Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, februari 03, 2010

Stemmen

Gistermiddag repeteerde ik voor een tweetal shows die ik aankomend weekend mag opvoeren in Leipzig. Het worden lichtelijk alternatieve shows maar ook daarvoor geldt: herhalen werkt.

Bij blog-collega MrFrancky liet ik de volgende reactie achter die ik hier wil herhalen:

Ik voorspel dat Apple volgend jaar komt met een bijzonder leuk uitziende mobiele telefoon met daarop twee knoppen: eentje voor bellen en eentje voor SMS'en. En dat voor maar 800 dollar. Maar voor dat geld zitten er wel zes verschillende kleuren frontjes bij. Voor maar 80 dollar meer komt-ie met een glow-in-the dark Apple logo. Errug koel natuurlijk. En wie wil dat nou niet hebben: een telefoon waarmee je kunt bellen?

De opsporingsdiensten zijn ontzettend bij met de mobiele telefoon. Zelfs George Orwell had niet kunnen bedenken dat satellieten konden zien waar iedereen zich bevindt. Hij ging niet verder dan cameratoezicht...

Mensen zien meer toezichthouders en opsporings-ambtenaren en andere op-de-vingers-tikkers als de oplossing voor een chaotische situatie. Veel overtredingen van het rookverbod? Meer controleurs. Veel spijbelende kinderen? Meer leerplichtambtenaren. Veel criminaliteit? Meer politie. Veel bankfraude? Meer toezichthouders. En zo verder. Volgens mij werkt dat niet.

Voorbeeld: stel dat U constateert dat het bij U thuis toch wel heel erg rommelig is, huurt U dan meer (schoon)moeders en (ex-)partners in om U vaker en indringender te vertellen dat U vaker moet opruimen? Of begint U dan met opruimen en gaat U intussen bij Uzelf te rade wat de oorzaak van de rommel kan zijn?

Persoonlijk denk ik dat als Uw schoonmoeder U vaker vertelt dat U nu toch écht moet opruimen of anders straf krijgt, dat alleen maar averechts werkt. Hoe aardig ze verder ook is. Het wekt nu eenmaal agressie op als mensen je vertellen wat je moet doen en laten. Dat is niet anders met politie-agenten, controleurs en toezichthouders. Denk ik.

Natuurlijk: als de pakkans groter is zullen er minder overtreders zijn maar is het niet veel nuttiger en goedkoper om problemen bij de bron aan te pakken in plaats van de nadruk te leggen op symptoombestrijding? Waarom roken, frauderen of spijbelen mensen?

Het voorbeeld van het rookverbod dan. Hoe komt het dat mensen dat massaal negeren? De mens is een gewoontedier en is al eeuwen (letterlijk!) gewend dat er gerookt wordt in een café. Die gewoonte verander je niet vanaf een vastgelegde datum. Gewoontes veranderen langzaam. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Je kunt ervoor zorgen dat roken op TV niet meer voorkomt, tabakreclames afschaffen en de sigarenman dringend verzoeken sigaretten uit het zicht te houden. Zo zullen mensen die alleen een krantje komen halen niet meteen een pakje sigaretten meenemen als impuls-aankoop. Zie het als het pakje kauwgum bij de supermarkt-kassa; Ging U ooit doelbewust naar de supermarkt met "kauwgum" op Uw boodschappenlijstje?

En mensen verbieden te roken is net zoiets als politici verbieden te liegen. Ook dat gaat niet. En ik kan het weten. Als politicus moest ik ook wel eens een partij-standpunt verdedigen waar ik zelf niet achterstond. En ja, dat noopt tot liegen. Uiteraard in overleg met de fractie-genoten. Dat dan weer wel.

Gisteren sprak ik met een aantal politici tijdens de instructie-avond voor aankomend stembureau-leden. Vrijwel iedere aanwezige slaagde voor de kleine test na afloop. Niet verwonderlijk, aangezien de instructrice zich meer dan voldoende van haar taak kweet. Een nieuwe regel die opvalt is dat er voortaan ook voor een machtiging legitimatieplicht geldt. Gaat U dus ook stemmen voor Uw zieke buurvrouw bijvoorbeeld, vergeet dan niet (een kopie van) haar identificatiebewijs mee te nemen naar het stembureau.

Anders mag U voor haar niet stemmen.

Update: Het commentaar-dingetje Haloscan zou pas over een dag of tien uit de lucht gaan maar het lijkt er op dat het nu al af en toe hapert. Volgende week heb ik een nieuw commentaar-geval maar voor nu kunt U het eventueel doen met het plaatsen van een bericht op m'n forum of zelfs in m'n gastenboek. U weet vast ook wel hoe U een mailtje kunt sturen...

Deel dit bericht