Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, mei 18, 2014

Vaak zijn cursussen overbodig

Donderdag had ik een vergadering van een bewonersorganisatie en de volgende morgen werd ik gefilmd voor het programma Volg de Baas. Die avond was ik er getuige van dat mijn vriendin niet alleen mij maar ook twee vrienden afdroogde tijdens een potje Triviant om gistermorgen mijn oudste dochter op te halen voor een papa-weekendje. 's Middag brachten wij een bezoek aan al mijn schoonouders en 's avonds keek ik met mijn dochter naar Een tribute aan Boudewijn de Groot. Waarom dat dan opeens (in het Engels) 'Tribute' moet heten is mij een raadsel want er zijn prima alternatieven voorhanden als 'Hommage' en 'Eerbetoon.' Maar goed...

Terwijl mijn vriendin met haar spullen op een markt stond in Rotterdam at ik vandaag met mijn kinderen hotdogs bij mijn moeder waarna wij met een vriendin genoten van één van de Strandbeesten van Theo Jansen. Wie ze niet kent: 

Het was allemaal in het kader van een festival om de nieuw Amsterdamse wijk Nieuw-West onder de aandacht te brengen van de overige Amsterdammers. De toekomst zal ons leren of het heeft gewerkt.

Ik werkte als vrijwilliger ooit voor een stichting die op gegeven moment als doel had: het in stand houden van de stichting. Het eigenlijke doel (mensen helpen) was al lang uit het zicht verdwenen. De stichting had dus geen bestaansrecht meer maar probeerde alleen nog maar krampachtig elk jaar weer subsidies binnen te krijgen. Tsja, voor mij houdt het dan op. Stelt u zich voor dat uw favoriete sportclub failliet raakt en wordt opgeheven. Zou u dan nog tijd en energie steken in het behoud van de kantine opdat u elke week met andere fans nog kunt genieten van een biertje en bitterballen terwijl u praat over 'die goede oude tijd'? Zelf weet ik die tijd 'beter' te besteden. Met het luisteren naar muziek bijvoorbeeld.

Tijdens het werken luister ik graag muziek. Een manier om dat te doen is via Blip.fm en elke donderdag  (#DOT, ofwel 'Dutch on Thursday') speel ik dan liedjes af die in het Nederlands zijn of waarvan de artiest Nederlands is. De laatste keer speelde ik een serie inzendingen van Nederland aan het Eurovisie Songfestival. Het mooie van dat festival is onder meer dat er tijdens de uitzending nauwelijks homo's in elkaar worden geslagen op straat. Zitten al die macho jongeren die dat zo graag schijnen te doen dan lekker binnen bij moeders om te genieten van wat Europese landen (en - om onduidelijke redenen - ook Israël) op muziekgebied presteren? Welnee: alle homo's van Nederland zitten dan aan de buis gekluisterd of zitten in de betreffende zaal live de Nederlandse inzending aan te moedigen. Dé oplossing tegen anti-homogeweld lijkt dus te zijn: méér foute liedjes op televisie omringd met veel glitter en glamour!

Afgelopen donderdag handelde ik een aantal lopende zaken af terwijl ik vanachter de computer (met open raam) van het mooie weer zat te genieten. Je kunt nu eenmaal niet én werken én buiten spelen. En dat is wel eens jammer maar hoort bij het ondernemerschap.

Als startend ondernemer (inmiddels ben ik niet meer startend maar bijna drie jaar bezig) word je overspoeld met aanbiedingen voor cursussen. Cursussen 'boekhouden' en 'website bouwen' zijn erg populair. En het aantal 'coaches' dat mij hun diensten aanbiedt is ongekend. Maar waarom? 

Tegenwoordig kan iedereen na een paar minuten nadenken via internetbankieren de bankgegevens overzetten in een rekenblad. Voor de meeste eenmanszaken is dat voldoende als kasboek. Voor zichzelf én voor de belastingdienst. Op bonnetjes staat welk bedrag er aan BTW wordt gerekend en dat vul je gewoon in in een extra kolommetje. Trek voor het bijhouden van die data twee uren per week uit en je bent in principe klaar. Vind je het doen van belastingaangifte lastig? Dan huur je daarvoor iemand in. Dat kost zelden meer dan 150 euro per jaar. 

En waarom zou je maanden tijd steken in het leren hoe een website wordt opgebouwd en vijfhonderd euro betalen voor een cursus? Voor hetzelfde geld huur je iemand in die een website voor je bouwt. De overgebleven tijd kun je besteden aan zaken doen.  

Een coach kan je vertellen dat je je tijd beter kunt besteden aan acquisitie dan aan online spelletjes. Maar dat kunnen je moeder of je partner ook. En zij doen dat vaak gratis. En bovendien ongevraagd...;-)

Stel: u kijkt graag televisieprogramma's en iemand biedt u voor een paar honderd euro een cursus aan waar u leert waar alle knopjes op de afstandsbediening voor zijn en hoe het komt dat u bewegende beelden en geluid kunt ontvangen op het toestel van uw keuze: zou u die cursus volgen?

Het pleonasme van de dag is: 'Daar ben ik zeker van overtuigd!'

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Jean Luc de Haene, Wubbo Ockels en de 300 kompels bij een mijnramp in Turkije

Overigens: een overzicht aan foto's die een beetje laten zien waar ik afgelopen week was vindt u hier:
https://www.flickr.com/photos/terrebel/sets/72157644712306784/

5 opmerkingen:

 1. Nou die bitterballen en biertjes klinken dan wel weer aanlokkelijk, misschien is daar een subsidie voor te krijgen. En waarom Israel meedoet, dan kan ik je wel vertellen, omdat ze niet met het midden oosten meedoen omdat dat teveel geld en of levens kost.
  En dit antwoord werd u in principe gratis aangeboden, tenzij je iets wil af trekken van de belasting, dan stuur ik je graag een factuur.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zulke stichtingen zijn er wel meer. Helaas. Zo zijn er ook mensen die alles in het werk stellen om hun positie te behouden, en het enige wat ze eigenlijk nog doen is proberen hun positie te behouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem12:39

  Zo zie je maar, we kunnen heel veel zelf, dat scheelt een hoop extra kosten. Dat van de online spelletjes ken ik hahaha.. ik geef ook graag ongevraagd advies.. 'denk aan je huiswerk' :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hommage lijkt me óók niet direct oorspronkelijk Nederlands, dat zit een Frans luchtje aan !
  Helaas is het meer regel dan uitzondering dat stichtingen écht iets meer doen dan zichzélf in stand houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eerst even op je foto's van de week geklikt lieve Terrebel, zo heb ik een beeld bij jouw weer knap geschreven relaas over wat je allemaal meemaakte de voorbije tijd.
  Jij weet je dagen wel goed in te vullen hé, vervelen zal je je beslist nooit doen. Wat een juiste beslissing nam je de cijfertjes in de kolommen aan maarten te geven (hihi) om je volledig aan je kunst te wijden!
  OT: bedankt voor je wel heel lieve reactie hoor en maak er een even schitterend weekje van als de vorige!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht