Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, juli 08, 2014

Discrimeren mag!

Vandaag was een goede dag! Het mooiste nieuws van vandaag is dat oudste dochter in plaats van te blijven zitten in de eerste van het VWO alsnog naar de tweede klas over mag. Al is het de HAVO op een andere school. Zeker geen schande en sowieso minder erg dan blijven zitten. Toch? Verder sprak ik met een dame van een artiesten managementbureau en zij wil mij graag in haar stal opnemen. Vanaf nu dus geen entertainment-opdrachten meer in ruil voor 'een gratis vermelding op de website van een nachtclub en twee gratis consumpties' maar voor echte pecunia. Vanuit Hoofddorp direct door naar Amsterdam en bij een stichting gebabbeld over een mogelijke toekomstige aanstelling als deeltijd office manager en bij het openbaar vervoerbedrijf (tsja, gewoon met een trambestuurder kletsen kan leuke dingen opleveren) nagevraagd of zij wellicht nog iemand kunnen gebruiken om kaartjes te verkopen achterin de tram. Met een buurvrouw en haar vriend een driehoeksruil gedaan met ladenkastjes
en een stukje in de regen gelopen terwijl ik bij thuiskomst weer een paar sollicitatiebrieven schreef. Ik reageer nu op vrijwel alles.

'Bij gebleken geschiktheid geven wij de voorkeur aan een man'. Als dat in een vacature staat wordt het bedrijf in kwestie aangeklaagd wegens discriminatie want je mag nu eenmaal vrouwen niet achterstellen in een land waar gelijkheid een groot goed is dat bij wet wordt beschermd. Vreemd, want 'Bij gebleken geschiktheid geven wij de voorkeur aan een vrouw' in een advertentie zetten is geen enkel probleem en wordt vaak zelfs aangemoedigd. Natuurlijk vooral bij beroepen waarin relatief weinig vrouwelijke werknemers te vinden zijn. Maar in het onderwijs is er een overschot aan vrouwen. Waarom dan niet specifiek naar mannen mag worden gevraagd is eigenlijk een juridisch raadsel omdat het omgekeerde wél mag! 
Daarop voortbordurend: mag een café iemand de toegang weigeren op basis van zijn of haar sekse? U zou zeggen van niet. Toch mag een café zeggen 'Verboden voor mannen'. Omgekeerd mag uiteraard niet. Een organisatie voor vrouwenrechten mag een man weigeren voor een bestuursfunctie. Maar mag een homorechten organisatie een hetero weigeren aan te nemen? Nou, nee natuurlijk. Dus waarom die uitzonderingspositie voor vrouwen? Zij zij dan werkelijk zo ontzettend zwak dat de wetgever zich verplicht voelt hen op alle mogelijke manieren te beschermen of is de wetgever een enorme macho die er van uit gaat dat 'die zwakke typetjes' niet voor zichzelf kunnen opkomen?
Ik dacht toch echt dat discriminatie verboden was in Nederland maar blijkbaar vergis ik mij.
Wat is uw mening in deze?
In de serie Onbekende Helden is het vandaag de beurt aan Robbert Dijkgraaf, wellicht Nederland's beroemdste wetenschapper. Niet alleen een zeer sympathieke man, een leuke vader en echtgenoot maar leider van het gerenommeerde Institute of Advance Studies. Door deze man is wetenschap verworden van iets voor studiebollen naar iets dat iedereen leuk kan vinden en kan doen!

Het cadeautje van vandaag is een nummer van de Nederlandse band Claw Boys Claw: