Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, februari 11, 2015

Over tradities

The Thief of Time van John Boyne is boek nummer vier van dit jaar en geeft een prachtig tijdsbeeld van onze recente geschiedenis. Gezien door de ogen van één man. Aanrader!

Gisteren hadden wij een gezellig etentje met vrienden: zelfgemaakte sushi! Vanmorgen had ik een meneer van het energieteam over de vloer. Met ons tweetjes verbruiken mijn zoon en ik minder gas en elektriciteit dan een alleenstaande in een vergelijkbare oude begane grond woning. Daar ben ik best trots op. Minder trots ben ik op onze lokale overheid (de gemeente dus) die heeft besloten burgers geen subsidie te geven voor vloerisolatie 'want te weinig mensen hebben profijt van zo'n regeling.' Maar intussen raken mensen ziek van hun koude tochtige en vochtige woning terwijl zelfs VVD-stemmers er van overtuigd zijn dat gezonde mensen harder kunnen werken dan zieken! Je zou er bijna van gaan protesteren. En protesteren doen mensen gelukkig nog wel eens. Sterker nog:

Het is oorlog. In Europa. Mensen schieten. Op elkaar. Om te doden. In Oekraïne. En wij? Wij hebben 'last' van een hele centimeter sneeuwval en een staatssecretaris (mevrouw Mansveld) die de NS en beheerder ProRail een hand boven het hoofd houdt terwijl fout op fout wordt gestapeld. De vraag is niet of de fout ligt bij ProRail of NS en hoe de fouten voorkomen kunnen worden maar bij welk bedrijf mevrouw Mansveld na haar politieke carrière een commissariaat of management functie krijgt: bij de Nederlandse Spoorwegen of bij ProRail?

Aan u de keus of u mijn opmerking als cynisch ziet of als realistisch.
Met politici die vooral eigenbelang nastreven gaan wij hard naar landen die wij ervan beschuldigen burgers niet serieus te nemen. Neem de recente zaak van Tweede Kamerlid Mark Verheijen die doodleuk toegeeft voor duizenden euro's onterechte declaraties te hebben ingediend en ruim 10.000 euro van een projectontwikkelaar heeft ontvangen maar van premier Rutte (Beiden zijn overigens lid van de VVD. Leuk om te weten voor wie volgende maand naar de stembus gaat) gewoon salaris mag blijven vangen als kamerlid: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/11/vvder-verheijen-declareerde-ten-onrechte-duizenden-euros/ Maar ja, is burgers bewust voorliegen niet een eeuwenoude Hollandse traditie?

'Dus jij wilt respect voor de puur Hollandse Joods christelijke tradities?' -'Nou en of!' 'En wat bedoel je daar precies mee?' -'Nou, eh...je weet wel.' 'Niet echt. Daarom vraag ik wat jij precies bedoelt met die uitspraak waar jij zo stellig achter staat.' -'Je weet heus wel wat ik bedoel!' 'Nee, echt niet. En ik vraag mij sterk af of je dat zelf wel weet.' -'Ik bedoel ermee dat ik vind dat ze van onze tradities af moeten blijven!' 'Wie zijn 'ze'? En wie zijn 'onze'?

Jij vindt dus dat de oude Hollandse tradities hersteld moeten worden?'
-'Ja, precies. Dat dus!' 'Eén van die oude Hollandse tradities is dat de man buitenshuis werkt en de vrouw thuis voor de kinderen en het huishouden zorgt. Die traditie moet dus hersteld worden?' -'Nee, natuurlijk niet! Niet elke traditie is goed.' 

'Heb jij voor mij een lijstje met tradities die moeten blijven en
tradities die moeten verdwijnen want het wordt voor mij verwarrend. Zeker als je eerst beweert dat alle tradities behouden moeten blijven en al binnen één minuut terugkomt van die uitspraak en uitzonderingen begint te maken.'
-'Nou, nu moet je niet zo moeilijk gaan doen, hoor!' 'Ik wil juist duidelijkheid. Is dat zo moeilijk te begrijpen?' -'Maar het ís duidelijk! Ik wil gewoon dat alle tradities behouden blijven!' 'Behalve dan natuurlijk die tradities die je wilt afschaffen.' -'Precies!'

3 opmerkingen:

 1. De traditie vieux moet blijven. Puur hollands.. ;-) Dat ouders kinderen opvoeden met harde hand mag van mij wel weg blijven. Of de zwarte piet (ja die mag van mij wel) met roe... die roe hoeft ook niet terug. Is het jou trouwens opgevallen dat die ineens er niet meer is... vroeger wel. En ik heb niemand er over gehoord. Is daar een paar mensen geweest die hier tegen geklaagd hadden. Omdat ze vonden dat de roe niet hard genoeg was of zo? Ik ga voor realistisch.. helaas.

  Love As Always
  Di mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar ter wereld het ook oorlog is, dat is altijd erg en moet stoppen.

  Maar ja, het moet stoppen en niet meer worden, en dat gevaar loert ook altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Interesseert je geen barst en je schreeuwt om het hardst de onvergelijktse te zijn.
  En wat je ook doet nooit is het goed, alle ouders trekken immers een lijn.
  Je loopt er als een schooier bij, met je jeans en je pet
  En hou er rekening mee, dat je het op die manier in de maatschappij niet redt.
  Maar wat trek jij je aan van dergelijke bekrompen huigelarij,
  In hun hart verzuchten ze zelf: Ach, waren wij maar zo vrij.
  Want ze zijn gebonden aan de buren en gebonden aan zichzelf.
  Aan hun streven naar succes, met hun zenuwen op half elf
  En gebonden aan familie, aan traditie en de rest
  In hun hele kleine kringetje EN DAT IS JUIST DE PEST.
  En je hebt geen das aan je nek en ze schelden je uit voor gek,
  Omdat je anders dan 'n ander wilt zijn.
  En je bent eigengereid en de manier waarop je vrijt, getuigt niet bepaald van hoogstaand fatsoen.
  Maar met het kuddevolk hoef je echt niet mee te gaan.
  En de manier waarop jij leeft, gaat ze ook geen donder aan,
  Want hun hele manier van doen is onnozel en dwaas!
  Want ze zijn gebonden aan de buren en gebonden aan zichzelf.
  Aan hun streven naar succes, met hun zenuwen op half elf
  En gebonden aan familie, aan traditie en de rest
  In hun hele kleine kringetje EN DAT IS JUIST DE PEST.
  © Armand

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht