Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, juni 20, 2010

Hoop

Vanmorgen voor mij geen ontbijt op bed want mijn zoon logeerde bij oma en gaf mij zodoende "uitslapen" als vaderdag-cadeautje. Op het terrein bij het buurthuis kwam ik hem en mijn moeder weer tegen. Daar was vandaag een Pasar Malam: een Indische bijenkomst met hapjes, drankjes, stalletjes, muziek, dans, workshops en demonstraties. Uiteraard kwam ik er weer de nodige bekenden tegen: een masseuse, diverse buren, oud-reisgenoten en ex-collega's. Ik mocht ook mijn officiële vaderdag-cadeautje ontvangen: een schoonmaakset voor mijn digitale spiegelreflexcamera. Thuis ging ik met mijn zoon samen op campagne in een computerspel, gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog.

Vreemd dat er nog steeds mensen zijn die zeggen:"Gelukkig hebben we daarna nooit meer oorlog gehad". Ook na WO II waren er diverse oorlogen en bij een aantal daarvan was en is het Nederlandse leger betrokken. Onze jongens en meiden verloren en verliezen hun leven voor redenen die de meesten onbekend zijn maar die uiteindelijk allemaal met geld en macht te maken hebben.

Prestige blijft voor machthebbers vooralsnog belangrijker dan prestatie. Ik heb het niet alleen over de Noord-Zuidlijn of het Nationaal Historisch Museum of de JSF. Ik heb het ook over zinloze oorlogen in landen als Afghanistan en zelf over evenementen als het WK voetbal in Zuid-Afrika. Tot dusver kostte het toernooi een paar miljard euro. Terwijl mensen op maar een paar kilometer afstand van de stadions letterlijk sterven van ellende vond de overheid het noodzakelijk nieuwe stadions te bouwen om de wereld te laten zien waartoe zij in staat is.

Zo komt het dat de wereld ziet dat Zuid-Afrika in staat is een groot evenement te organiseren maar ook dat Zuid-Afrika er niet in slaagt de eigen bevolking te helpen. Zal dat de bedoeling geweest zijn?

Ik voorspel dat op een dag de mensheid zich bewust wordt van het feit dat het zo niet langer kan en dat op een dag prestatie belangrijker zal zijn dan prestige. Tot die tijd zullen wij nog vaak meemaken dat overheden en multinationals geld blijven stelen in ruil voor stellen boven mensenlevens. Tot die tijd is het onze plicht anderen erop te wijzen dat er een verandering van moraal nodig is. Tot die tijd moeten wij onze stemmen laten horen. Tot die tijd moeten wij overheden en multinationals naar ons laten luisteren.

Ik voorspel dat de Nederlandse overheid het helpen van burgers belangrijker zal vinden dan het aanschaffen van bommenwerpers. De overheid zal betaalbaar openbaar vervoer stellen boven het spekken van de kassen van multinationals. Ik voorspel dat ook andere overheden zullen inzien dat het roer om moet. Ik voorspel dat onze planeet belangrijker gevonden zal worden dan de hoogte van de bankrekeningen van enkelingen.

Ik heb hoop.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van José Saramago en dat van Nico Smith