Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, december 05, 2013

Is geld uitgeven goed voor de economie?

Wat betreft het openbaar vervoer had de storm van vandaag twee nadeeltjes: de tram vanmorgen was vol zakenmensen die geen idee hebben hoe zij zich dienen te gedragen in een overvolle tram; bij de deuren blijven staan zodat niemand er in of uit kan en lekker zwaaien met schoudertassen, rugzakken en aktetassen. Speciaal voor al die ontzettend slimme zakenmeneren en -vrouwen: in een overvolle tram zet je bij een staanplaats de tas tussen de benen en als je zit zet je die op schoot. Duidelijk, toch? Dan is er voor iedereen meer ruimte!

Op de weg terug naar huis was het nadeeltje van de storm dat er weer eens een paar bovenleidingen waren geknapt en diverse mensen - waaronder ik - enkele kilometers mochten lopen. Daarbij bijgestaan door een vrij pittige hagelbui. Daarom mijn opdracht aan het gemeentelijk vervoerbedrijf: investeer in tramleidingen die windkracht zeven kunnen verdragen.

De opdrachten voor kerstelf, kerstman en zelfs voor paashaas stromen binnen en vanmorgen was ik eerst naar fysiotherapie, daarna naar de huisarts en daarna naar kantoor. Daarna even naar de kapper terwijl ik tussendoor werd gebeld over een akkefietje met de gemeente en zomaar opeens is het avond!

Het heerlijk avondje is weer gekomen en in veel gezinnen zijn de schoentjes weer gevuld met chocoladeletters, welness-bonnen en spelcomputers. Sinterklaas trok weer door het land met een goed gevulde zak! Misschien voor een iets lager bedrag in totaal dan in voorgaande jaren maar desalniettemin ruim voldoende om duizenden kinderen in een willekeurig derde wereldland van de hongerdood te kunnen redden. Maar laten wij daar maar even niet aan denken.

De één geeft geld uit aan muziek, de ander aan schoenen en weer een ander betaalt 40 euro voor een keukenweegschaal of geeft iemand drie tientjes in ruil voor het verwijderen van haartjes in de bikinilijn. En wie zijn wij om er over te oordelen waar iemand zijn of haar geld aan uitgeeft? Goed, als iemand klaagt over 'de kredietcrisis' en geen geld zegt te hebben voor een weekendje weg maar wél elke dag op het station een flesje water a twee euro koopt voor onderweg in de trein naar en van het werk en dus 20 euro per week uitgeeft aan water vind ik dat dat mij het recht geeft om hem of haar heel hard uit te lachen...Kunt u het zich voorstellen dat mensen 1000 euro per jaar aan flesjes water uitgeven?* En toch komt het voor. Maar goed, het is hun geld en niet het mijne dus van mij mogen ze. Goed voor de economie, toch?

En wat doet u wat goed is voor de economie?

Als bonus vandaag wordt hieronder een onderschat probleem van zonnepanelen belicht:
*Met excuus aan de lezers die dit voorbeeld van geldverspillenuitgeven al van mij kenden. 

Update : Vandaag staan wij stil bij  het overlijden van Nelson Mandela

9 opmerkingen:

 1. vele kleintjes maken een grote en met uitgaven is dat inderdaad zo. Ik heb onlangs ons abonnement op de krant opgegeven wat ons ook ruw geschat een 300 euro minder uitgaven oplevert.
  Maar een mens mag toch ook nog wel iets doen met zijn geld, nietwaar ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als dat geld uitgeven goed voor de economie is, dan moet de regering wel heel goed zijn voor de economie, want die presteren het steeds om mijn geld over de balk te smijten. Of zie ik het nu weer te zwart wit.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk reacties van anderen meelezen...
  Geniet je avond al dan niet met pepernoten...want na de val zal de sint niet ver meer komen :)
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lees iedere keer wat je hierboven hebt staan...erg hè dat je erom moet vragen om het netjes te houden...toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een stormachtige dag voor je, hopelijk nu voor de kachel en tussen de pepernoten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ik doe voor de economie? De sint vragen om eens een echte tuinman langs de sturen om de tuin te faceliften, en dat deed hij, je ziet het morgen op mijn blog *wink, big smile*.
  Tja, op mijn leeftijd moet je het geld laten rollen ,je kan het immers niet meenemen, je graf in. En een ander wordt er goed van... toch?
  En jij kreeg ook al presentjes in de vorm van leuke, nieuwe opdrachten lieve Terrebel? Blij voor je!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Flesjes water kopen is zo ontzettend fout. Maar ja, het gebeurt.
  Ik doe niets anders dan anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Flesjes water kopen vind ik om een helebóel redenen oer stom.
  Met wat ik heb uitgegeven aan Sinterklaas cadeautjes kun je maar héél weinig mensen redden!
  Ik heb voor 9 volwassenen en 1 kind bij elkaar nog geen € 35 -- uitgegeven.(Meer dan helft voor het kind natuurlijk)
  Wél veel tijd gestoken om leuke gedichtjes schrijven voor iedereen en tijd is óók geld natuurlijk;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben een antiglobalist en geef in elk geval met Sinterklaas, Kerst of bijvoorbeeld Moederdag niets uit om de afvalberg te verhogen. Vaak komt het daar immers op terecht. Het ene al na een dag, het andere na een jaar. Zelf wens ik ook totaal geen meuk te ontvangen.

  Ik heb een paar van die halve liter flesjes. Die vul ik voor de helft met kraanwater en voor de andere helft met frisdrank van een of ander huismerk. (Zonder water vind ik dat te zoet.) De vulling van een halve liter komt zo op 17 cent en daarmee ietsje goedkoper.

  Tijdens mijn fietsvakantie laat ik de halve literflesjes a 1 euro in de winkel en loop naar buiten met een anderhalve literfles van 95 cent van exact hetzelfde merk. Gelukkig heb ik dan water bij me om het aan te lengen.

  Nee, als ik ook maar iets kan doen om het milieu te ontlasten en de weggooi-economie de nek om te draaien, dan zal ik dat niet laten. :-)

  (Steden met trams mijd ik zoveel mogelijk. Tot 3km loop ik alles, tussen 3 en 20 neem ik vrijwel altijd de fiets. En boven de 20 wordt het de trein met vouwfiets.)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht