Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, december 30, 2020

Is er nu meer geweld dan vroeger?

'Er is zoveel geweld tegenwoordig! Gisteren is er in [plaatsnaam] wéér iemand neergestoken/in elkaar geslagen/doodgeschoten!'

Is dat zo? Is er meer geweld en agressie dan 10, 50, 100 of 1000 jaar geleden?
=============================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/ 
============================================

Er zijn meerdere antwoorden op die vraag. Zo is de registratie van geweldsdelicten verbeterd en wordt tegenwoordig ook verbale agressie meegeteld in de cijfers. Bovendien zijn er eenvoudigweg meer mensen dan vroeger. Stel dat 1 op de tien mensen te maken krijgt met geweld dan gaat het in absolute cijfers dus om meer mensen maar is er procentueel niets veranderd ten opzichte van enkele decennia geleden.

In de jaren '80 waren er meer terroristische aanslagen dan tegenwoordig maar er was nog geen sociale media en mensen haalden hun nieuws uit slechts een handvol kanalen en niet van honderden Facebook-berichten en duizenden Twitter-accounts. Gebeurde er iets buiten de eigen 'bubbel' dan wisten mensen dat eenvoudigweg niet. 

In de Middeleeuwen waren veel meer mensen dan tegenwoordig het slachtoffer van gewelddadige berovingen maar door de toename van straatverlichting en een verbetering van het politiesysteem is dat soort geweld enorm afgenomen.

Verder terug in de geschiedenis:14.000 jaar geleden in het gebied dat wij nu kennen als Soedan vond er een bloedbad plaats. Mannen, vrouwen en kinderen werden afgeslacht, vermoedelijk in een conflict om grondstoffen.

Kortom: zo lang er mensen zijn die meer willen hebben dan een ander zal er geweld zijn.

Een oplossing is niet makkelijk te geven. In elk geval is het gebruik van geweld om een einde te maken aan geweld bewezen ineffectief. Als dat namelijk wél zo was zou er al lang geen geweld meer zijn.

'Als geweld echt de beste oplossing was om een einde te maken aan geweld,
zou er geen geweld meer zijn.'
====================================================================

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

9 opmerkingen:

 1. Wie antwoord heeft tegen geweld mag het zeggen.

  Love As Always
  Di mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Agressie zit in de mens verweven. Daar komen we nooit van af.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als ik de verhalen van vroeger ken, was het handwerk, maar nu gebruiken ze alles en zijn ze met teveel tegen 1, en dat is pas slecht
  ヽ(° ͜>°)ノ*҉ Laten we elkaars lichtje zijn... ----ۜะะะۣۨ>

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. * Warme groetjes, de beste wensen voor 2021 en een @->- voor U.***

   Verwijderen
 4. Dit was een geweld...ig blogje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mensen zijn van nature agressief. We worden in het gareel gehouden maar bij sommige komt het er uit. Je merkt nu ook dat mensen niet meer zo vriendelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is er inderdaad altijd al geweest, zo keek ik gisteren nog naar de film. The Chicago 7, kende het niet, echt gebeurd, maar wat een geweld! En dat in de sixties, er is weinig veranderd.

  Oh ja, die film staat op Netflix, mocht je daar in kunnen loggen.

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweld is van alle tijden alleen de manier waarop veranderd en is meer dodelijk ;)
  Fijne jaarwisseling

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wacht dan wel tot je wél een oplossing kunt geven!Maar ja , dan kan even duren want is niet makkelijk zeg je.
  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht