Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, december 12, 2011

Afloopt

Vanmorgen was ik half zes op voor de live-uitzending van Koffietijd. Het werd reuzegezellig met ondermeer een aantal andere kerstelfjes en de gasten René Froger en Arie Boomsma. Die laatste schreef onlangs een roman over een zeer populaire jonge predikant. U weet niet wie Arie Boomsma is? U weet wel, dat is die christelijke meneer met dat welgevormde lijf...

Het nieuw te vormen Euroverdrag is wel een soort Magna Carta. Dat handvest werd in 1215 voorgelegd aan de Engelse koning Jan Zonder Land, de broer van Richard Leeuwenhart. De koning werd gedwongen het verdrag te ondertekenen en verloor daarmee veel van zijn absolute macht. Die ging vooral naar zijn leenmannen. Handel drijven en reizen werd makkelijker gemaakt.

Het lijkt wel wat op de verdragen rond de euro, vindt u niet? Op het eerste oog lijkt het een prima plan totdat je gaat nadenken en het gaat doorrekenen. Het nieuwe euroverdrag is vooral gunstig voor Duitsland (Merkel) en Frankrijk (Sarkozy), ofwel voor 'Merkozy'. Met hun nieuwe Italiaanse vriend Monti hebben zij afgesproken dat er een nieuw noodfonds wordt opgericht met zo'n 450 miljard euro daarin. 350 miljard daarvan is al toegekend aan Monti, een (voormalig) topman van Goldman Sachs èn Coca Cola.

Er blijft dus niet veel over voor andere landen, mochten die in de schulden geraken. Elk land dat in het verdrag staat genoemd heeft inspraak maar uitsluitend 'Merkozy' heeft vetorecht. Dat wil zeggen: als Frankrijk of Duitsland zich weigert aan de zelf bedachte bepalingen te houden en de andere leden willen hen een boete opleggen dan kunnen Merkel en Sarkozy dat idee zonder enige consequentie naast zich neer leggen. Handig, hoor!

Merkozy doet mij wat denken aan Vladimir Poetin. Op 31 december 1999 kwam deze 'veiligheidsadviseur' (en voormalig (?) hoofd van de KGB) aan de macht toen Boris Jeltsin plotseling zijn aftreden bekend maakte. Beetje verdacht, maar goed. Op gegeven moment had Poetin zijn twee termijnen van vier jaar als president erop zitten waarna hij zijn 'goede vriend' Medvedin naar voren schoof als nieuwe president. Die stelde prompt voor dat elke volgende president voortaan twee maal zes jaar mag blijven zitten. En wie is er nu de eerstvolgende kandidaat? Jawel, Vladimir Poetin!

Momenteel loopt er een onderzoek naar mogelijk verkiezingsfraude bij de verkiezingen die op het randje door de partij van Poetin gewonnen zijn.

Er is maar één serieuze tegenkandidaat maar ja, als die nu opeens zomaar vanzelf een 'ongelukje' krijgt...

Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.