Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, januari 02, 2014

Een goed nieuw jaar vol compassie!

De Kracht van echte Mannen van David Deida is het eerste boek van dit jaar en werkt vast heel goed voor mannen die op zoek zijn naar een New Age dame als partner. Leg dit boek over het 'deblokkeren van je zonnevlecht' en tips als 'leef met je lippen op je angsten' op je nachtkastje en dames die graag Indiase kruidenthee drinken terwijl zij op blote voeten dansen in het gras onder het volle maanlicht en met tromgeroffel als begeleiding en succes is gegarandeerd! Tenzij de dame in kwestie ervan overtuigd is dat haar manlijke partner geen hoogtepunt mag bereiken omdat zij dan anders haar 'contact met het Al' verliest. Of zo. Het is duidelijk: ik behoor niet tot de doelgroep van de schrijver. Denk ik.

En opeens is het middernacht en komt het in je op om sommige dierbaren te bellen om vervolgens te bedenken dat er nog geen telefoonverbinding met het hiernamaals bestaat. Maar ons Oud & Nieuw was erg gezellig! Helaas niet voor hen die ruim voor twaalf uur onder de dekens kropen. Niet omdat zij ziek zijn of omdat Oud & Nieuw als feestje hen niets doet maar puur uit eenzaamheid...

Wij vierden het met goede vrienden, de nodige alcohol, oliebollen, appelflappen en (het kijken naar en afsteken van) vuurwerk. De volgende dag gingen wij bij mijn moeder en bij haar moeder langs, nodigden wij een vriend uit voor ons komend nieuwjaarsfeest en gingen op tijd naar bed. De volgende dag (vandaag dus) ging het lieve leventje namelijk gewoon weer verder: er moest kattenvoer worden gehaald en de administratie moet worden bijgewerkt.

Er was een kat verminkt op het randje van het oude jaar. Kinderen gebruikten vuurwerk om te laten zien dat zij slecht zijn opgevoed en zich te pletter vervelen. Het vreemde is nu dat velen het vuurwerk de schuld geven van het feit dat de arme kat zo moest lijden en uiteindelijk moest worden afgemaakt. Gek, want wanneer tieners een geit mishandelen met een boomtak roept men dan massaal dat bomen moeten worden afgeschaft? Nee, natuurlijk niet. De mishandeling wordt namelijk helemaal niet veroorzaakt door het vuurwerk of de boomtak maar door de daders. Kortom: ouders moeten weer leren om kinderen op te voeden en overheden moeten strijden tegen verveling. Bezuinigen op jeugdzorg en het sluiten van buurthuizen, voetbalvelden en jeugdhonken is niet de juiste oplossing.

Goed nieuws voor hen die - mede naar aanleiding van deze vreselijke dierenmishandeling - illegaal vuurwerk willen verbieden...dat ís al verboden! Het bijwoord 'illegaal' geeft dat eigenlijk ook al een beetje aan. Maar illegale dingen verbieden (doh!) is natuurlijk nooit de oplossing.

Als iemand je oma doodschiet, is dat dan de schuld van het pistool of van degene die de trekker overhaalde? Wanneer een dronken automobilist een fietsend kind doodrijdt, is dat dan de schuld van de auto, de alcohol of het onverantwoordelijke gedrag van die automobilist?

En waarom twitterde onze nationale Geblondeerde Gedoger wel: 'Hoera, van Gerwen wereldkampioen. Die man moet worden geridderd!' (Alsof een kwart miljoen Pond voor één potje darten niet voldoende is en wij als burgers graag een tonnetje of twee zouden willen ophoesten voor een ego-opkikker voor iemand die graag pijltjes in een bord werpt. Hoewel ik genoot van de wedstrijd. Maar dat terzijde.) En waarom twitterde hij niet 'Vreselijk wat er met die kat in Amersfoort gebeurde. Als het aan mij ligt worden de daders zwaar gestraft!' En zou hij dat bericht wél hebben verstuurd als de ouders van de daders in Marokko waren geboren en geen keurige Hollandse blanke christenen waren? Wat denkt u?

Terwijl wij ons druk maken over één enkele verminkte kat vraagt de bevolking van Syrië zich af waarom wij ons daar druk om maken. Als zij tenminste zouden beschikken over de luxe van een krant, radio of televisietoestel. Zij doen weinig anders dan hopen dat de revolutie die zij in 2011 begonnen snel succesvol zal zijn. Intussen zijn duizenden mensen gedood, gewond en ontheemd. Ja, het is vreselijk als een kat uit pure baldadigheid wordt gemolesteerd maar stelt u zich eens voor dat u door een bom uw huis, uw linkerarm en twee kinderen bent kwijtgeraakt en u hoort dat mensen geen zin en tijd hebben u te steunen want ze zijn zo druk bezig met het online ondertekenen van een petitie tegen vuurwerk.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van James Avery en dat van Herman Pieter de Boer

7 opmerkingen:

 1. tja, voor de eigenaar van die kat zal dit wel geen leuke situatie geweest zijn terwijl ze van wat in Syrië gebeurt niet wakker liggen. En voor de CEO's die rijk worden van de verkoop van vuurwerk zal een verbod ook niet bespreekbaar zijn. Zo is het altijd wat !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar maak je een punt...het overdenken waard.
  Laten we positief beginnen, onze straat was netjes opgeruimd s'morgens. Nee niet in de nacht maar dat verwacht ook niemand.
  Dus er zijn wel degelijk nog ouders die opvoeden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dieren pesten met vuurwerk erger dan dieren pesten met een tak, maar dat zal dan wel aan mij liggen.

  Ik vier tevens geen oud en nieuw want ik vind het meer iets om te treuren dan om te vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Homo homini lupus is een Latijns gezegde dat betekent "de mens is een wolf voor zijn medemens". De uitdrukking komt voor het eerst voor in Asinaria, een toneelstuk van de Romeinse schrijver Plautus: "lupus est homo homini" (regel 495). Later werd het gezegde opnieuw gebruikt in het filosofische werk De cive ('Over de burger', 1651) van Thomas Hobbes: "Om onpartijdig te spreken, beide gezegden zijn zeer juist: dat de mens voor de mens een soort God is; en dat de mens voor de mens een doortrapte wolf is. Het eerste is waar, als we burgers onder elkaar vergelijken; en het tweede, als we steden vergelijken." In de waarneming van Hobbes weerklinkt het citaat van Plautus, die wilde zeggen dat het inherent is aan de mens zelfzuchtig te zijn.
  De uitdrukking wordt soms vertaald als "de mens is de wolf van de mens", hetgeen kan betekenen dat de een de ander tot prooi maakt. 'Homo homini lupus' wordt vaak gezegd over de gruwelen waar een mens toe in staat is.
  De Romeinse filosoof Seneca schreef een tegengestelde uitdrukking: 'Homo res sacra homini', ofwel 'de mens is iets heiligs voor de mens'.
  En laat ons hopen dat deze laatste wijsheid alle stupiditeit overwint!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gooi ook graag een pijltje op een bord, ben er zelfs redelijk goed in, maar een lintje omdat iemand kampioen wordt? echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herman Pieter de Boer is inderdaad wel een verlies voor de muziekwereld alhoewel... op zijn hoge leeftijd zal hij ook niet zo héél veel meer gemaakt hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eh.... zijn dood is natuurlijk "het verlies"

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht