Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, mei 05, 2014

Wij moeten beschermd worden tegen eigen verantwoordelijkheid

Ondanks de vermoeidheid na afgelopen weekend bezocht ik mijn moeder en daarna de tandarts waarna er kijkers kwamen voor het slaapbankje dat ik te koop zette op Marktplaats. De rest van de dag zal ik zo weinig mogelijk bewegen...

Natuurlijk stonden ook wij gisteren even stil bij de slachtoffers van oorlog tijdens de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen die van de Eerste en Tweede Wereldoorlog maar ook de (Nederlandse) slachtoffers van conflicten in Afghanistan, Irak en andere brandhaarden. En nee, niet alleen Joden werden systematisch vermoord in WO II maar ook homoseksuelen, Roma, Sinti, Vrijmetselaars en verzetsstrijders.

De kleine verbouwing in huis (nieuw bed, meubels her-arrangeren, muur schilderen, opruimen) zit er bijna op en mijn zoon had een geniabele ingeving: met de kattenharen-borstel kun je natuurlijk kattenharen van je kleren en gordijnen af halen. Maar waarom het probleem niet aanpakken bij de bron? En de kat vindt het heerlijk als je met de borstel over zijn vacht gaat...;-)

Vandaag vieren wij dat de geallieerden (Amerika natuurlijk maar ook landen als Canada, Engeland en zelfs China en Rusland!) Nederland bevrijdden onder het juk van de Duitse onderdrukking. Van al die geallieerden heeft alleen Amerika nog de neiging ons te helpen met onze eigen bescherming en vooral 'vanwege toen' staan wij die bevriende natie toe onze burgers af te luisteren en ons een extreem duur wapensysteem (de 'JSF') te verkopen.

De overheid wil mensen tegen zichzelf beschermen. Daarom zijn er klimrekken waar kinderen moeilijk uit kunnen vallen, zijn autogordels verplicht en is het gebruik van cocaïne verboden 'want drugs zijn slecht'. Heel goed! En wat fijn dat de overheid ons tegen ons eigen slechte gedrag beschermt door ons een helm te laten dragen op de brommer en zo! Toch? Maar waarom stelt de overheid geen verbod in op de meest dodelijke harddrug van allemaal?

Officieus is dat omdat de overheid daar miljarden aan verdient maar officieel gooit men het op de 'eigen verantwoordelijkheid' van de burger. Blijkbaar hoeft die niet te worden beschermd tegen de gevaren van alcohol.

Wat vindt u: moet de overheid ons beschermen omdat wij dat zelf niet kunnen of is het vooral een kwestie van het nemen van de eigen verantwoordelijkheid?

De onjuiste aanname van de dag is:

De Duitsers hebben onze Anne Frank vermoord!

De Duitsers hebben niet 'onze' Anne Frank vermoord. Zij had een Duits paspoort.

9 opmerkingen:

 1. De KRO wilde Anne Frank alsnog Nederlandse maken, zodat men op haar kon stemmen voor Grootste Nederlander aller tijden, nu ging Pim Fortuin er met die eer vandaar.
  Wiens moordenaar inmiddels weer vrij rondloopt en dat moet en zal iedereen weten ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij zijn ze al aardig bezig met beschermen, want de leeftijd is ondertussen natuurlijk al aardig omhoog gegaan sinds dat ik jong was. Persoonlijk hoeven ze van mij niet overal in te beschermen en te beveiligen, er is ook nog zoiets als normaal nadenken. Iedereen weet dat een hoop dingen niet goed voor je zien en ondanks dat ze verboden zijn worden ze nog gebruikt.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee we nemen zelf onze verantwoordelijkheid net zoals jongeren ook hun eigen fouten mogen maken om ervan te leren.
  Je kan ook niet alle verantwoording bij de scholen leggen..toch?
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is imo aan niemand de ander tegen zichzelf te beschermen, iedereen moet uit de eigen fouten leren maar ook de opgedane kennis met de ander delen.... toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Rusland wordt nogal eens vergeten in het rijtje van bevrijders. Ik ben blij dat jij dit land wel opnoemt. Er vielen ook heel wat Russische doden. Behoorlijk veel zelfs. Ook dat wordt nogal eens vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem18:02

  Met een gezond verstand komen we al een heel eind. Als ouders geven wij het goede voorbeeld, hoop ik :)
  Ps. Handig zo'n meedenk zoon, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou het kan best iets minder met die bescherming. Ik ben met héél wat minder bescherming groot geworden .maar er zijn ook wel dingen gevaarlijker geworden dan vroeger , het verkeer bijv. is niet meer te vergelijken met vroeger.
  Men zou ons van hogerhand wél wat meer mogen beschermen tegen tuig i.p.v. de verantwoording steeds meer bij ons te leggen. zodra alle tuig achter slot en grendel zit hoeven we niet meer onze bezittingen steeds zwaarder te beveiligen omdat het anders onze eigen schuld is dat ze gestolen worden,ook al is dat in een afgesloten huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De overheid mag ons best een beetje beschermen maar moet ons niet bemoederen. Dus een beetje de gulden middenweg!

  Offtopic: een goedkoop abonnement voor daadwerkelijk onbeperkt internet? Waar heeft ze die gevonden? ;) Je maakt me nieuwsgierig! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor je reactie lieve Terrebel, ik hou ook van jou. Maar ik zie bloggen niet zoals Wim dat doet: krab jij mijn rug dan krab ik de jouwe. In een ander zijn blog wil ik me graag verdiepen en er van genieten, zoals in dat van jou. Maar het is misschien te veel gevraagd dat een ander dat ook bij mij doet. Blijkbaar kan je net zo goed een zwart vierkant plaatsen, ik durf bijna te wedden dat de respons van de meeste respondenten hetzelfde zal blijven.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht