Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, februari 18, 2010

Zeehondjes

Nog even over de foto's van gisteren: Ik sta op allemaal behalve op de eerste en de laatste...Vandaag sprak ik tijdens het werk met een fotograaf die stond te fotograferen waar ik stond te werken;

Vandaag was ik in Cinema Paradiso voor de lancering van het nieuwste boek van Nicolló Ammeniti; Een bijzonder amaibel heerschap die zo goed was mijn exemplaar van een ouder boek van hem nog even te tekenen. Bij de presentatie was ondermeer mijn lokale sigarenman aanwezig (met zijn vrouw), diverse schrijvende Bekende Nederlanders en twee dames (Waaronder de zeer getalenteerde Lex Empress!) met wie ik eerder heb mogen werken in Cannes, een paar jaar geleden.

De middag werd mede veraangenaamd door ober Antonio (Sgcroppino is bueno!) en garderobe-dame Annabel. Op het einde van de dag werd mij nog een lift naar huis aangeboden maar Cinema Paradiso is voor mij maar 20 minuten lopen.

De regering lift mee met Wilders door nu "Het Nederlands" in de grondwet te willen verankeren (met een aanvullende bepaling voor het Fries). Het Drents, Gronings, Zeeuws, Hagenees en bijvoorbeeld het Limburgs maken vanaf dan officieel geen deel uit van de Nederlandse Cultuur. De mensen van Taalpost (Genootschap Onze Taal)
hadden een aardige reactie:

"Tja, sinds de multiculturele samenleving van de nineties door Pim Fortuyn en plein public passé werd verklaard (dat was echt een eyeopener voor het establishment), is het opeens extreem salonfähig (excusez-moi: bon ton) geworden om als politiek statement fulltime te showen hoe trots je wel niet bent op Nederland – dus qua timing is dit plan niet eens zo shocking".

Taal is fascinerend. Als iemand bijvoorbeeld zegt:"Ik heb gisteren een meisje in de problemen geholpen", heeft dat meisje nu dan problemen of zijn die juist verholpen? En neem het woord "toiletgeluiden". Zijn dat geluiden die mensen maken of zijn dat geluiden die het toilet zélf produceert? Bij de krantenkop "Politie schiet na overval op juwelier" dacht ik heus dat de juwelier nu in het ziekenhuis lag met een politie-kogel in zijn lijf. Bedoeld werd echter dat de politie na een mislukte overval schoot op de verdachte juwelendief. Verwarrend.

Er heerste ook enige verwarring rond de dood van en inmiddels bekende rodelaar die stierf tijdens een trainingssessie op de Olympische Winterspelen.

De tragische dood van sportman Nodar Koemaritasjvili was een ongeluk. Die dingen gebeuren. Zo zullen er glazenwassers van ladders blijven vallen en bouwvakkers van stijgers. Er zullen ook altijd soldaten gedood blijven worden en huisvrouwen na het vallen van keukentrapjes.

Uiteraard zijn er nu weer mensen die heel hard roepen dat rodelen verboden moet worden omdat het zo'n gevaarlijke sport is. Vrijwel elke activiteit is "gevaarlijk". Elk jaar sterven er alleen al in Nederland rond de 180 mensen tijdens het sporten. Vooral de hartaanval op het voetbalveld is berucht. Sporten kost de Nederlandse samenleving ontzettend veel geld aan het oplappen van amateursporters en gemiste arbeidsuren. Bijna net zoveel als verkeersongelukken, namelijk zo'n 600 miljoen. Sporten in het algemeen dan maar verbieden?

Laten we ook ramen lappen en stijgers bouwen maar verbieden. Wie het toch doet moet voortaan een hogere ziekenfondspremie betalen. De kans is namelijk groot dat die mensen vaker gebruik maken van medische voorzieningen. Om diezelfde reden zijn er mensen die vinden dat rokers meer premie moeten betalen. Diezelfde mensen die dat vanuit de kroeg roepen vinden echter niet dat alcohol-drinkers meer premie moeten betalen. Of sporters, die immers een verhoogd risico hebben op blessuren. Of niet-sporters omdat die doorgaans een slechtere conditie hebben en daarom de maatschappij meer geld kosten. Of zeikerds, omdat die doorgaans vaker last hebben van hun hart....

De machinist die betrokken was bij het dodelijke treinongeluk bij het Belgische Halle was vermoedelijk door een rood sein gereden. Velen geven de schuld aan het niet-werkende automatische afrem-systeem en aan de bazen. Eigenlijk vreemd. Als een automobilst het rode verkeerslicht negeert, geven ze dan de autofabrikant of de Minister van Verkeer de schuld? Nee natuurlijk; De automobilist zal gewoon moeten betalen voor zijn of haar fout. Zo hoort dat nu eenmaal.

"Ja maar het was maar net rood en bovendien heb ik haast", zei de automobilst die ik aansprak op zijn gedrag. "Een beetje zwanger is ook zwanger", bracht ik daar tegenin. "En het zou toch wat zijn als je regels mocht negeren, elke keer dat je haast hebt." Hij ging verder:"Ja, maar meestal houd ik mij netjes aan de regels. Ik ging maar eventjes in de fout."-"Mijn ex ging in een jaar tijd maar vijf keer vreemd met evenzovele mannen. Dus 360 dagen was zij mij trouw en ik moest maar niet zo zeuren. Bovendien had Hitler maar een paar seconden nodig om de opdracht tot "oplossing van het Jodenvraagstuk" te ondertekenen." Toen was-ie stil. De loser.
(Niet echt een goede vergelijking, natuurlijk. Maar stil was -ie toen wél.)

Ik vind ze wel grappig, die mensen die zo krampachtig proberen hun eigen gedrag goed te praten. Neem nu die zogenaamde "dierenvrienden" (Er zijn ook oprechte hoor maar die vormen een minderheid);

En daar zitten ze dan in de McDonalds met hun kipstukjes, gympies en leren jekkers. Zelfvoldaan omdat ze hebben meegelopen in de anti-bont demonstratie. Geen moment staat ze erbij stil dat er kippen en koeien geleden hebben zodat zij prettig kunnen voelen. Maar ja, kippen en koeien zijn nu eenmaal niet schattig. In tegenstelling tot hermelijnen, vosjes en zeehondjes.

Deel dit stukje