Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, mei 05, 2015

Herdenking

Vandaag is het 5 mei en gisteren herdachten wij hen die hun leven hebben verloren opdat wij in vrijheid kunnen leven. Niet alleen de geallieerde soldaten die Nederland hebben bevrijd maar ook de Nederlandse verzetsstrijders, de buitenlanders die ons belangeloos hielpen en ook de Duitse burgers die in opstand kwamen tegen het Nazi regime. Inderdaad, niet alle Duitsers waren 'slecht'.

Hier een mooi stukje tekst over de ervaringen van Nederlanders tijdens de bombardementen.

En niet alle geallieerden waren 'goed'. Helaas waren er bevriende soldaten die zich schuldig maakten aan moorden, verkrachtingen en plunderingen. Bovendien kwamen zo'n 10.000 Nederlandse burgers om het leven doordat bommen van de geallieerden op verkeerde steden of woonwijken terecht kwamen. Je kunt je dan afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal. Maar toch: we zijn gered! Al ging die redding onder meer gepaard met de brute moord op een groot deel van de bevolking van Dresden.

De vraag is: mag je koste wat kost mensen 'bevrijden' door moedwillig duizenden anderen te vermoorden? Mag je een regime straffen door onschuldige burgers af te slachten?

Hoe had de wereld er uit gezien als de VS niet besloten hadden in Hiroshima en Nagasaki honderd duizenden onschuldigen om te brengen door atoombommen op hun hoofd te werpen?

Wat als de Engelsen, Amerikanen en Canadezen Hitler zijn gang hadden laten gaan? Laten wij daar eens bij stilstaan.Vandaag staan wij stil bij de miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

4 opmerkingen:

 1. Niet iedereen kan goed zijn. Dat kon je duidelijk merken tijdens, maar ook na de oorlog. Maar zelfs op dit moment is dat nog zo.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn schoonouders hebben de bombardementen in Berlijn meegemaakt en door hun verhalen weet ik wat een verschrikkelijke ervaring dat is. Dus eens te meer: los de onderlinge problemen op een diplomatieke manier op en niet met geweld, geweld lokt altijd weer nieuw geweld uit, is het niet nu, dan wel in de toekomst...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In elke orthodox is het percentage goede en slechte mensen procentueel genomen ongeveer gelijk. Dus zeker waren er genoeg goede Duitsers. Gelukkig maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja als iéder mens vreedzaam is heb je geen oorlog nodig maar helaas, net al veel vreedzame mensen herbergt onze wereld ook altijd oorlogszuchtige mensen, ik denk dat we die toch maar beter niét hun gang kunnen laten gaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht