Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

vrijdag, mei 08, 2015

Drinken (Een verhaaltje uit de serie 'Opa vertelt')

'Altijd leuk met u op de antiekmarkt, opa! U heeft altijd van die leuke verhalen! Zo kunt u vast wel vertellen wat dat oude bord met 'Verboden te roken' betekent.'
-'Natuurlijk kan ik dat, lieverd want opa kan alles! Nu ja, bijna alles...In opa's jeugd was het voor veel mensen heel normaal dat mensen een fijngemalen gedroogd plantje in een papiertje rolden, dat in de mond staken en dan door die zogeheten 'tabak' heen lucht naar binnen zogen. Zo kregen zij heel veel van de giftige stoffen teer en nicotine in hun longen.'
'Opa, ik ben geschokt! Wie dwong die mensen zo gevaarlijk te doen!?'
-'Niemand, schat. Dat deden zij helemaal zelf.'
'Maar dat was toch hartstikke gevaarlijk!?'
-'Dat klopt en velen gingen er zelfs dood aan. Toch verbood de overheid het niet want van elke verkochte 'sigaret', zoals die dingen heetten, ging er een beetje geld naar de schatkist.'
'Maar dat is toch verschrikkelijk, opa!? Al die arme mensen!'
-'Gelukkig zag de overheid na ruim honderd jaar in dat dode mensen geen belasting betalen en dus werd op steeds meer plaatsen roken verboden. Tot het op gegeven moment helemaal verboden werd. De tabaksindustrie probeerde nog krampachtig met rechtszaken te voorkomen dat zij inkomensverlies zouden lijden maar zelfs de burgers zelf waren niet meer zo dom dat zij dat zomaar accepteerden.'

'Gelukkig maar, opa!'
-'Ja, gelukkig maar. Hé kijk, een bordje met 'Verboden alcohol te drinken!'

==============================================
Meer lezen? Mijn auteurspagina 

7 opmerkingen:

 1. Voor iemand die niet in verbieden geloofd verwacht je er toch merkwaardig veel heil van als de overheid met verboden komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oke, die d van gelooft mag bést een t zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een misverstandje, denk ik Riet! Het gaat hier niet om mijn mening, geen feit of op wat voor manier dan ook echt is. Het is een fictief verhaaltje! Echt waar. Het zou toch wat zijn als de schrijver van Hannibal Lector zou worden opgepakt voor moord, niet? ;-) Goed weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wel een goed verhaal van Lector.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, opa kan wel mooi liegen dat de staat het toestond vanwege het geld. Welnee, bij een verbod zou er een illegale handel ontstaan, met nog veel gevaarlijkere stoffen er in.
  En er zijn mensen die rookten tot ze 100 waren, dat kwam ook voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Verboden te verbieden is mijn motto, ook als het om slechte dingen voor de mensen gaat, de vrije keuze vóór alles hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem12:13

  Goed verhaaltje, het mag van mij zo op een pakje gedrukt worden. Juist als er een keuze is, om iets wel of niet te doen, wordt er iig over nagedacht. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht