Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, maart 17, 2021

Kijk maar naar Zweden!

'Kijk maar naar Zweden!' was maandenlang een stokpaardje van hen die ervan overtuigd zijn dat COVID-19 ofwel een hoax is, dan wel 'hooguit een griepje'.

==================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

====================================

Goed, laat ons kijken naar Zweden:

Ruim 12.000 Corona-doden tegenover ongeveer 600 per land voor de (vergelijkbare) buurlanden Noorwegen en Finland. Noorwegen en Finland troffen strenge maatregelen bij aanvang van de pandemie. Zweden wilde het nog even afwachten 'want de werking van mondkapjes, handen wassen en afstand houden is niet bewezen'. Aan het begin van de pandemie beweerden de Zweden trots: 'Kijk, er gaan bij ons niet meer mensen dood dan in andere landen. Dat bewijst dat hun maatregelen onzin zijn!'

En covid-ontkenners wezen glunderend naar het Zweedse voorbeeld.

Toen kwam de tweede golf. De Zweedse regering schuifelde wat nerveus op de billen toen zij het aantal Zweedse doden per dag flink zag stijgen terwijl dat cijfer in buurlanden stabiliseerde. Zouden die 'vrijheidsbeperkende maatregelen dan stiekem tóch enig effect hebben?'

De covid-ontkenners bleven naar Zweden wijzen. Maar niet meer glunderend.

In het weekend van 6 februari werd in Zweden een wet aangenomen die een lockdown juridisch mogelijk maakt.

Om een eenvoudige reden: de niet-lockdown zorgde voor teveel slachtoffers.

In navolging van Denemarken introduceert ook Zweden een vaccinatie-paspoort. Zonder bewijs dat je bent gevaccineerd kan mensen toegang tot bijvoorbeeld vliegtuigen en wellicht ook toekomstige festivals worden ontzegd. Een beetje als de DTP-prik die je moet halen wanneer je bijvoorbeeld naar Turkije op vakantie wil. Ben benieuwd of Covid-ontkenners nu nog steeds graag naar Zweden kijken als lichtend voorbeeld. 

De Nederlandse overheid moet er nog even over 'polderen'. Uiteraard. Op die manier is Nederland altijd één van de laatste landen waar wat gebeurt. Heine zei het al: 'Als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland. Daar gebeurt altijd alles later.' Mogelijk was het niet de beroemde schrijver die dat zei maar de Nederlandse schrijver Convenent, in 1796. Maar dat terzijde.

'Ja maar, kijk maar naar Zweden, daar zijn de dodencijfers even hoog als bij ons en zij hebben geen lockdown sinds vorig jaar maart!' wist mij een covid-ontkenner te melden op 9 februari. 

Ik meldde haar dat wij pas sinds half december 2020 een echte lockdown kennen ('wappies' staan niet bekend om hun feitenkennis) en dat haar geliefde Zweedse voorbeeld inmiddels een lockdown overweegt. Nadat hun enige echte argument flink onderuit is geschoffeld, hebben covid-ontkenners nog maar een argument. En dat is een kul-argument: 'Ze zouden toch wel zijn overleden, die oudjes'. Dat zou dan ook gelden als er een rijnvaartboot vol bejaarden zinkt: 'Ach, die oudjes zouden binnenkort toch wel zijn gestorven dus laten wij maar 'ouderdom' als doodsoorzaak opgeven en niet 'verdrinking'.