Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 28, 2022

Wat is een cultuur?

Er zijn ontzettend veel culturen en subculturen.
Iemand die vindt dat immigratie strikter moet worden gereguleerd is niet per se een racist.
Iemand die vindt dat 30.000 Oekraïners die een oorlogssituatie ontvluchten wél welkom zijn maar 150 Syriërs die een oorlogssituatie ontvluchten niet is dat hoogstwaarschijnlijk wel. Of gewoon een dom iemand die populisten napraat. 

Ook binnen onze landsgrenzen zijn er diverse culturen en subculturen. Ook al denkt u van niet, ook u behoort tot een 'cultuur'. Misschien vindt u zichzelf wel een toonbeeld van 'de Nederlandse cultuur'. Maar het lijkt mij sterk dat u kunt zeggen wat dat inhoudt. Betekent dat voor u windmolens, klompen en in vol ornaat overwinningen van het Nederlands nationaal hockeyteam en Koningsdag vieren?

Betekent voor u 'gek zijn op de Nederlandse cultuur' dat u een hekel heeft aan andere culturen?

Misschien was u vroeger (of nog steeds) punker of gaf u uw geld liever uit aan voetbalplaatjes dan aan tatoeages. Hoe het ook zij, behoren tot een cultuur is volstrekt normaal. Al is het maar vanwege de in elk mens ingebouwde behoefte om ergens bij te horen. Al is het maar bij de groep die graag roept nergens bij te horen.

Er zijn ook subculturen die als belangrijkste kenmerk hebben dat zij zich afzetten tegen andere subculturen. Zo zet de subcutluur 'racisten' zich graag af tegen 'buitenlanders'. Waarmee zij overigens buitenlanders met een donkere huidskleur bedoelen. Nederlandse racisten hebben niets tegen bijvoorbeeld Noorse of Engelse racisten 'want dat zijn geen buitenlanders maar blanken'. 

Meestal vinden mensen hun eigen (sub)cultuur belangrijker dan andere culturen. Hun eigen cultuur moet dus behouden blijven. Als daardoor een andere cultuur ten onder gaat, dan is dat maar zo.

Sommigen willen niet betalen voor kunst en cultuur die hen persoonlijk niet aanstaat. Maar uiteraard mag er van algemeen belastinggeld wél worden betaald voor kunst en cultuur die zij zélf leuk vinden. Zo vinden velen dat kleinkunst niet gesponsord hoeft te worden 'want wat heb ik aan kindertheater in Amsterdam terwijl ik zelf in Rotterdam woon en geen kinderen heb?' Maar voetbal is blijkbaar heilig dus daar mag best 300 miljoen euro per jaar van ons gezamenlijk belastinggeld heen voor het onderhoud van stadions, de kantines van kleine lokale clubs en de hekken en politie-agenten die 'voetballiefhebbers' in bedwang moeten houden.

Punt is natuurlijk dat 'kunst' en 'cultuur' subjectieve begrippen zijn. Bijna geen enkel mens vindt exact hetzelfde leuk als een willekeurig ander mens. Dus waarom zou de schildercultuur zichzelf moeten bedruipen maar moet voetballen behouden blijven 'omdat dat nu eenmaal wezenlijk deel uitmaakt van de Nederlandse cultuur.'?

Er valt iets te zeggen voor het argument van sommigen dat een theater dat zichzelf niet kan bedruipen dan maar eigenlijk de deuren moet sluiten. Maar weiger je als gemeente voetbalbedrijf Feyenoord 165 miljoen (klik) te geven voor onderhoud van De Kuip, dan schreeuwt men om het hardst dat het stadion een deel is van de Nederlandse cultuur en daarom behouden moet blijven.

'Geen subsidies voor cultuur!
En onze cultuur moet behouden blijven!'


Tot welke (sub)cultuur (of meervoud natuurlijk) behoort u zelf en is er een (vorm van) cultuur waar u wat moeite mee heeft?


=====================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels