Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 07, 2015

Eigen rechter spelen goed?

Een ziekenhuis bombarderen waarbij diverse patiënten en ook artsen omkomen? Immoreel! Schandalig! Een schurkenstreek! De daders moeten boeten! Eerst voor het gerecht en daarna door de nabestaanden worden gelyncht! O, de Amerikanen bombardeerden een ziekenhuis per ongeluk en bedachten later dat er misschien wel Taliban strijders zich verscholen in dat ziekenhuis in Kunduz? En ze zeiden nog misschien nog 'Sorry' ook? Nou, dan is het goed.

(Toch knap als je dat een uur lang 'per ongeluk' bombardeert met je zogeheten 'precisie bommen', niet? Misschien was het de bedoeling het open veld naast het ziekenhuis te raken om te voorkomen dat de Taliban daar slakroppen verbouwt? Wie zal het zeggen.)

Niet dus. Maar ja, dat vind ik.

Wat is crimineel?

Eigen rechter spelen is altijd een heikel punt: wie bepaalt dan wat er niet mag en hoe er gestraft moet worden? Mag ik de buurman in elkaar slaan wanneer hij drie uur 's nachts een nummer van Frans Bauer luid en dronken meezingt? Of een stoepfietser een stok tussen de spaken steken? Of de auto bekrassen van iemand die te hard rijdt? Ik ben blij dat er regels en wetten bestaan die dat regelen en dat dat niet aan individuen wordt overgelaten. Er zijn mensen die homoseksuelen criminelen vinden. Zou toch verschrikkelijk zijn als die werd toegestaan het recht in eigen hand te nemen? Of stel voor dat ieder individu zijn of haar ex zelf mocht bestraffen? Dan zouden er al snel te weinig ziekenhuizen zijn... 

Feit: Nederlands strafbeleid is niet soft

Afrekeningen in het criminele circuit worden voortaan aangemoedigd en dagelijkse schietpartijen bepalen het straatbeeld. Nu al zijn er politie agenten die vinden dat zij zich niet aan de wet hoeven te houden en zelf mogen bepalen wat wel en niet crimineel is. Stelt u zich eens voor dat burgers dat óók zouden vinden en mogen! Hier een (oud-)rechercheur die minderjarige meiden de prostitutie in dwong en hier een agent die vond dat hij mocht schieten omdat hij levensgevaarlijk bedreigd' werd toen een ongewapende mogelijke winkeldief met de auto bij hem vandaan reed. Het zijn vooral PVV- en VVD-stemmers die vinden dat Nederlanders het recht maar in eigen hand moeten nemen 'want het Nederlands strafbeleid is veel te soft'. Wat overigens niet waar is maar dat maakt een PVV-stemmer natuurlijk niet uit.

http://www.nrc.nl/rechtenbestuur/2010/11/05/nederland-heeft-relatief-streng-strafklimaat-binnen-west-europa/

Politie agenten vinden het een goed idee om politie vrijwilligers van een handvuurwapen te voorzien. Echt waar!

O, en in deze zaak eist het Openbaar Ministerie vrijspraak voor twee politie agenten die een ongewapende rennende man in de rug schoten en daarmee vermoordden 'want hij maakte wilde bewegingen.' Goed hoor dat er politie is! Wie wil er nu bewegende mensen op straat zien?

(Even tussen haakjes: natuurlijk worden agenten slecht opgeleid en is dat niet de schuld van individuele agenten. Noch is het hun schuld dat zij soms meer worden geleid door testosteron dan door enig wetboek.)

Ieder voor zich en niemand voor ons allen?

Denkt u dat de meeste Nederlanders (90% van hen is het eens met het door Wilders voorgestelde strengere beleid. Volgens Wilders-fans dan.) prima in staat zijn te bepalen wat crimineel gedrag is en wat niet of bent u van mening dat de situatie dan bijzonder hard en naar uit de klauwen zal lopen? Ik ben benieuwd naar uw beargumenteerde antwoorden! En als u agent was en dit zag: wie zou u dan aanhouden en waarom?
Sommigen praten wanneer zij een illegale situatie zien, anderen gebruiken bruut geweld en anderen...helpen. Welke van de drie soorten mens bent u en waarom?