Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 13, 2013

Waaraan besteedt u uw tijd?

Een vers stukje van mijn hand is gisteren gepubliceerd op opiniesite Amsterdam Centraal: http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2013/11/12/hermitage Ditmaal schreef ik over de nieuwste Amsterdamse publiekstrekker: de Hermitage aan de Amstel. Er is onder meer een doorlopende voorstelling over mannetjesputter Peter de Grote, het grote voorbeeld van Vladimir Poetin. Zelf voel ik mij iets minder sterk dan deze heren.

Al een paar dagen voel ik mij wat zwak; hoofdpijn, verstopte neus...Daarom deed ik bij de sportschool (verbonden aan de fysiotherapie) setjes van tien in plaats van twaalf en op kantoor stopte ik op de eindtijd in plaats van vrijwillig een half uurtje te blijven om dingen nog even af te maken. Een buurtbijeenkomst gisteravond liet ik schieten ten faveure van wat eerder naar bed gaan.

En nu weet de NSA dat ook...;-)

Vrijwel dagelijks komen berichten naar voren over wie er door de NSA is afgeluisterd en om een of andere reden proberen de regeringen van Amerika en Groot-Brittannië het hele verhaal in de doofpot te stoppen maar de geest is uit de fles. Maar is het niet veel handiger als The Guardian en de andere kranten die over de papieren van Edward Snowden bezitten een lijst zouden publiceren met namen van mensen en overheden die níet door de NSA zijn bespioneerd? Dat scheelt inkt en is dus beter voor het milieu.

Vindt u het niet vreemd dat de NSA geen excuses heeft aangeboden voor de illegale acties die men blijkbaar al jarenlang uitvoert? Maar ja, misschien heeft men daar 'geen tijd' voor. Zoals zelfs gewone burgers nergens meer tijd voor lijken te hebben. Echt heel veel tijd kost het toch niet om 'Goedemorgen!' te zeggen tegen een buschauffeur? Of 'Dankjewel!' als iemand zojuist je drankje voor je heeft betaald? Of een deur open te houden voor iemand met een boodschappentas aan de ene arm en een kind aan de andere? Of een deur zachtjes achter je dicht te trekken? Al die acties kosten per stuk niet meer dan een halve tot enkele seconden maar toch zeggen mensen dat ze er 'geen tijd' voor hebben (En ja, ik heb de tijd genomen dat aan mensen te vragen.) 

Maar waar is men dan zo druk mee bezig? Werk kost ongeveer negen uren per dag. Slapen acht en huishouden twee. Ruim genomen. Blijven er vijf uren per dag over. En inderdaad: onderzoek toont aan dat mensen - in Nederland althans - gemiddeld drie uren per dag televisie kijken en twee uren internetten. Logisch dan ook dat men 'geen tijd' heeft om vrienden te bellen. Toch zonde van die zes reclameblokken van 7 minuten.

De cijfers zijn natuurlijk fictief want verreweg de meeste Nederlanders werken minder dan 40 uren per dag en besteden hooguit een uur per dag aan het huishouden. In de praktijk heeft men dus nog ruim twee uren per dag aan tijd over. Genoeg tijd om de winkeljuffrouw in de ogen te kijken bij het afrekenen zou je denken. Maar nee, de consument houdt de ogen gericht op het scherm van de smartphone en telt de 'likes' bij die ontzettend leuke foto van hun ondeugende kat want 'likes' hebben is belangrijker dan je sociaal te gedragen. En u, waar besteedt u uw tijd het liefste aan?