Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, april 10, 2024

Over de domheid der mensen

"Domheid is geen kwestie van kennis. We weten dat roken slecht is, maar doen het toch. Domheid is het vermogen tegen je eigen belang te handelen, met de dood als uiterste gevolg.” Wrang, maar er stierven daadwerkelijk mensen omdat zij in de verhaaltjes van rechtspopulisten geloofden en zich niet lieten vaccineren.

Het citaat komt uit dit artikel over domheid. Volgens de mensen die voor het artikel ondervraagd werden, was Famke Louise de meest domme Bekende Nederlander. Volgens Wappiepedia! is zij 'een influencer' maar wie zij verder is en of zij werkt voor haar geld weet ik niet. Weet u het?

Dom zijn is in mijn beleving niet hetzelfde als iets doms doen. Misschien is de schrijver van dit vodje bijvoorbeeld wel hartstikke intelligent en probeert hij of zij doelbewust domme mensen te verleiden op de PVV of een ander neo-fascistisch clubje te stemmen zodat Nederland naar de knoppen gaat.


"Wij geven om Nederland en het behoud van de Nederlandse taal dus Stop World Control!" Ik kan daar alleen maar om lachen. Heel hard. 

'Stop World Control' bleek - na onderzoek dat mij wel twee minuten kostte - het geesteskind van opperwappie David Sorensen. Dat is een Apostel van God, fervent jodenhater en racist. En dus hebben fascistische clubs als Forum voor Democratie, De Andere Krant, Hervormde Gemeente Twijzelerheide, Hart voor Vrijheid, De Gele Plu, en onder meer Moederhart zich bij hem aangesloten. 'Onze beweringen zijn gefactcheckt!' Dat klopt. En die factchecks brachten aan het licht dat alles wat David Sorensen en zijn clubje beweren gewoon onzin is. Typisch domrechts: niet aan feiten doen maar wèl een donatieknop op de website hebben. En uiteraard ontzettend dom zijn. Ik bedoel maar: een wereldwijde beweging opzetten tegen globalisme? Woehaha!


Deze 'zweefwappie' is - uiteraard - FvD lid maar ook aanhanger van het Creationisme en het Preterisme.

Zijn Moederhart, De Andere Krant, FvD en David Sorensen dan antisemitisch? Ach, ze vinden alleen maar dat 'de satanistische elite!' vanuit Israël opereert met werelddominantie als einddoel. 

Omdat het momenteel 'not done' is om antisemiet te zijn, hebben wappies het niet over 'Joden' maar zeggen zij 'globalisten' en 'de elite'. 

===============================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer 

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

==================================================================
Intelligentie heeft op zich niets met domheid te maken, al zijn opvallend veel domme mensen niet bijster intelligent. Onwetendheid is wéér wat anders. En minder 'dom' dan bewust niet willen leren. Dat zijn in mijn ogen de domste mensen: zij die weigeren te leren en na te denken. Wat is volgens u de domste groep mensen?

Een menselijke eigenschap (en vermoedelijk van meerdere diersoorten) is dat wij er automatisch van uitgaan dat de mensen tot wie wij ons richten hetzelfde intelligentieniveau hebben als wijzelf. Een misverstand natuurlijk want iedereen is anders. 

Het is een verklaring dat incompetente mensen zichzelf hoger inschatten en competente mensen vaker aan zichzelf twijfelen. Ook wel bekend als het Dunning-Kruger effect.

Ook ik lijd eraan. Zo denk ik graag dat anderen over dezelfde basiskennis beschikken als ik. Terwijl er toch ècht mensen zijn die denken dat het patroon op je trui effect heeft op de vorm van je schaduw.

Ik heb nogal eens de neiging om mensen op te voeden wiens ouders en leraren dat hebben nagelaten maar dat is helaas onbegonnen werk want Lena vertegenwoordigt zo'n dertig procent van de bevolking. Niet toevallig hetzelfde percentage dat in Geert Wilders de ideale Grote Leider ('Führer' in het Duits) ziet. Dus ofwel schudt ik de domheid van mij af, of ik volsta met uitlachen. Niet netjes misschien maar het voelt minder onprettig dan mij kwaad zitten maken. Dus dit was mijn reactie op Lena:

Ja, Lena. En als je een badpak met hartjes draagt, zie je alleen maar de hartjes in de schaduw op het strand. 

Voor wie denkt dat er geen dommere mensen bestaan dan Lena, Andrea gaat er overheen met: 'Op deze foto zie je de achtergrond niet bewegen, dat bewijst dat het CGI is!'


Meestal laat ik het gaan maar wat ik écht niet kan uitstaan is 'bodyshaming'. Prima om mensen niet aardig te vinden of hun ideeën af te keuren, maar hen uitlachen om hun uiterlijk vind ik het laagste van het laagste. Zeker als je niet eens weet waaróm je tegen iemand bent. En soms zeg ik daar wat van:

Beetje laag, niet? Mensen uitlachen om hun uiterlijk is bijzonder kinderachtig en toont alleen maar de onwetendheid aan van de mensen die hen uitlachen. Uit je hoofd, Rob: noem drie beleidsmaatregelen van Frans Timmermans waar jij tegen bent en vertel waaróm jij die slecht vindt. Als jij hem écht slecht vindt en niet alleen probeert mee te doen met het 'Weg met Timmermans!' hondenfluitje van rechtspopulisten, dan zal dat geen enkel probleem voor je zijn. Succes! 

Gelukkig voor hen kunnen ook domme mensen best ver komen in het leven. Neem bijvoorbeeld Elon Musk. Door puur geluk* werd hij 'De Rijkste Man ter Wereld'. 'Huh? Is hij dom dan?' Nou en of. Als in een discussie jouw beste argument bestaat uit: "Ik weet zeker dat het waar is want ik meen dat ik ooit op X er iets over gelezen heb", dan ben je echt niet het scherpste mes in de lade.

*Als de Zuid-Afrikaan een donkere huidskleur had gehad, hadden wij waarschijnlijk nooit van de naam 'Elon Musk' gehoord maar was hij hooguit verschenen als krantenkop in de trant van: '3 Jongemannen gedood bij bendegeweld in Johannesburg'. Als zijn vermogende ouders niet zijn auto's, opleiding, reizen en appartementen hadden gekocht, hadden wij waarschijnlijk nooit de naam 'Elon Musk' gehoord. En hem ook niet op straat herkend want dan had hij zijn oude gezicht nog gehad.


Over vermogen gesproken: trek je zijn leningen, giften en schulden daarvan af, dan blijft ongeveer over wat u en ik samen op de bank hebben staan. 

Mensen uitlachen om hun domheid is misschien niet zo slim van mij; welke definitie geeft u aan het woord 'dom'?