Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 26, 2022

Mag je wappies en andere gehandicapten uitlachen?

'Waarom heb jij je in hemelsnaam laten prikken? Weet je dan niet dat God voor alles zorgt en ons alles geeft wat wij nodig hebben?', werd mij onlangs gevraagd. En ik antwoordde: -'Als god had gewild dat wij over afstand konden communiceren had-ie ons gemaakt met een mobieltje in ons oor. Heb jij jouw telefoon te danken aan God of aan de wetenschap?' 'God heeft de wetenschap mogelijk gemaakt!' 'Precies. Net als de wetenschap die vaccinaties mogelijk maakte. Dus waarom twijfel jij aan een creatie van God?' Stilte.

Ben zó klaar met reliewappies! Of wat voor gekken dan ook.

'Als God had gewild dat wij onze neus en mond bedekten, had Hij ons wel zo gemaakt!' wist een boze moeder te vertellen op een ouderavond rond het thema 'Mondkapjes op school'. 
'God heeft jou ook hersencellen gegeven, dom wicht. Je beledigt Hem door die niet te gebruiken.', zou ik haar willen vertellen. Jammer dat je wappies geen wappies mag noemen 'want dat is niet netjes'. 

Maar waarom mogen zij wel mensen bedreigen, intimideren, uitschelden en voorliegen? Wie of wat gaf hen dat recht? Natuurlijk, gehandicapten zijn zielig en grapjes over hen maken is niet netjes. Maar als het nu gewoon een goede grap is? Discrimineer je wappies en andere gehandicapten niet wanneer je hen anders behandelt dan niet-gehandicapten?

'Hé, kun je niet uitkijken <woord dat niet zo netjes is>!', riep ik eens uit terwijl ik in de kroeg stond en iemand van achteren tegen mij aanstootte waardoor ik mijn biertje morste over mijn voorheen schone shirt. 'Ja maar ik zit in een rolstoel.', kreeg ik als smoes te horen. 'Wat jij wil, dan ben je een <woord dat niet zo netjes is> in een rolstoel. Maar kijk voortaan uit waar je rolt.' Waarop ik een nieuw biertje van hem kreeg en wij samen konden lachen over het voorval.

Persoonlijk vind ik dat het niet mag uitmaken wat voor huidskleur, seksuele voorkeur, IQ, leeftijd, lichaam of denkbeelden iemand heeft; ik vind dat je over iedereen grapjes mag maken. Zo lang het maar als grapje bedoeld is. Met mijn 1.40m ben ik uiteraard ook wel eens het mikpunt van grapjes. En nee, niet elk grapje is leuk maar zo lang het mij duidelijk is dat het als grap bedoeld is, haal ik glimlachend mijn schouders op. Of ik gier van het lachen en vraag de grap te mogen gebruiken in een toekomstige voorstelling.

Maar mensen die zó dom zijn dat zij zich op een 'Weg met mondkapjes!'- demonstratie op de foto laten zetten terwijl zij - 'Want je weet maar nooit, misschien hebben wetenschappers wél en populisten en werkloze dansschoolleraren géén gelijk' - een mondkapje dragen, mogen van mij gewoon keihard worden uitgelachen.
Leuk spelletje: zoek de mondkapjes die ik met omcirkelen gemist heb. Mondkapjes die aan de kin worden gedragen tellen niet mee. Maar halen wel het argument 'Een gezicht met een mondkapje ziet er erg raar uit dus daarom ben ik tegen' finaal onderuit.

====================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels