Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, december 03, 2013

Is de ene angst 'erger' dan de andere?

Moest u ook zo lachen toen u las dat tankopslagbedrijf Odfjell een 'enorme boete' moest betalen wegens nalatigheid waarbij de levens van honderden mensen op het spel zijn gezet met als enig doel het behalen van meer netto winst? Die boete is namelijk uiteindelijk vastgelegd op 'maar liefst' 3 miljoen euro. Dat is 0.025 procent van de jaaromzet. Nou, daar zal men vast wel van schrikken! Als u jaarlijks 8,75 euro zou moeten betalen als boete voor het wekelijks illegaal dumpen van uw huishoudafval terwijl u 35.000 euro per jaar aan salaris ontvangt zult u dat voortaan ook uit uw hoofd laten, toch? U wilt toch zeker niet arm worden?

Maar liefst 7,6% van de Nederlandse bevolking zou 'arm' zijn en volgens de geldende criteria zit ik in die groep. Toch voel ik mij rijk. Met een inmiddels volwassen zoon thuis die lekker in zijn vel zit, met dochters die gezond zijn en houden van hun ouders en - ondanks de ruzies die zusjes nu eenmaal vaak hebben - van elkaar. Om nog maar te zwijgen over mijn moeder die mij altijd steunt, zelfs als zij het niet eens is met de beslissingen die ik neem. En dan zijn er nog fijne vrienden en natuurlijk mijn aanstaande echtgenote. Vanmorgen kwamen haar moeder en diens vriend een bakkie doen bij mij en maakten meteen mijn tuintje winter klaar en zorgden voor meer ruimte in mijn woonkamer door mijn oude PC mee te nemen. Ik heb daar in zes jaar tijd menig mailtje mee verzonden!

Afgelopen maand verzond ik 148 mailtjes en ontving ik er 1748. Verder stonden er 69 items in mijn agenda voor een totaal aantal uren van 163. Vergeleken met vorige maand gaat dat dus de goede kant op; ik doe het steeds rustiger aan!  Maar eigenlijk zijn statistieken natuurlijk nauwelijks meer dan conversatiemateriaal op feestjes...

Je bent op een feestje en praat over de dingen die je zoal bezighouden. Opeens zegt iemand: 'Mijn partner wordt uitgezonden naar Syrië.' Spontaan vallen de gesprekken stil en je ziet mensen denken: 'Shit! En ik maar zielig doen omdat mijn goudvis ziek is.' Natuurlijk, elk probleem is een probleem maar maandenlang bang zijn voor rondvliegende granaatscherven is toch van een iets andere orde dan een uurtje wakker liggen bij de vraag: 'Hoe vertel ik mijn kind dat de goudvis is overleden?' 

Met dat bang zijn bedoel ik niet het bang zijn dat mensen hebben als ze in Amsterdam zijn: 'Stel je voor dat er nu een terroristische aanslag komt!?' De kans dat je op je fiets rijdt en wordt doodgereden door een dronken of bellende automobilist is vele malen groter. Sterker nog: je hebt twintig maal meer kans om te worden omgebracht door een familielid. Maar toch zijn wij niet bang voor die ene gekke oom of een doorgedraaide oma maar wel voor wildvreemden. Terwijl zelfs de kans dat wij door eigen hand omkomen groter is dan de kans te worden vermoord door familie. Toch zijn wij niet bang voor onszelf.

Als extraatje nog even een foto van de taart die mijn vriendin voor mijn zoon zijn 18e verjaardag had gemaakt, vorige week...

7 opmerkingen:

 1. Ok Jaloers op de taart! Niet op jouw mailbox. Over rustiger aan doen..weet er alles van, of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om meteen maar je eerste vraag te beantwoorden. Nee, daar moest ik niet om lachen.
  Ik lach eigenlijk niet zo veel, en al helemaal niet om dat soort berichten. Ik lach als er humor aanwezig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo die taart ziet er lekker uit. Mmmmm. Zo'n boete heeft trouwens geen zin. Die trekken ze af van het bedrijfsresultaat en zo hoeven ze weer minder belasting te betalen. Lood om oud ijzer dus. En problemen kun je niet met elkaar vergelijken. Wat voor de een geen probleem is kan voor iemand anders een drama zijn.

  Love As Always
  Di Mario

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt dus een nieuwe PC als ik het goed begrijp? Was het niet moeilijk om afscheid te nemen van zo'n oude vriend waar je zes jaar tijd lief en leed mee hebt gedeeld?

  En je hebt gelijk: in Amsterdam is de kans om op je fiets of door een fiets hihi, te worden doodgereden groter dan in een bomaanslag om te komen!

  Wat een mooi mens ben je toch lieve Terrebel, jij telt je zegeningen in plaats van naar de nare dingen te kijken, goed zo!
  Voor jou:

  Gedicht voor gelukkige mensen

  Van alle mensen die het lachen is vergaan, loopt één op drie blind over je heen en kijkt dan om. De wereld is juist niet van iedereen dat slag.

  De overige twee vallen niet op. Hun armen bungelen halfstok. Onder hun tong zit gram. Ze kennen haast geen zinnen zonder tss.

  Zo zuinig zijn ze op hun lucht. Je staat erin voor je het weet. Heb ik iets van je aan misschien is uit hun mond geen vraag.

  Een wenk: kijk naast hun kleren. Wijs naar elkaar, wijs naar het water met de zon erboven. Zeg blije dingen als: wij moeten zeer de moeite zijn, als zelfs de zee tot hier komt, weggaat en zich weer bedenkt.
  © Bart Moeyaert

  ... en wat een mooie taart is dit, mjammie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo'n taart gaat er altijd wel in. En die boete, dat zie je verkeerd, die trekken ze ook nog af van de belasting zodat er niet veel meer van overblijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, oorlog. En toch vieren we hier elk jaar bevrijdingsdag.
  Angst ken ik niet.
  Je moest trouwens eens weten hoeveel bedrijven er stiekem over de rand van... gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We hebben tegenwoordig alleen een "beroepsleger" dat betekend dat mensen ervoor kiezen om het risico op uitzending naar oorlogsgebied nemen. Dat zal de angst niet helemaal wegnemen en al helemaal niet voor familie,vrienden en kennissen die géén keuze hadden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!

Deel dit bericht