Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 18, 2020

Wat zijn uw Pavlov-reacties?

Wanneer mijn mobieltje mij laat weten dat er een nieuw bericht binnen komt van mijn vriendin of een van mijn kinderen moet ik moeite doen een Pavlov-reactie te onderdrukken. Het komt namelijk niet altijd goed uit om alles te laten vallen waar ik mee bezig ben ten faveure van het oppakken van mijn telefoon.

======================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/ 

======================================================   
Dat effect is genoemd naar een onderzoeker die Ivan Pavlov heette. Hij ontdekte dat honden al begonnen te kwijlen als zij een belletje hoorden nadat hen was geleerd dat zij vlak na het horen van dat belletje iets lekkers te eten kregen.

Ook wanneer ik onrecht bespeur of - in mijn ogen - onterecht ergens van wordt beschuldigd, schiet ik in een Pavlov-reactie en wil ik direct actie ondernemen: mijn hartslag gaat omhoog, ik voel mijn spieren zich spannen...

Dat heb ik ook wanneer ik over straat loop en iemand zie die duidelijk hulp nodig heeft.

Er zijn vast nog meer zaken waar ik een Pavlov-reactie op heb.

Politici en andere marketeers weten heel goed wat mensen als u en ik 'triggered' en spelen bewust in op onze gevoelens van angst, onzekerheid, ons ego enzovoorts. Dat is al eeuwenlang heel normaal. U vermoedt dat u geen Pavlov-reacties vertoont? Let u maar eens op uw fysieke reacties wanneer u een reclamespot ziet of wanneer een politicus een nogal stellige oneliner uit.

Wat zijn uw Pavlov-reacties?


Meer lezen? Mijn verhalenbundels

3 opmerkingen:

 1. Ik weet dat ik met een mobiel ook gevoelig er voor kan zijn, dus vandaar dat ik mijn geluid altijd uit hebt staan.

  Love As always
  di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja, hier schrijf je wat
  ik denk dat ik dat allemaal wel heb
  maar ik heb aparte geluidjes op mijn gsm, dan weet ik wie belt
  en op mijn werk staat die op stil
  -Een @->- voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou ja, als ik toevallig al met de mobiel bezig ben, erg raar misschien dit, maar dan komt er meestal ook wel wat binnen bij mij. Maar als die op tafel ligt of ergens en ik ben met totaal andere dingen bezig, blijft ie stil, hahahaha Dus is dat nu Pavlov dan, of gewoon toeval dat ik er zelf toch al even mee bezig ben, al is het google even wat opzoeken, maar dan komt er een mail binnen of een appje... of iets van FB... nou goed dat dus... verder is het maar net waar ik mee bezig ben of ik direct reageer, vaker niet eigenlijk.

  Andere Pavlov, ja anderen helpen als ik denk dat het nodig is, maar dan vraag ik het ook eerst, want vaak willen mensen dat niet eens heb ik geleerd. In de supermarkt bijv.

  Als ik moet plassen ga ik toch wel snel naar een toilet als die in de buurt is, is dat ook Pavlov? :P

  Als de kat komt zeuren in de late middag in de keuken of bij mij en blijft zeuren kijk ik toch wel op de klok of het al tijd is, vaak is hij een uur te vroeg of hij zit nog op de zomertijd... in het nu.

  Als de bel van de voordeur gaat dan ga ik meestal toch wel even kijken wie er dan staat, hahaha Dus ja Pavlov genoeg!

  X

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht