Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 07, 2020

Complot!

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/ 

============================================

Dit plaatje kwam ik tegen op de Facebook-pagina van 'complotdenkers'. 
Dat klinkt wellicht wat denigrerend die term en dat is jammer. Het gaat namelijk vaak om mensen die zich ernstig zorgen maken over zichzelf, hun geliefden en de wereld om hen heen. Liefde voor jezelf en je medemens is zeer aanbevelenswaardig. Daarom vind ik het erg jammer dat zij zich zo makkelijk laten verleiden door mensen die roepen: 'Open je ogen, wordt wakker, luister alleen nog naar de waarheid!' De websites waar die 'waarheid' wordt verkondigd blijken vaak in handen van mensen die de lezers doorverwijzen naar webwinkels waar 'Wordt waKKeR!!!' t-shirts en koffiemokken worden verkocht. Redelijk onschuldig nog. Maar helaas wordt lezers ook aangeraden om niet meer naar de dokter te gaan met hun kwalen maar bepaalde vitamines te slikken 'maar let op: alleen de variant die u via ons kunt kopen werkt écht!' Ja, om je van je geld af te helpen.

Het bovenstaande plaatje werd gepareerd in een Facebook-groep die zich juist afzet tegen mensen die 'niet geloven in MSM!' en 'niet naar wetenschappers luisteren!' maar gek genoeg klakkeloos aannemen wat wordt geschreven door Russia Today, naast CNN internationaal de nieuwsbron met het grootste bereik (en letterlijk betaald door de Russische overheid) en zonder enige terughoudendheid beweringen overnemen van Facebook-vrienden met als reden: 'Hij zei dat-ie het had gehoord van iemand die het van een dokter had gehoord.' Mijns inziens een vreemd argument van iemand die beweert nooit naar artsen te luisteren. Maar dus wel naar vrienden van vrienden van mensen die zeggen dat zij hun informatie van een arts hebben. Ik vind dat raar.

Goed: hier dus de respons op bovenstaand plaatje:


Een kenmerk van mensen die roepen: 'Je moet altijd zelf onderzoek doen!' is dat zij 'geen tijd' hebben om artikelen te lezen die langer zijn dan een nieuwsbericht op Nu.nl maar zonder meer aannemen dat wat in een deelbaar plaatje (ik zocht naar een Nederlandse vertaling van 'meme') wordt beweerd de absoluut enige waarheid is. 

Zelfs wanneer de informatie in dat plaatje met een zoektocht van minder dan een minuut in Google finaal onderuit wordt gehaald. Maar ja, daar hebben zij 'geen tijd' voor. Logisch ook, want zij zijn vaak bijzonder actief op sociale media waarop zij hun ideeën (waarmee zij letterlijk bedoelen: 'De titel van een artikel, of dat nu in een krant staat of op Facebook.') onderschreven zien worden door duizenden gelijkgestemden.

Niets mis mee om gemberthee te drinken of stukjes kruidnagel in lichaamsopeningen te stoppen maar ga toch maar eens naar de dokter met die maagklachten. Oké?
   

Meer lezen? Mijn verhalenbundels