Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, augustus 03, 2015

Wij veranderen anderen graag. Waarom?

Mr. Keating

De school van mijn zoon zet leerlingen aan tot zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Zo werden de jongelui zó onder druk gezet qua huiswerk dat zij uiteindelijk (en heel netjes) in opstand kwamen. Dit didactisch systeem zou zó kunnen worden uitgevoerd door de leraar Mr. Keating in The Dead Poet's Society, een schitterende rol van Robin Williams.

Omdenken

Berthold Gunster zou dit voorbeeld kunnen gebruiken in een boek over 'omdenken', de methode om een probleem te zien als gegeven en niet als iets dat 'opgelost' moet worden. Hoeveel ouders proberen niet het gedrag van hun kind (of zelfs van hun partner!) te veranderen omdat zij persoonlijk het ongewenst gedrag vinden?

Mensen zijn nu eenmaal verschillend van elkaar en dat niet kunnen (of willen!) accepteren is het échte probleem.

Verklaarbaar

Mijn zoon heeft absoluut een wiskundeknobbel. Maar ik niet. Nu kan ik in de boeken duiken en hopen dat ik over een paar jaar de helft weet van wat hij weet op dat gebied maar ik heb nu eenmaal meer met talen en cijfertjes dan met formules. Dat is geen toeval maar gewoon verklaarbaar:
http://www.nu.nl/wetenschap/3729424/onzekerheid-bij-wiskunde-deels-genetisch-bepaald-.html

Waarom willen wij anderen veranderen?

Ondanks dat wetenschappers er van overtuigd zijn dat iedereen anders is en mensen niet echt kunnen worden veranderd, blijven er mensen zijn die het tóch proberen:

Op straat zag ik twee mensen staan. Een man en een vrouw. Hij keek op een papieren kaart en zij keek op haar mobieltje. Dat zij opeens liet vallen. Ik verwachtte dat zij iets zou uitroepen in de trant van 'He, verdorie. Ik laat mijn mobieltje vallen!' In plaats daarvan riep zij haar partner ter verantwoording: 'Wat ben je toch een sukkel. Je zag toch dat ik mijn mobieltje verkeerd vasthield maar toch zei je er niets van. Door jouw schuld is-ie nu misschien wel stuk!' In plaats van haar tegen te spreken antwoordde de man: 'Sorry schat, je hebt gelijk. Ik had beter moeten opletten.' Mijn vraag aan u is nu: is die man een onderdanig watje, is hij gewoon heel erg aardig of is hij misschien gewoon heel erg slim of lui? Ik kijk uit naar uw visie!

In de serie 'onjuiste aannames':

Het gelukskoekje is geen Chinese uitvinding maar werd bedacht in Amerika.

En omdat er helemaal niets te maken heeft met het onderwerp van vandaag een klassiek liedje:

L.A. Style met 'James Brown is dead'

8 opmerkingen:

 1. Die man is erg slim ! Door zo te reageren vermijd hij een discussie waarin hij nooit gelijk zou krijgen. En kunnen ze zo snel mogelijk weer verder ...

  Mensen proberen veranderen heeft geen enkele zin. Men is hoe hij is.
  Je kunt wel zelf proberen iets aan je gedrag te doen wanneer je merkt dat anderen daar last van hebben.
  Als je doordat je moe bent steeds maar prikkelbaar bent kun je misschien proberen zelf iets te doen aan je moeheid waardoor het voor iedereen aangenamer wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Discussies vermijden kan slim lijken maar in geval van een relatie is dat niet zo. Hoe kan hij zich op zijn gemak voelen bij een vrouw waar hij niets kan of mag tegen in brengen ? Vroeg of laat ontploft de zaak en dan vallen er scherven die niet meer te lijmen vallen.
  Vlug maken dat hij wegkomt is hier mijn advies, voor zover dat van mij gevraagd werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat omdenken is een goeie zaak...doe er wat aan bij jezelf en je kan ook makkelijker met de ander omgaan...bv als je niet zo moe en prikkelbaar bent.

  Beter dan Sandra kan ik het niet omschrijven...een ander veranderen waarom zou je wat bijschaven kan misschien maar echt veranderen lukt never nooit nie...groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is op de korte termijn slim, want anders slaapt hij vanavond op de bank of buiten, maar voor de lange termijn, het zou manier van leven niet zijn.

  Love As Always
  di mario

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Whaaaaaaaaaahahahahaha die man is nog eens superslim als je het mij vraagt!

  ik kom niet meer bij, en is iets wat ik zelf ook zou kunnen doen trouwens als het mijn partner was geweest, beter zo dan een discussie op straat of whatever, zo totaal energie verspillend dan, zoiets.

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja lieve Terrebel, slim of juist niet, ik weet het niet. Maar één ding is zeker: als je niet uit wat op je hart ligt en heel diplomatisch blijft doen is het beslist slecht voor jezelf. Dan blijf je de dingen maar opkroppen en als die bom uiteindelijk losbarst kunnen er wel eens brokken vallen die met geen middel meer te lijmen zijn... dat weet jij als ervaringsdeskundige wel hé...

  OT: ja hoor, ik kende die historie van de echte Jan Klaasen wel:
  Volgens één theorie zijn de poppenkastfiguren gebaseerd op twee inwoners van de Jordaan, Jan Klaassen en Katrijn Pieters. Zij waren in 1686 in de Nieuwe Kerk getrouwd. Catharina woonde in de Tuinstraat, Jan in de Anjeliersstraat. Zíj dronk, en hij hield niet van hard werken. Jan Klaassen begon een poppenkast en vermaakte boeren, burgers en buitenlui met de uitbeelding van zijn rumoerige huwelijksleven. Hun huwelijk kende echter zoveel wantoestanden, dat de kerkenraad van de Amsterdamse hervormde gemeente op 21 januari 1706 besloot het stel ter verantwoording te roepen, en stelde het paar onder toezicht.
  Volgens een andere theorie was Jan Claesen oorspronkelijk een trompetter in het leger van Frederik Hendrik; later gaf hij samen met zijn vrouw Katrijn poppenkastvoorstellingen. Hij werd geboren rond 1634 en is begraven in Andel (Wikepedia).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, dat veranderen van mensen. Ik heb het nooit begrepen. Het begint al bij MIJN baardgroei waar ANDEREN altijd maar over zeuren. Het is verdomme mijn baard mijn gezicht.
  En die man is gewoon heel erg slim. Hij voorkomt verder gezeur en heeft zo nog een relaxte dag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Er zijn ook mensen die,omdat zij vinden dat andere mensen niét(goed)denken blijven proberen andere mensen te veranderen door ze aan het denken te zetten....

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht