Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, april 23, 2023

De week voorbij

U zou misschien graag volmaakt willen zijn. Net zo volmaakt als uw favoriete filmster of wetenschapper. Bedenk dan het volgende: een vrouw loopt over een dor stuk land met twee kruiken middels een stok gedragen over haar schouder. In beide kruiken zit water om mee te nemen naar haar dorp. Zij is net bij de rivier geweest en moet nog een paar kilometer lopen. Eén van de twee kruiken is zo goed als nieuw en houdt het water prima binnen en koel. De andere kruik is iets vaker gebruikt en er zitten kleine barstjes in. Daardoor sijpelt heel langzaam steeds een klein beetje water naar buiten. De vrouw loopt stevig door maar moet op gegeven moment toch even halt houden. Puur van vermoeidheid.

Terwijl zij aan de kant van de zandweg zit uit te hijgen kijkt zij in de richting van het pad waar zij vandaan komt en ziet nu pas dat aan de kant van de gebarsten kruik plantjes omhoog komen uit de dorre grond. Blijkbaar was het langzaam druppelen van water uit de gebarsten kruik voldoende om hier leven te laten ontstaan.

De moraal van het verhaal mag u zelf bepalen. Voor mij betekent het dat er schoonheid zit in imperfectie en dat elk mens anders is en iedereen min- en pluspunten heeft. Je daarvan bewust zijn is een kunst die niet iedereen beheerst. Sommigen noemen zichzelf 'vastberaden' terwijl zij feitelijk halsstarrig zijn. Het is vrij normaal om wat minder leuke aspecten aan jezelf mooier voor te stellen dan die zijn. Dat heet ook wel 'whitewashing'. 

'Whitewashing' is de Engelse term die zoiets betekent als 'vergoelijken'. Maar meer Nederlanders kennen de term 'whitewashing' dan het wat archaïsche 'vergoelijken'. Een voorbeeld is pesticiden geen landbouwgif noemen maar ‘gewasbeschermingsmiddelen' (klik) zoals Big Agro...pardon...BBB doet. Maar whitewashing heeft vooral vaak betrekking op het opzettelijk weglaten van wezenlijke data. Of zelfs van complete rapportages.

Kent u (al dan niet op uzelf betrekking hebbende) voorbeelden van whitewashing?

=========================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels


=================
Maandag moest de wekker mij wekken. Er waren deze dag namelijk geen wegwerkers voor de deur. Ik miste ze. Na ontbijten en zo ging ik naar de huisartsenpost. Daar in de buurt staat dit metalen kunstwerk. Dat stiekem een electriciteitshuisje herbergt:
Daar vandaan lopend, liep ik dit keer met een kleine omweg door een park. Gewoon, omdat dat kon:

Vervolgens een uurtje onderweg om boodschappen te doen, waaronder voor mijn goudvissen. Die verdienen het ook wel eens wat verwend te worden. Met wat vers grind en zo.

Onderweg sprak ik een paar minuten met een buurman annex vriend van mijn moeder zaliger. Hij als Surinamer en zij als Indonesische deelden hun liefde voor 'makan makan'. In enkelvoud betekent het woord 'eten', in meervoud 'voedsel'. Maar ook het werkwoord 'eten', de handeling dus, zo heb ik begrepen. Praktische taal, dat Indonesisch. 

Onderweg naar huis lopend belde ik een paar mensen. Dan hoefde dat eenmaal thuis niet meer. Handig want ik was nog maar net thuis toen een vriend door mijn slaapkamerraam naar binnen klom. Voor een knuffel en hulp met zijn boekhouding. Met kletsen erbij en al was de klus na zo'n drie uurtjes geklaard en kon ik de vergadering van de Geheime Jongensclub voor die avond voorbereiden. 

Daarna had ik zelfs nog tijd voor een rondje Twitter. Een paar zogeheten 'trollen' hadden mij uitgedaagd maar die negeer ik gewoon. 'Trollen' zijn ontzettend domme, en vaak racistische, mensen die zich ontzettend vervelen, zelf nooit iets zinnigs zeggen maar uitsluitend lopen te 'stangen': nare commentaren plaatsen als 'Kaag is een heks!' en zo. In de hoop vriendjes te worden met andere sukkels. Puur om ergens bij te kunnen horen. Zielig eigenlijk maar vooral irritant. Veel verder dan 'Thierry heeft gelijk!' en 'Alles is de schuld van asielzoekers!' komen hun bekrompen geesten niet. Gelukkig zijn de meesten op Twitter wél in staat om heuse meningen te vormen. Of je het daar al dan niet mee eens bent is een tweede.

Dankzij een meneer die een beetje moest huilen omdat zijn Grote Verlosser wat kritiek voor de kiezen kreeg - standaard reactie van volgelingen van cultleiders: gaan huilen/boos gaan stampvoeten wanneer hun held door de mand valt - in het programma Even Tot Hier (klik) ben ik het gaan kijken. Anders kijk ik zelden televisie. Dus dankjewel, meneer Witkamp!
Alstublieft niet Even tot Hier kijken als u BBB heeft gestemd 'omdat Caroline ons wel even gaat verlossen en opkomt voor Boeren en Burgers want dat staat in de naam van de partij!' Voor iedereen die dus niet heeft nagedacht bij het stemmen voor Provinciale Staten 2023. Advies: kijk het pas wanneer u heeft geleerd om zelfstandig na te denken en weet wat 'zelf onderzoek doen!' daadwerkelijk betekent.

Komisch is dat 'Het Volk' nu volledig in de war is want een nieuwe complottheorie luidt dat 'ze' (de Elite, het WEF, George Soros, de EU...kortom 'de Joden! 😱 ' onze huisdieren allemaal willen vermoorden!' Maar wat blijkt er nu écht? Het is Caroline van der Plas die de schuld van de problemen met de Nederlandse natuur legt bij...huisdieren! En wandelaars die van de natuur willen genieten.  


Er waren meer onderwerpen in het programma. Maar enfin, kijkt u zelf. Of niet, natuurlijk. Bijvoorbeeld als u iemand bent die doodsbang is voor feiten.

's Avonds werden ik en mijn Broeders dankzij de Broeder die de inleiding verzorgde (vandaar de term 'Broeder Inleider') met interessante feiten én meningen geconfronteerd. Echt zo'n avond waarbij je blij bent dat je woorden als 'homeostase' niet hoeft op te zoeken. Al is het prima natuurlijk om te vragen wat dat woord betekent. Zonder voor 'dom' te worden versleten. Dat is namelijk wat anders dan 'onwetend'.

Door een logistiek ongelukje vond de bijeenkomst niet plaats in onze reguliere vergaderzaal maar in de Werkplaats.Waarvan u hier een stukje plafond ziet:

Sommige Vrijmetselaren noemen het nog steeds een Tempel. Maar wij besloten dit oude woord voor 'Werkplaats' te vervangen door...eh...'Werkplaats' om te voorkomen dat buitenstaanders denken dat wij een religieus genootschap zijn.

Een boeiende avond wederom. Die werd afgesloten met het gezamenlijk nuttigen van een drankje:
Dat niet werd geschonken in zogeheten 'kanonnen'. 

Die gebruiken Vrijmetselaren bij speciale gelegenheden.

Al met al voor mij een vrij normale dag. Die er - uitgesplitst in uren en om mijn lezers een idee te geven van mijn dagindeling - zo uitzag:

'Huh? Nam jij dan helemaal geen tijd voor ontspanning tussen half negen 's ochtends en half twaalf 's nachts?' Natuurlijk wel. Want ik wandelde, bewoog mij voort op sociale media, kletste wat met de vriend die ik mocht helpen met zijn boekhouding en leerde woorden in andere talen. En borden wassen vind ik ook best ontspannend.

Dinsdag mocht ik een andere vriend helpen. Niet alleen met het ledigen van een pot koffie en het knabbelen van een koekje (oké, ik had er twee) maar ook met een computerprobleempje. Hij bleek één van de vele slachtoffers van een groep hackers. Dus ik hielp hem af te komen van een stuk 'malware' op zijn PC en draaide een schoonmaakprogramma. Dat nog liep te draaien terwijl ik weer naar huis ging. Waarbij ik langs deze gracht kwam:

Thuis mocht ik beginnen aan een online training ten behoeve van de nieuwe baan waarin ik onlangs zal starten. Ter ontspanning tussendoor verwerkte ik mijn als Secretaris gemaakte aantekeningen van de avond ervoor tot een leesbaar verslag. Want je moet toch wát met je vrije tijd, nietwaar? Water verversen van het aquarium bijvoorbeeld. Waar ik niet alleen mijn planten (die zijn dol op aquariumwater) maar zeker ook mijn goudvissen blij mee maakte:
Al keken zij wat verbaasd: 'Ik kan weer meer dan vijf centimeter voor mij uit zien. Jij ook, mijn geschubde maatje? Waaaah!'

Iets minder blij was ik met het opnieuw moeten instellen van mijn wekker, inclusief de twee verschillende alarmtijden die ik er in had geprogrammeerd. 


Was even vergeten dat - vanwege nieuwe bekabeling - wij een uurtje geen stroom hadden in het woonblok. Dus. Gelukkig is er dan visitepoes Mozes Kriebel om mij een beetje minder chagrijnig te maken. Al ben ik minder blij met sommige aspecten van haar bezoek aan mijn woning:
Hoe verwijdert u kattenharen uit (be)kleding?

Natuurlijk beantwoordde ik wat berichten en maakte wat afspraken met deze en gene. Om de dag af te sluiten met het bellen van mijn beste vriend in verband met diens verha...verjaring en een aflevering van The Mandalorian te kijken voor ik mijzelf vlijde in de armen van Morpheus.

Woensdag werd ik - als vanouds - rond half acht gewekt door de wegwerkers aan mijn slaapkamerraam. Ik begon mij al zorgen te maken: 'Zouden zij al klaar zijn en ik hun 'grappen' over vrouwen, homoseksuelen, moslims en mensen met een donkere huidskleur moeten missen?' Maar gelukkig.  Ontving een brief van de gemeente: 'De werkzaamheden aan uw straat duren tot eind november 2023.' Ha, fijn! NOT.

Dan maar even mijn humeur verbeteren met een kop koffie en een rondje Twitter. Ik werd niet teleurgesteld: 'Ongelooflijk niet, dat bekend is dat Baudet seks met mannen heeft (gehad) maar ook zijn meest homofobe aanhangers achter hem blijven staan!?' 'Of vóór hem natuurlijk, afhankelijk van hun voorkeurspositie.', was mijn antwoord. Wat tot enige hilariteit leidde bij wie de grap begreep.

Dat vind ik het leukste van grappen brengen: dat de meesten ze niet begrijpen. In een zaaltje overkwam het mij eens dat een paar mensen het direct uitgierden van de lol, een tiental wat grinnikte maar meer dan de helft elkaar verbaasd aankeek: 'Waarom was dat grappig?' Misschien niet zo aardig van mij, maar ik vervolgde met: 'Kijk, nu weten wij meteen wie er een IQ van boven de 110 punten heeft.' Niet iedereen kon die grap waarderen. Jammer.

De grap van de dag was voor ene Robbie. Niet alleen beweerde hij dat mensen helemaal geen insecten eten (terwijl de helft van de wereldbevolking dat regelmatig doet. En de andere helft door het nuttigen van snoep en koek waar insecten in verwerkt zitten onder hun Latijnse namen. Grappig genoeg zei Robbie niet alleen dat mensen nooit insecten gehouden hebben voor voedsel én dat zij al duizenden jaren insecten houden voor voedsel:

Hij beweerde ook een hekel te hebben aan 'gelukszoekers'. Terwijl hij zelf vanuit Nederland emigreerde 'om het geluk te zoeken in een ander land.' Hij probeerde nog tegen te sputteren: 'Ja, maar Slowakije is een soort provincie van de EU en dus geen echt buitenland.' 

Maar het kwaad was al geschied: ik had mijn slok koffie al proestend over mijn trui gemorst. Bovendien wil hij dat Nederland uit de EU stapt en haalt dus zelf zijn eigen argument onderuit. 

Noem mij maar onvriendelijk, maar wanneer mensen mij met de dood bedreigen 

zullen ze het krijgen ook: met woorden boor ik hun fragiele ego'tje zó ver de grond in dat zij Chinees moeten leren. Feitelijk een lokaal dialect dat gesproken wordt in een eilandengroep net buiten Nieuw Zeeland omdat je daar terechtkomt, mocht je vanuit Nederland recht door de Aarde zakken. Maar dat bekt minder lekker.

Had even mijn pleziertje met Robbie maar liet hem verder lekker sudderen met zijn racistische nonsens, al is hij laf en noemt zichzelf dus 'realist'. De ^%$*! gelukszoeker! 😁


Met een buurvrouw mocht ik weer een 'gered-pakket' halen: 
Omdat daar flink wat brood bij zat en ik nog brood in huis had, bakte ik wentelteefjes:

Geen zorgen: de foto van hoe het gerecht er de volgende ochtend uit zou zien, besloot ik niet te maken. Die blijft u dus bespaard.

Natuurlijk maakte ik afspraken met deze en gene, deed wat aan het huishouden en beraadde mij op een antwoord. Had namelijk een reactie (klik) gekregen op een antwoord dat ik stuurde toen een 'advocaat' mij verzocht de naam van een bekende oplichter te verwijderen van mijn weblog. Waarom staat advocaat tussen aanhalingstekens? Ik denk dat het iemand is die zich voordoet als zodanig. Een échte advocaat zet niet de url van een niet-bestaande website onder zijn e-mails, weet wat 'AVG' betekent en zet onder een officiële brief waarin hij iemand voor de rechter daagt niet 'met vriendelijke groet'. 

Het avondeten nuttigde ik in stilte, daarbij op woensdag vaak even denkend aan de vriend met wie ik lange tijd elke woensdag het avondmaal deelde maar die nu leuke dingen doet aan gene zijde. Hoewel hij daar niet in geloofde: 'Voorbij is voorbij', was zijn idee van een eventueel hiernamaals. Welke persoon of religie er ook gelijk heeft, zeer waarschijnlijk lijdt hij geen pijn meer. Dat is dan tenminste íets.

Met wat energie die ik nog over had, zette ik mij 's avonds aan het schrijven. Gewoon, omdat ik dat graag doe en voor de volgende ochtend geen afspraken had staan en dus iets langer dan anders in bed kon blijven liggen, al dan niet wakker.

Donderdag zag ik 's ochtends met mijn kop koffie onder handbereik dat er ontzettend veel mensen zijn die graag liegen om een punt te maken. Weten zij nu nog steeds niet dat zij daarmee alleen maar bewijzen dat zij geen punt hebben? Vaak zijn die mensen anoniem. Dat is vaak al een veeg teken. Vaak noemen 'andersdenkenden' zich 'patriot', 'realist' of gebruiken zij andere synoniemen voor 'dom liegebeest'. Niet een groep waar ik graag bij zou willen horen. Maar na de overname van Twitter door Elon Musk zie ik ze vaker dan ooit op mijn tijdlijn verschijnen. 
Honderden mensen namen dit bericht direct voor waar aan. Dus zonder 'zelf onderzoek' te doen. Of zelfs maar heel even na te denken. Triest. Iedereen die een paar seconden tijd besteedt aan onderzoek, ontdekt namelijk al heel snel dat het polariserende nonsens betreft. Hier de échte foto:
Wat is toch die obsessie van 'domrechts' met geslachtsdelen, seks en kinderen?

Stel je voor dat na twintig jaar je stamkroeg een nieuwe eigenaar krijgt. In de loop der jaren zijn tientallen mensen de zaak uitgezet vanwege hun misdragingen. De nieuwe kroegbaas zet de cafédeuren weer wagenwijd open voor ze. En heet zelfs een beruchte oplichter, dief en leugenaar weer welkom. Die ook nog eens tientallen zaken tegen zich heeft lopen voor aanranding en zelfs verkrachting. 

Natuurlijk kun je als fatsoenlijk mens dan die kroeg de rug toekeren maar dat betekent dat je je favoriete kroeg in handen geeft aan een flink aantal zeer onfrisse types. Dus je blijft zitten met je biertje en probeert af en toe wat tegengas te geven. Zelfs stoïcijns blijven zitten en je niet laten provoceren kan al helpen om het voor tuig minder interessant te maken om mensen lastig te vallen. Wat zou u doen wanneer dit scenario zich afspeelt in uw favoriete café, restaurant, buurthuis?

Helaas blijken veel (10%? 15%? En nee, ik heb het niet over IQ) mensen dom. Sorry, maar ik ga hun gedrag niet vergoelijken. Hier een paar goede redenen (klik) waarom het dom was (en is) om op BBB te stemmen. Waar het op neer komt: BBB is slecht voor én de kleine boer én voor de gewone burger. Ondanks de naam van de partij. De afkorting staat feitelijk voor BoerBurgerBedrog.

Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, zit BBB niet meer in hetzelfde pand als het marketingbureau dat hen gratis hielp (en toevallig Big Agro als grootste klanten heeft) maar op hetzelfde adres als Mondial Foods, een van de grootste Big Agro bedrijven qua vlees.

BBB partijvoorzitter Erik Stegink lukt het wonderwel om zijn werk als politicus niet in conflict te laten zijn met zijn commerciële werk (klik): mensen laten betalen om met biggetjes te knuffelen. En varkensworst te maken.

Een groot deel van de dag zat ik te werken met mijn gordijnen gesloten. Dan weten langslopende buren en vrienden dat ik even niet beschikbaar ben voor een babbel met een warm drankje. Praktisch. Ben namelijk nogal snel afgeleid en 'even een half uurtje thee drinken' wordt al gauw een uur. Vervolgens kost het mij een minuut of twintig om mij weer op mijn werk te kunnen richten. 

'Wel of niet het blogstuk verwijderen waarin ik schrijf over een vermeende oplichter omdat diens advocaat daarom vraagt?' was één van mijn taken deze dag. Ik besloot - na overleg - niet te reageren. Ik had tenslotte al zijn foto onherkenbaar gemaakt en zijn naam afgekort tot zijn initialen. Best vreemd, eigenlijk. Alsof je niet mag schrijven over Adolf Hitler maar ook je stukje moet verwijderen als je zijn naam afkort tot AH. Of anders een aanklacht krijgt omdat je Albert Heijn een slechte naam geeft.

Serieus: ja, de vermeende oplichter is niet veroordeeld voor zijn daden. Maar dat was Leopold II (klik) ook niet. Terwijl hij enkele miljoenen mensen heeft vermoord, gemarteld en onderdrukt. Inderdaad: een koning van België kon eenvoudig wedijveren met mensen als Hitler, Stalin en Mao. Maar kwam er ongestraft mee weg. Vraagje aan mijn Vlaamse lezers: staat in jullie geschiedenisboeken de waarheid over Koning Leopold II of wordt zijn gedrag vergoelijkt? Niet dat een eenvoudige - vermeende - oplichter die mogelijk tussen de tien en twintig vrouwen heeft verleidt voor niets anders dan persoonlijk financieel gewin zich kan meten met een notoire massamoordenaar maar het achterliggende principe is hetzelfde: is iemand onschuldig, puur omdat hij of zij niet in het gevang is geworpen voor wangedrag?

Extra voordeel van die gesloten gordijnen: een beetje energiebesparing én ik hoefde 's avonds niet de gordijnen te sluiten want die waren al gesloten. Maar een hele dag binnen zitten is ook zo wat, dus ik genoot van een wandeling in de buurt rond zonsondergang:

Vrijdag werd ik gebeld voor bevestiging: 'Zien wij jou op de kennismakingsdag op je nieuwe werk?' Uiteraard. En ijs en weder dienende natuurlijk.

Even later belde een vriend om door te geven hoe ik met het openbaar vervoer bij zijn woning kan komen. Voor een gezellige werkmiddag.

Natuurlijk diende er nog wat gedaan te worden in huis dus dat deed ik. Om vervolgens keurig een hele minuut voor de geplande tijd 

te vertrekken richting Landsmeer.

De geplande bus ging niet vanwege personeelstekort dus ik kon rustig even een verhaaltje (klik) bedenken. Het was vrijdag tenslotte.

'Hé, is buschauffeur niets voor jou? Ze hebben toch een tekort en jij zocht toch een baan?' Ik 'zocht' inderdaad. Bovendien is buschauffeur niet echt iets voor mij want vanwege mijn geringe gestalte kan ik kiezen: óf de pedalen bedienen, óf over het stuur heen naar buiten kijken. Onpraktisch. Hoewel de voorwaarden aanlokkelijk zijn, hoor: het betaalt maar liefst €14,10 per uur bruto, 

je werktijden zijn zeer onregelmatig én je hoeft tegenwoordig niet voor de opleiding tot bestuurder te betalen! Misschien heeft u het gemist maar er staat een ontroerend lieve extra beloning gemeld in de vacature: wie bestuurder wordt van een Amsterdamse bus of tram, hoeft van het commerciële OV-bedrijf GVB zelf geen kaartje te betalen! Onvoorstelbaar dat niet half Nederland zich direct aanmeldt als nieuw personeelslid.

In Landsmeer mocht ik genieten van het gezelschap, werd er door ons nog gewerkt óók en mocht ik genieten van koffie, bier en een heerlijk avondmaal.


Al met al was ik iets na elf uur 's avonds thuis. Waar ik een paar woorden Frans leerde maar ook Duits. En weer even kon grinniken om de humor van de mensen achter de bekende taalapp DuoLingo:


"Mijn oma heeft vier broers en zusters' wordt in het Duits blijkbaar 'Mijn oma heeft vier broers en broers en zussen' want 'geschwister' is zoiets als het Engelstalige 'siblings' en betekent 'broers en zussen'. Ik vind het maar verwarrend. Hoeveel broers en zussen heeft oma nu in godesnaam?

Ze is sterk, ze zuigt goed, is niet bang voor een beetje vocht, werkt graag met hard plastic hulpstukken en als ik op het juiste knopje druk is zij stil. Ofwel: ik ben erg blij met mijn nieuwe hulp in de huishouding:
Speelde even met mijn vers opgeladen nieuwe liefje en met mijn goudvissen en mijn visitepoes, voor ik aan het werk ging; een beetje voor mijn Loge maar ook voor mijn nieuwe baan: een online les over 'Agile leidinggeven'. Waarbij ik met een vraagje zat: op welk woord hoort de klemtoon in 'Regelmatig werkende software leveren': op 'regelmatig' of op 'werkende'? Zaterdag werd ik heerlijk uitgeslapen tegen tienen wakker. Dat tijdig naar bed gaan - is half twee 's nachts 'tijdig'? - blijkt toch voordelen te bieden. Ik voelde mij dan ook erg wakker toen ik een vriendin op de thee had. Net als bij velen is het ook voor haar nu mode om alles wat zij- als blanke, heteroseksuele, Nederlandse vrouw niet leuk vindt 'woke' te noemen. En - net als de mensen die net als zij maar gewoon de groep napraten - weet ook zij niet wat de term 'woke' betekent. Ik vind dat grappig: 'Zij zijn allemaal schapen en iedereen moet net als ik achter de kudde aanlopen!' Overigens zijn zij en ik goede vrienden en vinden wij beiden dat je vrienden best mag uitlachen wanneer die domme dingen doen of zeggen. Zij lacht mij dan ook best vaak uit. En terecht.

Mensen die roepen dat anderen moeten stoppen met 'woke' zijn én 'de ogen moeten openen!' lach ik graag keihard uit. 'Woke' betekent namelijk letterlijk: 'Is erg wakker, bijzonder alert, weet wat er speelt in de maatschappij, loopt niet als een dom schaap achter populisten aan.'😎Dus als er iemand 'niet wakker' is, zijn het wel de mensen die populisten nablaten en alles wat zij niet leuk vinden 'woke' noemen. Erg leuk om hen te vragen wat 'woke' betekent; dat weten zij niet zonder te moeten opzoeken wat hun favoriete populist daar ook alweer over zegt. 😉

Geen tijd meer om te scheren want theedrinken met een vriendin versnelt de tijd waardoor ik twee minuten te laat was op een afspraak:

Na ruim dertig jaar zag ik een vriendin weer met wie ik ooit in een heuse 'poesieclub' zat, een schrijverscollectief. 
Neen, zij ziet er niet uit als het heerlijke biertje dat bekend staat als 'Paasei', doch gaat niet graag op de foto. Dus dit plaatje schoot ik toen zij was toiletteren. Op locatie kletsten wij fijn bij en aten een tosti 

en voordat wij elk ons weegs gingen, liepen wij samen langs de diverse uitstallingen op de overdekte antiek & curiosamarkt waar wij hadden afgesproken:Omdat ik naar de lunchplek was gelopen én terug, had ik weer keurig een uurtje gewandeld die dag.
Thuis ging ik nog verder met de training voor mijn nieuwe baan. Een afspraak later die avond ging niet door dus ik had wat tijd voor mijzelf. Die ik misbruikte om wat te archiveren en zo voor de Loge. 

Ook mocht ik een stukje toevoegen aan een binnenkort voor te lezen verslag, op basis van wat 'Het Geweten der Loge' als samenvatting van de avond had geschreven. Omdat bij een verslag van een a4'tje het toevoegen van een verslag dat nog langer is dan het verslag zelf wat veel wordt, is het de taak van de Secretaris om een samenvatting samen te stellen van dat verslag. Als u dat nog volgt en zich nu niet verslagen voelt. Mijn samenvatting van de samenvatting van de (essentie annex intentie van de) avond luidde uiteindelijk:

'Wie zich verheft door neer te kijken op anderen, verlaagt slechts zichzelf als mens.' 

Omdat ik nog om 'woke' zat te lachen - en vooral om de mensen die niet weten wat dat betekent maar gewoon hun groepsgenoten nablaten - schreef ik er een Engelstalig gedichtje (klik) over.

Zondag was een heerlijk - bijna 'ouderwetse' zondag: uitslapen, huishouden, achterstallige mailtjes beantwoorden, vergadering voorbereiden, lezen, data sorteren en natuurlijk een beetje rondhangen op diverse nieuwskanalen en sociale media.

De Russische stad Belgorod moest worden ontruimd nadat diverse mensen gewond raakten bij een bombardement. Door een Russische bommenwerper (klik). Durven de Russen geen Oekraïense doelen meer te raken? De beelden ziend (klik) zou je dat bijna denken. 

Natuurlijk was er meer nieuws, het ene nog triester dan het andere. Oorlog is nóóit leuk, natuurlijk, ongeacht wie die start. Of beëindigt. Zo laaiden de gevechten in Soedan weer op. Gelukkig werd een handvol Nederlanders door onze overheid uit Soedan gered (klik). De Soedanese bevolking mag gerust uit elkaar gereten worden. Hadden ze maar een blanke huidskleur en/of een Nederlands paspoort moeten hebben. Eigen schuld. 

Een ander bericht dat mij opviel was de succesvolle poging van Elon Musk om iets sneller stuk te krijgen dan Twitter. Die microblogdienst stukmaken kostte hem een paar weken. Terwijl zijn mooie SpaceX-project binnen vier minuten - letterlijk - ontplofte. Maar wát je ook vindt van Musk persoonlijk, het is een bijzonder knap staaltje werk en letterlijk 'rocket science' om de mens de toekomst in te schieten. Ook komen er ongetwijfeld uitvindingen uit waar velen baat bij zullen hebben én zijn 'wij' een stapje dichter bij het bevolken van planeten buiten de Aarde. Even hopen dat wij die niet zo behandelen als de planeet die wij nu nog bevolken en er bijvoorbeeld niet meer grondstoffen uit halen dan de planeet zelf kan aanmaken.

Op Twitter was de lach voor de dag voor Piet Grasspriet. Mogelijk is dat niet de echte naam van de meneer die gelooft dat de Aarde plat is, 'ze' al decennia de wereldbevolking aan het uitmoorden zijn (zonder zich af te vragen waarom de meter inmiddels op ruim 8 miljard mensen staat) en dit soort juweeltjes van gedachten deelt:
Ondanks zijn overduidelijke gekte, heeft Piet honderden volgelingen die blindelings alles wat hij beweert voor waar aannemen. Als een stel makke schapen herhalen zij met liefde wat Piet roept: 'Wordt geen makke schapen!' En zelfs zijn 'boek' hebben zij gekocht. Daarin vertelt Piet 'de waarheid!' want 'wat weten wetenschappers nu helemaal van wetenschap?'

Moeten mensen als Piet tegen zichzelf in bescherming worden genomen? Waarmee potentieel honderden levens gered kunnen worden? Niet nodig. Ik denk dat Darwin dit varkentje wel kan wassen en en passent het gemiddeld IQ van de wereldbevolking kan doen stijgen. Zoals onlangs in Kenia (klik), waar een lokale variant op 'Piet' tientallen mensen het leven kostte. Uitsluitend omdat zij zo dom waren om alles te geloven wat hun 'Piet' hen vertelde. Meer dan 40 mensen (Klik. Waaronder kinderen) stierven een vreselijke dood omdat zij een 'wappie' op zijn woord geloofden. Intereressante manier om te 'bewijzen' dat 'ze' ons dood willen hebben.

Over 'doodgaan' gesproken. Die term is niet onbekend bij marathonlopers. Het is jammer dat de Nederlandse overheid - ongeveer vanaf het eerste Kabinet Balkenende - heeft besloten een Amerikaanse koers te varen en bijna alles over te laten aan de illusie van 'vrije martkwerking' want daardoor zijn er - ondermeer - uitzendrechten verkocht aan commerciële partijen. Gelukkig is er nog de BBC waardoor de gemiddelde burger wél kon kijken naar het marathondebut van Sifan Hassan. Die de marathon van London liep als 'opwarmertje' voor latere wedstrijden op de 5 en 10 kilometer. En op haar debut gewoon eventjes de volledige wereldtop het nakijken gaf. In een knallend nieuw Nederlands record!

Geniet u even mee?


Als ik wil schaatsen, vraag ik Sifan Hassan om de gracht achter mijn huis even aan te raken want die dame is zó 'cool'!

Deze relaxte dag sloot ik af met het kijken van Black Panther: Wakanda Forever. Waarin de VN en diverse zogenaamd 'beschaafde' landen even flink op hun oorlogszuchtige sodemieter krijgen. Heerlijk! 

Deze week staan wij stil bij het overlijden van Barry Humphries en Luc Sala