Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, februari 19, 2020

Populisme

Mensen stemmen op populistische partijen omdat die populaire standpunten innemen. Dat spreekt veel mensen aan. Veel mensen denken vervolgens bij zichzelf: 'Gek dat die partij opeens een standpunt inneemt dat tegenstrijdig is met hoe zij er zes jaar geleden volgens hun verkiezingsfolder over dachten! Bovendien is de door hun voorgestelde oplossing absoluut onuitvoerbaar en blijkbaar alleen maar bedoeld om stemmen te trekken. Daar zal ik dus niet op stemmen.'

Er zijn ook mensen die geen 'tijd' of 'zin' hebben om na te denken en die twee regels die die politicus riep/in die Facebook post/in dat weblogstukje/in dat grappige plaatje op insta/in die ene tweet plausibel over vinden komen 'want het sluit aan bij mijn onderbuikgevoel'. Ook dat mag uiteraard.

Wij leven gelukkig in een land waar bijna iedereen stemrecht heeft. Zelfs mensen die niet weten wat het verschil is tussen representatieve en directe democratie (hier wat uitleg. Klik). En misschien daarom wel stemmen op een partij die zich democratisch noemt maar dat absoluut niet is. Zoals de 'Democratische Republiek Noord-Korea' geen democratisch bestuur kent. Zoals je zelf 'socialistisch' noemen als president niet automatisch betekent dat je in Zuid-Amerika een socialistisch land leidt.

Populisten weten dat het tóch werkt om je iets te noemen wat je niet bent maar wat toevallig op dat moment in de tijd populair is.

Waarom bijvoorbeeld veranderde de DAP van ene meneer Hitler* haar naam naar NSDAP? Toevallig net in de tijd dat Nationalisme én Socialisme populaire stromingen werden!)? 

*Eigenlijk Hiedler, de achternaam van zijn stiefvader. Zijn biologische vader heette Schicklgruber. 'Heil Schicklgruber!' bekt niet lekker, zal de jonge Adolf gedacht hebben. Denk ik.

Dan trek je door je naamsverandering dus kiezers aan die toevallig bijna altijd dat willen of vinden wat populair is. Over dit onderwerp creëerde ik een 'lolcat':


'Jezelf een drummer noemen
maakt je nog geen drummer'

Er zijn ook andere partijen waar politici zich afscheiden, al dan niet begeleid door schandalen maar het komt opvallend veel vaker voor bij politieke partijen die vooral vinden wat op dat moment 'het volk' vind.

Voor wie het nog niet duidelijk is: de partijen zonder een aantal daadwerkelijk - binnen de grenzen van de wet - uitvoerbare plannen om de wereld te verbeteren zijn partijen als (indertijd) de Centrum Partij (CP, ook wel CD van Hans Janmaat), de Lijst Pim Fortuyn (LPF), de Partij voor de Vrijheid ('Ja, ik wil vrijheid dus daar stem ik op! Punt.), de PVV van Geert Wilders. Die geen vrouwen, Joden of gehandicapten toestaat lid te worden van zijn partij. Recent voegde zich in dat rijtje het Forum voor Democratie  ('Ja, ik wil ook meer democratie en minder moslims dus daar stem ik op!' Einde argumentatie.) van Thierry Baudet.

Zodra een rechts-populistische partij eenmaal gekozen is gaat het mis. Wat logisch is want serieus politiek bedrijven is een heel ander vak dan roepen 'dat het allemaal anders moet en als ik eenmaal gekozen ben ga ik het anders doen dus stem op mij!'
Een van de heden ten dage populaire kreten is 'Meer democratie!' Persoonlijk heb ik werkelijk geen vermoeden van hoe mensen die dat roepen dat in de praktijk zien. Heeft u toevallig enig idee? Dat is hetzelfde als kiezers aan je trekken met leuzen als: 'Stem op mij want dan maak ik water natter! En ik regel rondere pingpongballen! Want ik heb meer gelijk!' Je hebt gelijk of geen gelijk. 'Meer' of 'minder' is echt wel een beetje raar.

In dit filmpje probeert Arjen Lubach de verschillen wat duidelijker te verwoorden dan ik dat doe:


Als u wat krap in uw tijd zit, schuif dan door naar minuut 9:40 om te ontdekken hoe 'de man en de vrouw op straat' vroeger dachten en spraken. (verklapalarm: een heel stuk beter doordacht en vele malen eloquenter dan heden ten dage.)

Wij kunnen van alles willen. Bijvoorbeeld dat je nare ex haar excuses aanbiedt, de kinderen de waarheid vertelt over hun waarschijnlijke vader, haar vreemdgaan waardoor de scheiding ontstond en 12 jaren aan onterechte alimentatie en bijstand terug storten omdat zij jarenlang stiekem hokte met een getrouwde miljonair. Zo kun je dus ook 'meer democratie' willen.

Heeft u nog wensen op het gebied van democratie in Nederland of België zonder het woordje 'meer!' te gebruiken en - net als ik - met de mond vol tanden te komen zal staan als iemand u vraagt hoe u dat 'meer democratie' in de praktijk uitgevoerd wil zien worden? Ook over dit onderwerp creëerde ik al eens een 'lolcat':


'Ik hou van democratie!
Behalve wanneer ik het niet eens ben met de meerderheid.'

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/