uiterlijk maar voor mensen die beweren dat zij 'superieure genen' hebben, maak ik graag een uitzondering.
Ten tijde van publicatie was nog niet bekend wat de mening is van rechts-Nederland. Het wachten is tot de Grote Leiders Baudet en Wilders hun 'mening' hebben getwitterd. Dan pas weten hun schapen wat zij van de moordpartij op donkere mensen door een blanke racist moeten vinden.

Het pleonasme van de week is: verzamelde collectie

Lady Grinning Soul van David Bowie is de muziek van deze week:Deze week staan wij stil bij het overlijden van Wim Doornik, Mient Jan Faber, Khalifa bin Zayed Al Nahayan, en Jeroen Brouwers