Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, april 14, 2016

Over de participatiewet en schulden

'Nee hoor, mevrouw van de gemeente. Ik ben heel blij met de Participatiewet.' (Deel via Twitter)

Ik voel mij erg nuttig te weten dat ik mensen van een betaalde baan beroof door gratis de tulpenbollen te pellen in de kassen van de zwager van de wethouder. Ik kan eindelijk aan mijn Pools werken en prijs mij gelukkig dat mijn gehandicapte moeder nu mag betalen voor thuishulp terwijl ik haar gratis hielp. Het buurthuis is vast ook erg blij dat één van hun vaste vrijwilligers nu weg is maar van de overheid gratis werkervaring mag opdoen in ruil voor een bijstandsuitkering. Mag ik u complimenteren met het bereiken van een verdere teloorgang van de Nederlandse economie en het drijven tot wanhoop van duizenden extra burgers en gemeente ambtenaren die door de bomen het bos niet meer zien in deze slecht doordachte wet waarvan de verschillende regels elkaar voortdurend tegenspreken?

Klinkt op zich best sympathiek: mensen die een uitkering ontvangen 'helpen' door hen te dwingen 'gratis werkervaring' op te doen om 'hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten'. Maar hoe helpt het massaal vervangen van betaalde arbeidskrachten door onbetaalde de economie? Of wel: hoe verbetert de economie als de overheid met opzet steeds meer mensen steeds minder geld laat verdienen?

De economische crisis is vooral ontstaan door de leencultuur die ons massaal is aangeleerd. (Deel op Twitter)

Wij leenden teveel geld ('Ik moet geld lenen voor een nieuwe TV want de vorige is al vier jaar oud en er komt weer een WK voetbal!' 'Hoewel ik maar €8000 op de bank heb staan wil ik dolgraag dat huis hebben van 3 ton. Dat geld moet ik dus wel lenen. Maar het geld dat ik van de bank leen noem ik geen 'schuld' maar 'hypotheek' zodat het net lijkt alsof ik geen schuld heb.') waardoor de banken in de problemen kwamen en de rest is geschiedenis. En toekomst.

De overheid heeft besloten dat wij meer geld moeten lenen 'vanwege bezuinigingen'. (Deel op Twitter)

Te beginnen met het leenstelsel voor studenten. De gemiddelde studieschuld bedraagt nu nog ongeveer €15.000. In het nieuwe stelsel wordt dat €50.000. Gelukkig mag de student er 35 jaar over doen om dat terug te betalen en alleen als hij of een betaalde baan heeft gevonden en daar minstens het minimumloon voor ontvangt. De student betaalt dan maximaal 4% van zijn of haar inkomen aan aflossing. Kortom: wanneer een student direct na de studie een betaalde baan vindt kan hij of zij op z'n 58ste al beginnen met écht verdienen omdat dan de studieschuld zal zijn afbetaald. Wat een briljant systeem.

Hier een filmpje waarin studenten vertellen hoeveel zij aan schuld hebben en hoe zij van plan zijn die tienduizenden euro's af te betalen:


=============================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.