Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, februari 26, 2014

Niet alles wat gedrukt staat is waar

Vandaag hield ik mij onder meer ledig met het oefenen van liedjes voor een komende voorstelling en was het weer een prachtige lentedag! De tijdsperiode dat wij dit seizoen met echt winterweer te maken hebben gehad kan worden geteld in uren...Heerlijk toch? Al mis ik sneeuw en ijs wel een beetje. Als ik dan beelden van sneeuwpret zie krijg ik toch een beetje de kriebels.

Soms krijg ik echt de kriebels van reclameboodschappen. Zoals de aankondiging van een nieuwe bioscoopfilm die tegenwoordig vrijwel altijd gepaard gaat met de boodschap: 'Donderdag in de bioscoop!' 'Jammer dat ik dan niet kan', denk ik dan.
'Win kaartjes voor Beyoncé!'  Waarom zou ik? Volgens mij is zij rijk genoeg om zelf kaartjes te kunnen kopen.
Ook in een reclame: 'Wij zijn uitgeroepen als beste uit de test!' De uitdrukking luidt 'uitgeroepen zijn TOT', beste reclame mensen. Ik weet niet hoeveel jullie betaald krijgen om met goede Nederlandse teksten te komen maar als ik jullie opdrachtgever was zou ik mijn geld terugvragen. Ook zo bij de bedenker van deze krantenkop:
Alleen TBS voor moeder die zoon doodde
Dus TBS is voortaan voor geen enkele andere misdaad nog een straf?

Mijn kinderen en ik ervaren de huidige voorjaarsvakantie zeker niet als straf. Het geeft je tijd om die dingen te doen waar je anders niet aan toe komt. Zoals samen de bioscoop bezoeken of de badkamer uitruimen en schoonmaken.
Maandagmorgen werd onze keukengeiser schoongemaakt en 's middags spraken wij met het behandelteam van mijn zoon's biologische moeder. Tijdens een groepsgesprek waar ik 's avonds bij was kwam er een citaat voorbij van Alexander Smit: 'Wie twijfelt weet zeker dat hij iets niet zeker weet.' Ja, het was een interessante avond.

Dinsdag was ik vooral bezig met het nummeren en inplakken en inscannen van bonnetjes ten behoeve van mijn nieuwe boekhouder die mijn papieren graag digitaal aangeleverd krijgt. Als afleiding tussendoor schoonde ik onze boekenkast op terwijl mijn zoon rijst met biefstuk kookte.  En ook die dag las ik weer een paar hoofdstukken. Gewoon omdat ik het fijn vind om te lezen; het maakt het hoofd even leeg en verzorgt wat afleiding, bijvoorbeeld van het horen van slecht nieuws.

'Daar is hij weer' van Timur Vermes is boek nummer vijf  van dit jaar en bespreekt de (hypothetische?) situatie dat Adolf Hitler helemaal niet is gestorven indertijd maar door een speling van het lot (en een klap op zijn hoofd) in het Duitsland van 2009 ontwaakt. De gevolgen zijn ernstig. Ernstig lachwekkend met name. En diverse huidige politici zouden zich mogen schamen.
Over het tijdschrift 'Bild' constateert de hoofdfiguur: 'Het blad diende een aangenaam mengsel op van volkswoede en hatelijkheden. Wat mij sterk aansprak.' Verder roept hij er zijn verbazing over uit dat het voor politici nu heel normaal is om tegen buitenlanders te zijn maar tegelijkertijd je was te laten doen door een Turk en je huis te laten verbouwen door een Pool. In Hitler's eigen tijd waren er mensen die je dan nog gewoon voor 'racist' uitmaakten. Het idee van een verenigd Europa met één munt hebben 'ze' van hem gestolen.
Natuurlijk willen wij de werkgelegenheid in Europa behouden voor de Europeanen en daarom zijn wij tegen fabricage van onze gebruiksartikelen in Azië en het voormalig Oostblok! En natuurlijk willen wij geen 800 euro betalen voor een eenvoudige e-reader dus daarom zijn wij voor fabricage van onze gebruiksartikelen in Azië en het voormalig Oostblok!
Vraagje aan mijn zeer gewaardeerde lezers: ziet u toevallig waar het mis gaat in de redenering?
Ontzettend jammer dat mensen geen tijd meer hebben om te lezen en geen tijd meer hebben om zelfstandig na te denken. Daarom gaan zij klakkeloos uit van de 'feiten' in artikelen als die op de website Das Kapital, een broertje van GeenStijl die een volledige dochter is van De Telegraaf. Beweren dat mensen in de bijstand het best fijn hebben kan makkelijk als je de illusie wekt dat je grondig onderzoek hebt gedaan. Terwijl de 'journalisten' in kwestie niets anders hebben gedaan dan interessant uitziende tabellen kopiëren en daar aanmatigende praatjes bij hebben verzonnen. Kijkt u zelf maar even: http://daskapital.nl/2013/12/die_3255_voor_het_bijstandsgez.html
Ze 'vergeten' gemakshalve dat zij excessen als voorbeeld nemen en niet met gemiddelden komen en schreeuwen lekker hard: 'En dan krijgen ze óók nog zorg- en huursubsidie en kinderbijslag!' Zij 'vergeten' dan vervolgens te melden dat ook mensen die géén bijstand ontvangen die 'gratis extraatjes' ontvangen.
Natuurlijk wil de directie van De Telegraaf veel kranten verkopen. En dat gaat het makkelijkst door bevolkingsgroepen tegen elkaar op te hitsen. Beide partijen zullen je blad kopen omdat zij voortdurend willen weten wat de andere partij denkt. Dat de krant het niet zo nauw neemt met journalistieke integriteit (het is wel voorgekomen dat er een interview met iemand in de krant stond terwijl die persoon niet was geïnterviewd. En vaak worden doelbewust feiten achtergehouden die een controversieel Telegraaf-standpunt kunnen weerleggen. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Telegraaf (Recente controverses).
Ik wil u natuurlijk niets aanpraten en als u deze krant graag wil lezen, gaat u vooral uw gang. Ik wil u echter wél oproepen de artikelen te lezen met een kritische inslag: waar komen de cijfers vandaan? Waar staat het weerwoord? Gaat het wel om een recent onderzoek of is een onderzoek van decennia geleden uit de kast gehaald omdat men even geen echt nieuws kon vinden?
De onjuiste aanname van vandaag is: 'IJsland heet zo omdat daar veel ijs ligt.' Helaas. 'IJs' is een verbastering van 'Isu', oud-Iers voor 'Jezus'. De Ierse monniken die de Vikingen daar indertijd aantroffen hadden het land 'Land van Jezus' genoemd.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Max Weijnschenk en Paco de Lucia

8 opmerkingen:

 1. Anoniem18:40

  de Telegraaf is echt een sensatie krant, tenminste zo ervaar ik het.
  ps. heerlijk he dat zonnetje.. genieten van het weekje vakantie van de kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De telegrof lees ik niet, ik weiger zelfs de gratis variant ervan. Als dat de krant van Wakker Nederland moet zijn, dan zijn blijf ik liever slapen. Geniet jij maar even een weekje van de vakantie, want die is zo voorbij.

  Love As always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kranten moet je vooral niet geloven. En al helemaal niet de meldingen op FB. Win dit en dat nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kranten moet je vooral niet geloven. En al helemaal niet de meldingen op FB. Win dit en dat nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En lap, weer iets bijgeleerd bij jou over IJsland.
  Maar de rest van je log mag er ook weer zijn, heerlijk een webbie te hebben die over de zaken nadenkt en niet alles klakkeloos gelooft wat er gezegd of gedrukt staat. Nu ja, jij bent niet Terrebel voor niets hé, maar een intelligent iemand, en daar hou ik van!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je het zegt. Ook aan jou geschreven woord kan men twijfelen. Tenslotte zijn het ook maar geschreven woorden en schrijf je slechts jou visie. Jou mening. En jou kijk op de zaken. Zelf nadenken is een must voor ieder mens vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal met je eens, ik lees best redelijk en heb wanneer ik jouw stukjes lees dus wel door dat,
  overal waar jij "wij" zegt je er vanuit gaat dat ik qua mening of gedragingen bij die "wij" hoor terwijl jij niet vooraf bij mij geïnformeerd hebt óf ik zo denk en/of doe!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor je reactie lieve Terrebel en ik weet het dat lezen, bordspellen en buiten spelen bij jou vooraan staat, maar televisie kan ons ook ook veel leren, vind je niet?
  Fijne dag nog jongen, geniet er van en straks van het hele weekend!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht