Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

zondag, december 13, 2015

De week voorbij

Maandag was ik nog een beetje brak van het weekend dus ik zette mij rustig aan de koffie, mijn administratie, het strijken van een overhemd om later die dag te dragen, lakens wisselen en nagels knippen. Natuurlijk verstuurde ik een aantal berichten naar diverse mensen, onder meer over mogelijk betaalde arbeid. Dat wij de VVD/PvdA methode van 'arbeidsparticipatie is geweldig!' achter ons moeten laten blijkt wel uit dit stuk (KLIK). Gek eigenlijk: al eeuwen richten wij ons op het bereiken van een maatschappij waarin wij minder hoeven te werken en meer vrije tijd hebben en ís het eindelijk zover dat op 17 miljoen mensen er een miljoen geen betaald werk hebben, minderjarig zijn of bejaard is het wéér niet goed!

Echt niet goed is dat 'NL-Alert' - een irritante toon via de mobiel - de taak van de waarschuwingssirenes over neemt.  De bedoeling was dat de maandelijkse test om precies 12.00 op de eerste maandag van de maand plaatsvindt. Met de 'ouderwetse' sirene ging dat vrijwel altijd goed. Zo niet met het 'ontzettend handige moderne systeem.' Het NL-Alert alarm was ruim een kwartier te laat. Handig bij waarschuwingen als 'Sluit onmiddellijk alle ramen en deuren en blijf binnen want er is een gifgaswolk ontsnapt!'

Verder sprak ik op locatie af voor overleg over het voeren van de administratie van de Amsterdamse vrijmetselaars. 's Avonds mochten wij een nieuwe Broeder welkom heten. Altijd weer mooi en speciaal!

Voor de nieuwsgierigen:
hier een inkijkje in de Vrijmetselarij. Let wel: 'de vrijmetselarij' is natuurlijk niet exemplarisch voor alle vrijmetselaren. Net zo min als 'het christendom' alle christenen vertegenwoordigt of 'de Islam' iets zegt over 'alle moslims.' Ik bedoel: zeggen dat alle Moslims net zo zijn als IS is hetzelfde als zeggen dat alle Christenen denken zoals de Ku Klux Klan. Of dat iedereen die van muziek houdt Nickelback een gave band vindt 'want alle fans van Nickelback houden van muziek en dus...'En nee, niet alle vrijmetselaars zijn blanke oudere mannen (er zijn tegenwoordig 'loges' voor mannen, vrouwen en gemengd) en niet allemaal hebben zij een grote boekenkast vol boeken.

Een Broeder logeerde bij mij én hielp mij mijn groeiende conference bij te schaven.

Dinsdag werkte ik weer aan mijn huidige motto: 'Als wij allemaal een steentje bijdragen bouwen wij samen een dam om het tij te keren.' Nog zo eentje is: 'Wij kunnen beter mét dan óver elkaar praten.' Altijd weer jammer dat er mensen zijn die dat niet willen. Eigenlijk alleen maar wanneer zij vinden dat zij gelijk hebben maar geen argumenten hebben om dat gelijk te kunnen aantonen.

Een vriend van mij wees mij op dit experiment. Erg interessant! Wat zou u hebben gedaan?


Behalve een heftig gesprek op locatie sprak ik gelukkig ook nog mensen als buurvrouw Winonah en sprak ik uitgebreid met mijn vriendin. Fijn! Tegenover een caissière verontschuldigde ik mij: 'Sorry dat ik hier ongeschoren voor u sta.' Waarop de jonge vrouw antwoordde: 'Geeft niet, meneer. Ik vind u mooi zoals u bent.' Raar eigenlijk dat ik nu de neiging heb om te vertellen dat het gaat om een jongedame van Turkse komaf mét hoofddoekje. Alsof dat wat uitmaakt! Het roept ook de vraag op: bestaan er blinde racisten? 

Woensdag plaatste ik deze foto van een echt bestaand bord.
De reacties logen er niet om: 'Welke [CENSUUR] ambtenaar heeft dit nou weer bedacht!? U kent mij inmiddels een beetje: ik vroeg de gemeente (KLIK) of het écht verboden is gebukt met stoffer en blik achter een hond aan te lopen. Of met een selfie stick foto's te maken onder de staart terwijl een hond lopend zijn behoefte doet. (Het is maar wat u er in ziet.)

Ik maakte de foto terwijl ik net een EMDR sessie had gehad waarin ik verder afrekende met gebeurtenissen uit mijn persoonlijk verleden die ik als traumatisch ervaar. Het bijna verliezen van mijn zoon was vandaag aan de beurt en de band met mijn broer. Ik bleek niet goed voorbereid op wat er toen allemaal boven kwam. Mijn therapeute maakte mij nog een alleraardigst compliment: 'Nog nooit iemand meegemaakt die zo makkelijk zijn coherente gedachtegang kan onderbreken en daardoor makkelijker kan associëren.'

Gelukkig had ik na een vorige sessie al eens besloten dat een takenlijstje nooit leeg is en je dus maar het beste kan doen wat je wilt doen. Ik besloot tot stofzuigen. Omdat dat was wat ik wilde doen. Simpel omdat mijn ochtendoefeningen prettiger te doen zijn op een schone vloer.

Misschien doordat ik psychisch ietwat was aangedaan bedacht ik het volgende:

Als de Islam nooit bestaan had, zouden dan de aanslagen in Parijs van 13 november hebben plaatsgehad? Als tweeduizend jaar geleden een herbergier had geweigerd een jong koppel uit het midden oosten eten en onderdak te verlenen, waren al die mensen die zijn vermoord 'uit naam van De Kerk' dan in leven gebleven? Als het socialisme nooit had bestaan, had Anders Breivik dan om een andere reden zijn gruweldaad begaan? We zullen het nooit weten. Maar ik vraag het mij af: hebben psychopatische idioten altijd een reden nodig of bestaat er eerst die drang tot moorden en is de reden in wezen bijzaak?

Terwijl men in Parijs een wereldwijde consensus probeerde te bereiken over het terugdringen van milieuvervuiling (Wie bedacht eigenlijk het woord 'duurzaam' om aan te geven dat het milieu gered moet worden? Eén van de meest duurzame materialen is plastic. Ik bedoel maar.) spraken Nederlandse commentatoren over een bonnetje. Kort: een minister loog over zijn eigen leugen, loog daar later nog eens over, werd daar op betrapt en stapte op en beweert nu - 17 jaar later - 'Om de wet te kunnen handhaven mag een minister liegen en de wet overtreden.' Helder, meneer Teeven.

Dat was ook de reactie van een werkgever op mijn sollicitatie en mijn daarop volgende afwijzing van hun werkaanbod: 'Gezien uw uitgebreide werkervaring en de verbeteringen van ons arbeidsproces die u tijdens het gesprek al uit de losse mouw schudde zouden wij u graag in dienst nemen in een leerstage project. Wij vinden het jammer dat u ervoor kiest om betaald te worden voor uw werk.' Tsja...

Donderdag sprak ik onder meer daar over met mijn klantmanager en een jobcoach van de gemeente. Ook wensten zij mij veel succes met mijn ochtend proefdraaien bij een mogelijk aanstaande werkgever en gaven mij tips mee als: Gedraag je netjes, zorg dat je fris ruikt, wees jezelf en probeer niet teveel jezelf te zijn.' Nuttig!

's Middags flanste ik even een stukje in elkaar voor mijn LinkedIn pagina (klik), schreef een verhaaltje dat op vrijdag zou verschijnen en trakteerde daarna mijn vriendin op een avondje uit (nog steeds vanwege ons vier-jarig samenzijn): wij bezochten een live concert van Florence + The Machine!
(Foto gemaakt met mijn 3,5 jaar jonge Sony Xperia S)
De zangeres riep het publiek op 'to be openhearted, especially in these troubled times'. ('Houd een open hart, vooral in deze moeilijke tijden.')

Vrijdagmorgen was ik een beetje zenuwachtig: een trainingsochtend bij een bedrijf waar ik misschien kom te werken! De zorgen waren voor niets want het ging erg goed. Maandag hoor ik meer. En u dus ook. Een cameraman die ik ken publiceerde een foto van het Deera plein in Riyadh, hoofdstad van Saoedie-Arabië.
Het plein wordt ook wel 'Chop Chop Square' genoemd omdat hier regelmatig publiekelijk mensen worden onthoofd vanwege de enige reden dat zij iets hebben gedaan (of zelfs gedacht of geschreven!) dat het regime niet welgevallig is. Uiteraard komen de leiders van het Vrije Westen regelmatig bij elkaar om zich te beraden op gezamenlijke politieke, economische en militaire acties om een einde te maken aan deze bloedige dagelijkse terreur waardoor miljoenen mensen worden onderdrukt en zelfs vermoord. Toch?

Nou, nee, niet dus. En waarom niet? Men wil zich niet bemoeien 'met binnenlandse aangelegenheden'. Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb ging namens de Nederlandse overheid onlangs babbelen met Saoedische regeringsleiders. Niet om hen te wijzen op de grove schending van de mensenrechten die al decennialang voortduurt maar om namens de Nederlandse overheid een lucratieve oliedeal te sluiten. Ja, dit is de situatie in onze mooie wereld.

Vrijwilligerswerk

Maar goed, ik heb mogelijk binnenkort part time werk en zal daar zo'n €450 bruto per maand mee verdienen (voor 12 uren per week). Voor de meelevers een quizvraag: hoeveel van die verdiensten mag ik houden van de gemeente die mij maandelijks mijn volledige inkomen van €855 uitkeert? (Daarbij ontvang ik €78 aan zorgtoeslag en €40 aan reiskostenvergoeding omdat ik mij regelmatig bij deze of gene coach dien te melden.). Ik laat u niet langer in spanning: het totale bedrag aan verdiensten dat ik mag houden is nul euro en nul cent. Nadat een ander bedrijf mij al liet weten mij uitstekend geschikt te vinden als hun nieuwe Office Manager en mij dolenthousiast meedeelde dat ik óók nog eens een autistische jongeman mocht opleiden. Als leerstage project. Onbetaald dus.

Gek genoeg vindt men bij de gemeente dat ik 'deze kans op werk' moet accepteren én dat ik geen vrijwilligerswerk mag doen 'want dan bent u niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt en staat u uw eigen reïntegratie in de weg'. Maar is de definitie van vrijwilligerswerk niet dat je een bedrijf of instelling helpt zonder dat daar een financiële tegenover staat? Ik vind het maar verwarrend allemaal.

Wat dat betreft lijkt het wel een beetje op de 'Teevendeal': een minister gaf een crimineel een paar miljoen gulden 'in ruil voor informatie'. De commissie die de zaak onderzoekt haalt de minister finaal onderuit voor zijn leugens en gedrag. Minister President Rutte oordeelt dat de minister juist heeft gehandeld 'Want er zijn goede dingen voortgekomen uit die deal!' -'Welke zoal, meneer Rutte?' vroeg een journalist. Waarop Rutte doodleuk antwoordde: 'Dat weten wij nog niet.' Dat is dus diezelfde 'daadkrachtige premier' die vindt dat Nederland hard moet optreden tegen regeringen die hun bevolking met geweld onderdrukken maar weigert op te treden tegen Saoedi-Arabië.

Ik verstuurde een half dozijn e-mails aan evenzovele mensen, belde er met drie en wisselde tekstberichten uit met een stuk of vijf mensen. Een paar van de mensen met wie ik deze dag communiceerde denken dat ik mij 'als werkloze' te pletter verveel. Het is bijna grappig. Ik hielp een bejaarde buurman met het sjouwen van zijn vier kratten bier voor het weekend. Hij is geen alcoholist hoor 'maar drinkt graag een biertje op z'n tijd.'

O ja, bij de Voedselbank was het drukker dan ooit en bij mijn moeder maakte ik dit filmpje:Excuses voor deze lap tekst maar het zit mij hoog, allemaal en ik ben het eerlijk gezegd een beetje zat.

Daarom deed ik zaterdag lekker niets. Behalve dan klusjes in huis, wat werk voor de Bewonerscommissie en de Amsterdamse Vrijmetselaars. Allemaal onbetaald. Ik zou ook nog bij een verjaardag langsgaan maar mijn lichaam had andere plannen. Daarom ging ik maar vroeg naar bed. Maar niet voordat ik een lief telefoontje ontving van mijn schoonvader.

Op zondag was ik van plan mijn vriendin bij te staan op een kerstmarkt in onze regeringszetel maar die nacht was ik een paar keer mijn bed uit geweest. En niet om prettige redenen, helaas. Ik bleef dus maar thuis. Beetje tijd voor mijn zoon die hard blokt voor zijn laatste PTA's om met goed gevolg eerdaags thuis te komen met een diploma van het gymnasium en te beginnen aan een glanzende carrière op de universiteit.

Intussen legde ik de laatste hand aan het kasboek van de hoofdstedelijke vrijmetselaars, probeerde ik mijn koortsige ogen open te houden, maakte een opzetje voor een volgende verhalenbundel, mediteerde even om mijn negatieve gedachten om te zetten in meer positieve (met succes!), ging even op visite bij een buurvrouw en besteedde een paar uur aan het vergelijken van zorgverzekeraars. Geen eenvoudige klus want geen enkele 'onafhankelijke vergelijkingssite' blijkt onafhankelijk. Sterker nog: de grootste - Independer - is doodleuk in handen van één van de grootste verzekeraars, Achmea. Raad eens welke verzekering hier vrijwel altijd als beste uit de bus komt? De overheid zegt hier niets aan te kunnen doen. Ja, vast.O, en speciaal voor u, mijn fans, maakte ik het nóg makkelijker om een verhalenbundel van mij te kopen. Zie daarvoor de rechterkolom op mijn blog.

Om één of andere reden hebben veel lezers dit stukje (klik) van mij gemist. Wie zich geroepen voelt mag het alsnog lezen en er op reageren...Uw reacties worden altijd zeer op prijs gesteld!

Hier is Florence + The Machine met Ship to wreck:In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.

Deel dit bericht